ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - AB350M Pro4 ram voltage limit very low?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

AB350M Pro4 ram voltage limit very low?

 Post Reply Post Reply
Author
Message
RaGran View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 16 Dec 2018
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RaGran Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: AB350M Pro4 ram voltage limit very low?
    Posted: 16 Dec 2018 at 4:39am

Hello,

I recently upgraded my second computer's mainboard from Asrock AB350M-HDV to Asrock AB350M Pro4 with the latest bios update (5.10).

I have a 16GB Patriot Viper 3400mhz Ram kit that I could run on the HDV at Ryzen Dram calculator Fast settings at 3466mhz, which include the Ram voltage being set at at least 1.46V.

However, on the Pro4 this can't be done, as the maximum Ram voltage allowed by the bios is 1.4V.

I have never seen such a low voltage limit for ram on a motherboard before. Is there a reason for this, and does any previous BIOS version allow a higher voltage - or will there be a new bios with higher limit some day?

Ram speed and bandwith are important for my Ryzen 2400G and its integrated graphics - which I imagine many people use these boards for.
Back to Top
tch23987 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 10 May 2018
Status: Offline
Points: 25
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tch23987 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Dec 2018 at 12:25pm
I heard that 1.46V Ram voltage is not safe for 24/7 usage.

I also had Asrock AB350M Pro4 and Ryzen 2400G.
With Ryzen Dram calculator, I need to set Ram voltage to 1.365V
But with Asrock AB350M Pro4, I can only set Ram voltage to 1.35V or 1.4V,
Hope there are BIOS version which I can set Ram voltage more details (such as 1.365 or 1.36V)
Back to Top
Maddreg View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 08 Aug 2017
Status: Offline
Points: 32
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Maddreg Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Dec 2018 at 10:38pm
I wish ASrock could increase max RAM voltage setting to at least 1.45v (XMP allows up to 1.5v). I also hope they could change the step of voltage change from 0,05v to something like 0,025
ASRock AB350M Pro4//Ryzen R6 1600@3800=1.275v+Macho rev.B//GTX 1060//Ripjaws V@3200 16-18-18-38-56=1.4v (2x8Gb)//Corsair RM550x
Back to Top
PetrolHead View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Oct 2015
Status: Offline
Points: 411
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PetrolHead Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Dec 2018 at 10:43am
Originally posted by RaGran RaGran wrote:


Is there a reason for this, and does any previous BIOS version allow a higher voltage - or will there be a new bios with higher limit some day?


Previous versions had lower limits. I'm on BIOS 3.30 and I can only increase RAM voltage to 1.35V.
Ryzen 5 1500X, ASRock AB350M Pro4, 2x8 GB G.Skill Trident Z 3466CL16, Sapphire Pulse RX Vega56 8G HBM2, Corsair RM550x, Samsung 960 EVO SSD (NVMe) 250GB, Samsung 850 EVO SSD 500 GB, Windows 10 64-bit
Back to Top
Maddreg View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 08 Aug 2017
Status: Offline
Points: 32
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Maddreg Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Dec 2018 at 4:55pm
Updated my board to BIOS 5.50 voltage limit is still set to 1,40v which is the only option to have my hynix mfr RAM stably working on its stock 3200Mhz because it is unstable with 1,35v which is stock voltage in XMP profile of my sticks. Don't see any improvement in stability or higher clocks possible though. What I liked about new BIOS is that now you can just choose desired RAM clock and also change timings without going deep into AMD CBS options.

I still hope we could get voltage increase for RAM up to 1,5v even though warranty will be void when it is chosen
ASRock AB350M Pro4//Ryzen R6 1600@3800=1.275v+Macho rev.B//GTX 1060//Ripjaws V@3200 16-18-18-38-56=1.4v (2x8Gb)//Corsair RM550x
Back to Top
8EN317 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Apr 2019
Status: Offline
Points: 13
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote 8EN317 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Jul 2019 at 3:53pm
Out of curiosity. I have a B450M Pro4 board with 3.3 bios version& patriot viper 4 3400Mhz 2x8gb ram in dual channel& ryzen 2200G cpu. I cannot use the stock XMP profile (3400mhz pre-set), the pc won't boot. After a re-start loop it'll set back settings to default (2133mhz).

How should I set up the voltages&timings to get the rams working at their advertised 3400mhz speed? Or is my 2200G cpu a limiting factor for succesfull memory tweaking?
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.