ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Can't get memory to run at 3200MHz X570 Phantom
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Can't get memory to run at 3200MHz X570 Phantom

 Post Reply Post Reply
Author
Message
MattyO View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 14 Jul 2019
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MattyO Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Can't get memory to run at 3200MHz X570 Phantom
    Posted: 14 Jul 2019 at 4:51pm
Hi guys I am pretty new at this stuff so please go easy on me.
I have just built a new machine Using a ASRock X570 Phantom Gaming 4 MB
With a Ryzen 7 3700X. Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16 x2 8gb. 3200MHz;

It is all running well but I was doing some benchmarks and reallised my ram is running pretty slow.

I have set the bios to 3200 and loaded the profile but only running at what looks like 1599 MHZ going by CPU-Z. But I must admit I am not sure if I am reading it correctly.
Any help would be greatly appreciated.
Thanks Matt



Back to Top
Boxman View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Oct 2018
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Boxman Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Jul 2019 at 5:20pm
DDR 3200, 3200MT/s = 1600MHz. DDR stands for "Dual Data Rate", so the data-rate is 3200 when you run 1600MHz.

tldr: your speed is correct, it's running DDR4-3200.
Back to Top
MattyO View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 14 Jul 2019
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MattyO Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Jul 2019 at 5:26pm
Thank you so much. I? I was just miss understanding. Have I done the right thing by setting the bios manually. Or should I leave it on auto?
Back to Top
requiem4adream View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 18 Aug 2019
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote requiem4adream Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Aug 2019 at 2:52am
Leaving it on manual is fine. Maybe you could even bump it up to 3600Mhz?. I have a pair of 3600Mhz RAM that will easily go up to 4000Mhz.
Back to Top
ThreeDee View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24 Jul 2019
Location: Billings,MT
Status: Offline
Points: 40
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThreeDee Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Aug 2019 at 7:55am
...alternatively .. running slower speeds with tighter timings my net you better performance ..ie ... 3000mhz @ CAS 14 may result in better performance over 3200HZ @ CAS 16
|Ryzen 7 3700x|X470 Master SLI/ac BIOS 3.50|4 x 8GB V-Color Skywalker 3200 @ 3200|RX 5700XT 8GB|EVGA GQ 850wtt 80+ Gold PSU|Win10 Pro x64|
Noctua NH-U12S SE-AM4 CPU Cooler|
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.047 seconds.