ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Ryzen 3000 series support
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Ryzen 3000 series support

 Post Reply Post Reply Page  <1 9899100101>
Author
Message
ASRocknRoll View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Apr 2020
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRocknRoll Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Apr 2020 at 7:02pm
I tried a couple of things. Firstly, make sure the stock cooler is set to high. You'll know because it's unbearably noisy. I have also switched on ECO mode. Here are some figures running a script that uses 10 cores at nearly 100%:

Stock
Temp: CPU 76C, CASE 48C
Fans: 850 3260 1280rpm
Utilisation and core speed: 42% 4.03GHz
Runtime: 2:15.3 minutes

ECO:
Temp: CPU 71.5C, CASE 48C
Fans: 600 3150 1180rpm
Utilisation and core speed: 42% 3.93GHz
Runtime: 2:21.3 minutes

I've ordered a new cooler (arctic liquid freezer ii 240) which will hopefully give me similar or better cooling performance without making me want to throw it out the window. I'll probably stick with ECO mode, seeing as the runtime difference is slight.
Back to Top
ViCe View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 08 Oct 2019
Location: Russia
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ViCe Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Apr 2020 at 2:32am
So,after 2 days using 3.90 on x470 Taichi, there's no benefits. Especially with overclocking ram to 3600. Previous bios more stable and allow to get 3600 on hynix afr, on 3.90 I can't overclock further 3200 (normal xmp mode). by the way: asus on x370 and x470 can work on 3600 with my ram on 1.0.0.4, custom clocks work fine (ryzen dram calculator). damn you ASRock
Back to Top
switcher View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Apr 2020
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote switcher Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Apr 2020 at 5:50pm
Hi guys. I recently switched intel i5 4430 -> Ryzen 5 3600. And not quite happy about it.

My system spec:
  • Ryzen 5 3600
  • Asrock B450M Pro4 (BIOS v. 3.90 OTB)
  • Crucial Ballistix Red DDR4 32GB (2x16GB), 3200MHz (BL2K16G32C16U4R)
  • Crucial M.2 1TB (CT1000P1SSD8) P1
  • MSI GeForce GTX 1660 Super Gaming X
  • Chieftec ATX 650W Retail Proton (BDF-650C)



I enabled XMP profile to run memory in 3200, default is 26xx something, installed Windows. And I thought I was done with it. I was wrong.

OTB my idle CPU frequencies were 3.9-4.1GHz and temperature was 60C which is nuts. During game sessions I had temperature around 85C (95C max) and stock cooler was very loud. I did some research and after that disabled PBO and CPB in motherboard's bios. Also when I did that I noticed that RAM frequency was reset to 26xx and I enabled XMP again. CPU temperature dropped to 45C idle and 65C during games (73C max). It was last week.

Yesterday I noticed that cooler was too loud and fps dropped. I checked BIOS and again PBO and CPB were set to auto, RAM to 26xx. I set everything to desired again. Also I uninstalled Astock A-tunning from windows (I haven't used it and it doesn't provide anything I can't access from BIOS). I used PC all day - gaming, some movies couple of restarts in between to ensure that bios settings wouldn't reset. Everything was fine. Switched it off and went to sleep.

Today I started my PC and again all settings were set to their default values.

What could cause the issue? How can I fix it? Is it faulty motherboard?


*OTB - out of the box
Back to Top
ViCe View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 08 Oct 2019
Location: Russia
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ViCe Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Apr 2020 at 5:20am
Originally posted by switcher switcher wrote:

Hi guys. I recently switched intel i5 4430 -> Ryzen 5 3600. And not quite happy about it.

My system spec:
  • Ryzen 5 3600
  • Asrock B450M Pro4 (BIOS v. 3.90 OTB)
  • Crucial Ballistix Red DDR4 32GB (2x16GB), 3200MHz (BL2K16G32C16U4R)
  • Crucial M.2 1TB (CT1000P1SSD8) P1
  • MSI GeForce GTX 1660 Super Gaming X
  • Chieftec ATX 650W Retail Proton (BDF-650C)



I enabled XMP profile to run memory in 3200, default is 26xx something, installed Windows. And I thought I was done with it. I was wrong.

OTB my idle CPU frequencies were 3.9-4.1GHz and temperature was 60C which is nuts. During game sessions I had temperature around 85C (95C max) and stock cooler was very loud. I did some research and after that disabled PBO and CPB in motherboard's bios. Also when I did that I noticed that RAM frequency was reset to 26xx and I enabled XMP again. CPU temperature dropped to 45C idle and 65C during games (73C max). It was last week.

Yesterday I noticed that cooler was too loud and fps dropped. I checked BIOS and again PBO and CPB were set to auto, RAM to 26xx. I set everything to desired again. Also I uninstalled Astock A-tunning from windows (I haven't used it and it doesn't provide anything I can't access from BIOS). I used PC all day - gaming, some movies couple of restarts in between to ensure that bios settings wouldn't reset. Everything was fine. Switched it off and went to sleep.

Today I started my PC and again all settings were set to their default values.

What could cause the issue? How can I fix it? Is it faulty motherboard?


*OTB - out of the box

It's ok, pal, this is BIOS from best mobo manufacturer, not a bug, it's feature
Back to Top
Its_Just_Luci View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 23 Apr 2020
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Its_Just_Luci Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Apr 2020 at 8:02am
I have never been able to boot into bios, and have gotten no support from asrocks help desk. I'm about to spend 200 bucks on a new motherboard but I thought I'd try one last time to ask for help. I'm still on the first bios version that shipped back when ryzen gen 3 came out. and I am completely lost, please send help
Back to Top
ViCe View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 08 Oct 2019
Location: Russia
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ViCe Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Apr 2020 at 1:52pm
Originally posted by Its_Just_Luci Its_Just_Luci wrote:

I have never been able to boot into bios, and have gotten no support from asrocks help desk. I'm about to spend 200 bucks on a new motherboard but I thought I'd try one last time to ask for help. I'm still on the first bios version that shipped back when ryzen gen 3 came out. and I am completely lost, please send help

ASRock doesn't give a your problems. When you bought theirs mobo, next issues with it is only your headache. Next time, pal, don't even think about buying something from ASRock. It's a sh*t manufacturer: BIOS - poor, software - poor, support - lol, take two previous marks and multiply by infinity
Back to Top
srdjan1995 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2018
Status: Offline
Points: 33
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote srdjan1995 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Apr 2020 at 12:47am
Is there anywere info on whether will newer Agesa's, like 1.0.0.5, going to be supported on firts gen boards, like B350 chipset? Or the support for first gen is slowly dying?
Back to Top
marcin2468 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Sep 2019
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marcin2468 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Apr 2020 at 10:39pm
Somebody install bios 3.90 with ryzen 2600/2700 on x470 taichi ultimate?
Does it worth to do it or just stay at 3.40 bios?
Back to Top
ViCe View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 08 Oct 2019
Location: Russia
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ViCe Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Apr 2020 at 1:39am
so, AMD released new agesa 1.0.0.5 (MSI work on new bios versions, which include bios for x470, b450 and x370, maybe some lower chipsets), and assure you, ASRock will do nothing, maybe we get new bios in a half of year
Back to Top
marcin2468 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Sep 2019
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marcin2468 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Apr 2020 at 2:20am
I know that asrock is late with updates.
I'm think for long time about sell x470 taichi ultimate and buy something else
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 9899100101>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.078 seconds.