ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac no Gen3 PCIe for M.2
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac no Gen3 PCIe for M.2

 Post Reply Post Reply
Author
Message
thomasryzen View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Aug 2019
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thomasryzen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac no Gen3 PCIe for M.2
    Posted: 12 Aug 2019 at 6:35pm
Hi,
so I just build my new PC with Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac with AMD Ryzen 5 3400G and Plextor M9PeGN 256GB NVMe drive... have BIOS 5.70 on board.

When I test disk speed with CrystalDiskMark I get 822/822 MB/s not 3000/1000 MB/s as my M.2 drive can. In bios in Advanced -> AMD PBS -> PCIe x16 Switch I see only Auto, Gen1, Gen2 but no Gen3

Any ideas how to have PCIE3X4 on M.2 and not PCIE2X2 and have full M.2 speed?
Back to Top
thomasryzen View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Aug 2019
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thomasryzen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Aug 2019 at 7:50pm
ok, updated bios to 6.0 see gen3 in M.2 settings... but still speed is 821/823 MB/s....
Back to Top
thomasryzen View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Aug 2019
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thomasryzen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Aug 2019 at 12:40am
can anyone help me, please?
Back to Top
cx5 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 15 Sep 2017
Location: HK
Status: Offline
Points: 130
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Aug 2019 at 11:23am
@tomasryzen, I think we need a lot more info in order to reply/say something.

Your suffering is alarming and I'm sure many people would like to help.

Without knowing much I'm just simply guessing and asking
1) M9PeGN comes with heatsink or not? if not did you add one? may be heat throttle down?
2) your itx case? small and tiny not good air flow cause nvme throttle down ???
3) M.2 ultra socket on the back, no space, you were forced to remove heatsink???
4) uefi settings?
1700XtaichiX370HISvega64CX750MOptane900PwaterGPU-CPU420x140x76TTcoreV71
CMK32GX4M2B3000C15@2933,14151515325257321010444403272011410631661447@1.34v
uefi5.67 last pcie4
1.4vsoc1.05v3133
1.51vsoc1.1v3200
Back to Top
gizmic View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 13 Jun 2018
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 365
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gizmic Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Aug 2019 at 12:46pm
which cpu
Back to Top
thomasryzen View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Aug 2019
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thomasryzen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Aug 2019 at 10:19pm
Hi, CPU is in first post.

@cx5
1. M9PeGN is without heatsink, did check temperature and is 46 celcius
2. no case (didn't have tim to put pc in case) air flow is amazing :) he is in open space and distance from desk is 5 cm
3. Again to heatsink, yes it's on back but it have airflow and tem is 46
4. in uefi drive is set to M.2 NVMe and M.2 is set to Gen3

Back to Top
Ray62 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 01 Jul 2018
Location: Gemany, Berlin
Status: Offline
Points: 229
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ray62 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Aug 2019 at 5:04am
From my point of view it's not clear in which PCIe mode the SSD is running.
Did you check with a tool how the PCIE_M slot is used?
HWInfo -> Motherboard->Systemslots shows the Slot data bus width.

Is it Gen3 x2 mode, it behaves like with an old A-Series APU (Bristol Ridge).
With a Ryzen 5 3400G APU it should be Gen3 x4.
However, i think, this is a bios issue (if the drive is connected correctly).

I would contact Asrock support.
R7 1800X@Stock
Scythe Mugen5
Fatal1ty X370 Pro Gaming Bios 5.10
G-Skill 2xF4-3200C14-16GTZ@3200
GeForce GTX 1080 Ti
NVME 960 PRO 512GB, 960 EVO 1TB
PS/2 Kb, USB Mouse
bequit!DarkPowerProP9 750W
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.