ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - How to enable USB via Thunderbolt AIC on z370 Pro4
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

How to enable USB via Thunderbolt AIC on z370 Pro4

 Post Reply Post Reply
Author
Message
AndreasD View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Mar 2020
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AndreasD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: How to enable USB via Thunderbolt AIC on z370 Pro4
    Posted: 26 Mar 2020 at 5:25pm
Good morning,

I have the following issue: my USB keyboard does not work in a pre-boot if it is connected via Thunderbolt.

My setup: I have a Z370 Pro4 with the Tunderbolt 3 AIC Rev 2.0 card in my PCIE4 slot. On the Port 1 of my Thunderbolt AIC Card, I have plugged in the Keninsgton DS5200T Docking Station and in the docking stations USB ports I have plugged in my devices.

Now all work well once Windows has started, but in the pre-boot environment when I need to enter a password before Windows is booting the keyboard is dead.

In my UEFI I have activated "Secure" as the security status for the Tunderbolt security settings and in Windows the Kinsington dockingstation is accepted as a secure device.

How can I now access my USB devices connected via Thunderbolt in pre-boot?

Thanks
Andreas
Back to Top
ASRock_TSD View Drop Down
ASRock_Official
ASRock_Official


Joined: 20 Mar 2015
Status: Offline
Points: 2460
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRock_TSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Mar 2020 at 8:17pm
Dear AndreasD,

Thank you or posting your query to ASRock forum.

Regarding your question, the thunderbolt driver will start functioning once the system goes into the OS.
During pre-boot(also called BIOS), since there are no thunderbolt drivers USB devices might not work.

With thanks,
ASRock TSD

Edited by ASRock_TSD - 27 Mar 2020 at 8:18pm
Back to Top
AndreasD View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Mar 2020
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AndreasD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Mar 2020 at 1:39am
Hi TSD,

thanks for the reply.

But that is no solution. How can this be? All other mainboard suppliers I know have the option,, even the cheap ones, no?

There must be a way?

Thanks
Andreas
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.