ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - AM4 BIOS info
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

AM4 BIOS info

 Post Reply Post Reply Page  <123
Author
Message
Mr Right View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 11 Sep 2020
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mr Right Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Sep 2020 at 8:27am
Board model Fatal1ty X470 Gaming K4
BIOS 4.20
CPU: Ryzen 3600
TridentZ Neo 32 GB 3600MHz CL16

Boots and runs fine with XMP settings despite board being capped at 3433MHz OC according to the user manual. I thought i was going to have to downclock this and go for tighter timings but it works fine.
X470 Gaming K4
Ryzen 3600
32GB Z Neo 3600 c16-19-19-39
Bios 4.20
Back to Top
f300 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jul 2020
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote f300 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Sep 2020 at 6:56pm
Board model: X570M Pro4
BIOS version: 3.00
CPU: Ryzen 5 3600X
RAM: 32Gb (4x8Gb) Crucial Ballistix Sport LT 3000 CL15 @ XMP

Notes:

AMD CBS > NBIO Common Options > SMU Common Option > Max Voltage Offset

This setting does not function on BIOS v3.00. Changing from "Auto" to "100" does not limit max boost voltage at all. The voltage, temperature and benchmark scores stay the same no matter the option chosen.

I tried restoring BIOS defaults before testing it.

2.60 - Setting works with expected voltage, temperature and performance drop.
2.80 - Didn't test this BIOS version
2.90 - Setting is missing
3.00 - Setting does not work

Thanks
Back to Top
giuliopuma View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 22 Sep 2020
Location: venezuela
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote giuliopuma Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Sep 2020 at 6:27am
Board model: B550M Steel Legend
BIOS version:
CPU: Ryzen 5 3600
RAM: CMW16GX4M2C3200C16 CORSAIR 3200MHZ VER 4.32

Notes:

I have a problem with the ram memory, it does not let me put it at 3200MHZ speed, I activate the XMP profile and the pc turns off and the bios restarts.

It only allows me to put 3000 MHZ with these memories and tried any solution?
Back to Top
ThreeDee View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 24 Jul 2019
Location: Billings,MT
Status: Offline
Points: 499
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThreeDee Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Sep 2020 at 9:24am
Originally posted by giuliopuma giuliopuma wrote:

Board model: B550M Steel Legend
BIOS version:
CPU: Ryzen 5 3600
RAM: CMW16GX4M2C3200C16 CORSAIR 3200MHZ VER 4.32

Notes:

I have a problem with the ram memory, it does not let me put it at 3200MHZ speed, I activate the XMP profile and the pc turns off and the bios restarts.

It only allows me to put 3000 MHZ with these memories and tried any solution?
couple things to try

up the voltage a bit .. I have read a lot of users saying Corsair RAM sometimes needs a bit more voltage to run them .. so try 1.375v or similar.

try setting memory manually to 3200 instead of XMP

make sure you have memory installed in slots A2/B2 if only 2 sticks
|Ryzen 3700x|ASRock X570 Steel Legend-BIOS 3.00|2x16GB HyperX Predator PC3200@PC3600(CAS16)1:1 IF|ASRock RX 5700XT|2x512GB NVMe|850 WTT EVGA GQ 80+ Gold PSU|Noctua NH-D15|
Back to Top
giuliopuma View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 22 Sep 2020
Location: venezuela
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote giuliopuma Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: Yesterday at 5:20am
Originally posted by ThreeDee ThreeDee wrote:

Originally posted by giuliopuma giuliopuma wrote:

Board model: B550M Steel Legend
BIOS version:
CPU: Ryzen 5 3600
RAM: CMW16GX4M2C3200C16 CORSAIR 3200MHZ VER 4.32

Notes:

I have a problem with the ram memory, it does not let me put it at 3200MHZ speed, I activate the XMP profile and the pc turns off and the bios restarts.

It only allows me to put 3000 MHZ with these memories and tried any solution?
couple things to try

up the voltage a bit .. I have read a lot of users saying Corsair RAM sometimes needs a bit more voltage to run them .. so try 1.375v or similar.

try setting memory manually to 3200 instead of XMP

make sure you have memory installed in slots A2/B2 if only 2 sticks



solved thanks a lot, activate the xmp profile again and change the ram memory slots to the A2 / B2 and it works with without having to modify the voltage thanks.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.