ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac freezes WIN10 Pro
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac freezes WIN10 Pro

 Post Reply Post Reply
Author
Message
GetaGrip View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 Jan 2016
Location: Belgium
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GetaGrip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac freezes WIN10 Pro
    Posted: 21 Jan 2016 at 7:21pm
Hi everyone, Just got a brand new mobo Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac and from the first install of Windows 10 Pro I've getting errors on ID 56 & 7031 which is resulting in a system hangup/freeze. No BSOD.... it just freezes.

Here's the setup:

Case: fractal Design Node 304
Mobo: Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac - biosversion 1.60
Cpu: Intel i7 6700K
PSU: Be Quit - Dark Power Pro P11 - 550watt
Ram: Kingston Savage HyperX DDR4 2 x 8GB -  HX424C12SBK2/16
Cooller CPU: Noctua NH-U14S
GPU: MSI GeForce GTX960 Gaming 4G
SSD1: Samsung SSD 950Pro 256GB M2 NVME
SSD2: Samsung SSD 850 EVO 500GB

Anyone having some same symptoms with the Z170/Win 10 Pro combo? I'm asking because I found these threats and other people, with others mobo's are facing the same problems.




Here are the Event errors:

Event 56 error:

The description for Event ID 56 from source Application Popup cannot be found. Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted. You can install or repair the component on the local computer.

If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.

The following information was included with the event: 

ACPI
5

the message resource is present but the message is not found in the string/message table

Event 7031 error:

The Sync Host_2b95f service terminated unexpectedly.  It has done this 1 time(s).  The following corrective action will be taken in 10000 milliseconds: Restart the service.

So after reading the threat on Tom's Hardware, this is what I did so far:
  • Power Option windows - all Maximum Performance or disabled on suspend stuff.
  • All Driver are updated to the last versions.
  • Upped the voltage on the ram DDR4 with 0.03 Volt to 1.38 (standard 1.35 Volt)
If anyone has a different view on this, like is it a Z170 chipset problem or is a bios problem.... please share!

Also impotant, system has been benchmarked with Asus ROG software - all passed and Prime95 for 6 hours - also passed everything. CPU Temp Idle 28 Celc. - max 68 Celc.

If you have any new views on this - I really would like to know from you! 

Cheers... Beer



Edited by GetaGrip - 21 Jan 2016 at 7:27pm
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6334
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Jan 2016 at 9:06pm
Are those generated while you're using an outdated Windows 10 release?

If so, run Windows Update if you haven't yet and check that those errors disappear. You might need to run WU more than once to get COMPLETELY updated.


Post back after updating.
X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 5.10), 1500X, H115i, F4-4133C19D-16GTZA, 970 EVO M.2 250GB + 500GB, Tt Core X9 Black

16,441 - https://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
GetaGrip View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 Jan 2016
Location: Belgium
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GetaGrip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Jan 2016 at 9:12pm
Originally posted by wardog wardog wrote:

Are those generated while you're using an outdated Windows 10 release?

If so, run Windows Update if you haven't yet and check that those errors disappear. You might need to run WU more than once to get COMPLETELY updated.


Post back after updating.

Everything on the windows side is up to date.... like the drivers also. There is nothing left to update.

I think it's chipset/hardware/ram related.
Back to Top
Altheran View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 22 Jan 2016
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Altheran Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Jan 2016 at 11:55pm
Hi ! I am sadened to report .. I have the exact same issue :

Skylake i7-6700K : Cooled by a Noctua NH-L9i
Asrock ITX-GAMING AC
16 GB Corsair Vengeance LPX DDR4-2400 Mhz : CMK16GX4M2A2400C14
GTX960 4GB : GiGABYTE Windforce OC Edition (Had the same issue with an HD6950)
SSD : Samsung 840 Pro 256GB (SM950 nvme 256GB in the mail)
PSU : Silverstone SFX-L 500W (Had issue with another 850W PSU and another 500W)

I get System hangs (No BSOD, I have to hard reset my computer holding the power button)
Happens about once a day, very annoying when playing Diablo 3 on seasonal Hardcore ... T_T

I tried 5 passes of mem86+ on parallel CPU. All super clear and stable.

Windows 10 Home edition, all patched and up to date as with all drivers.

Tried looking the event viewer, and I saw the same message as OP, without thinking much of it.

Before seeing this post, I just updated the BIOS from v1.00 to 1.60.

Will post if I see any improvement or not.



Edited by Altheran - 22 Jan 2016 at 11:59pm
Altheran
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6334
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jan 2016 at 2:06am
ASRock all day have been putting online new BIOSes that incorporate the Skylake specific "complex number" BIOS patch Intel just recently released to ALL motherboard manufacturers.

Please check your boards BIOS download pages.
X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 5.10), 1500X, H115i, F4-4133C19D-16GTZA, 970 EVO M.2 250GB + 500GB, Tt Core X9 Black

16,441 - https://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
GetaGrip View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 Jan 2016
Location: Belgium
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GetaGrip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jan 2016 at 4:54am
Originally posted by Altheran Altheran wrote:

Hi ! I am sadened to report .. I have the exact same issue :

Skylake i7-6700K : Cooled by a Noctua NH-L9i
Asrock ITX-GAMING AC
16 GB Corsair Vengeance LPX DDR4-2400 Mhz : CMK16GX4M2A2400C14
GTX960 4GB : GiGABYTE Windforce OC Edition (Had the same issue with an HD6950)
SSD : Samsung 840 Pro 256GB (SM950 nvme 256GB in the mail)
PSU : Silverstone SFX-L 500W (Had issue with another 850W PSU and another 500W)

I get System hangs (No BSOD, I have to hard reset my computer holding the power button)
Happens about once a day, very annoying when playing Diablo 3 on seasonal Hardcore ... T_T

I tried 5 passes of mem86+ on parallel CPU. All super clear and stable.

Windows 10 Home edition, all patched and up to date as with all drivers.

Tried looking the event viewer, and I saw the same message as OP, without thinking much of it.

Before seeing this post, I just updated the BIOS from v1.00 to 1.60.

Will post if I see any improvement or not.


I'm contact with technical support and they give me a new bios 1.62 with a updated microcode 506E3 6A - no results.... system went down after 3 hours.

They did read the threat from Tomshardware and think it's the CPU and going to figure it out with some people in Tawain. I'm thinking of voltage, timings of Ram - so went back to 2133MHz with a Voltage 1.220 and a timing CL13-13-13.

If you gonna put more voltage on your memory - the safe max is 1.26 Volt from what I understand on other topics.

I'm testing now and can say so far so good - 10 hours steady..... plan is to test for one week 24/7 with prime95 at night and spotify/chrome/adobe LR/PS during the day.

If you want I can give you the 1.62 bios - it's for the Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac
Back to Top
Altheran View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 22 Jan 2016
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Altheran Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jan 2016 at 1:56am
SO !!! I think I got what is causing the issue :

C-STATES : I disabled C-States on the cpu in the advanced BIOS settings, and i went in my windows power management, disabled all power saving feature and put the min. CPU Trottle at 100%.

Thing is stable since .. 2 days !


Edited by Altheran - 25 Jan 2016 at 2:10am
Altheran
Back to Top
Altheran View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 22 Jan 2016
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Altheran Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Feb 2016 at 6:18am
So, a last update.

Still going 100% stable since I disabled c-states.

Asrock, you look into this ;)
Altheran
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.