ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - c2550d41 stuck in initializing
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

c2550d41 stuck in initializing

 Post Reply Post Reply
Author
Message
koetje View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jul 2016
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote koetje Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: c2550d41 stuck in initializing
    Posted: 12 Jul 2016 at 4:32am
Dear,

I got some issues with a Asrock C2550d41 mobo. 
I flashed the latest bios and got stuk now on initializing system message in console. 

I'm using Hynix memory 4 x 8 gig ECC (HMT31GR7BFR4A-H9)
Because i see the screen booting up i suspect the memory is fine. 
I also tried it out with only 1 bank (in the right slot) but to the same result

Anyone got anything on how to solve this

I also got some samsung banks laying around but didnt got up to it to place them. (M393B1K70CHD-CH9) 
Would this make a difference?

I also tried the erase bios trick with removing all power including the battery to reset everything but that also didnt make a difference. 

Thanks in advance for helping out. 
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 4996
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Jul 2016 at 9:52am
Originally posted by koetje koetje wrote:

Dear,

I got some issues with a Asrock C2550d41 mobo. 
I flashed the latest bios and got stuk now on initializing system message in console. 

I'm using Hynix memory 4 x 8 gig ECC (HMT31GR7BFR4A-H9)
Because i see the screen booting up i suspect the memory is fine. 
I also tried it out with only 1 bank (in the right slot) but to the same result

Anyone got anything on how to solve this

I also got some samsung banks laying around but didnt got up to it to place them. (M393B1K70CHD-CH9) 
Would this make a difference?

I also tried the erase bios trick with removing all power including the battery to reset everything but that also didnt make a difference. 

Thanks in advance for helping out. 


So I understand this correctly, you have this problem after updating to the latest 2.30 BIOS version, but you did not have this problem with the previous BIOS version, is that correct?

If that is true, it seems that the board is completing POST, but you cannot get past the initialization of the BMC?

I see that there is a BMC update whose date is the same as the 2.30 BIOS. Did you also update to the 00.27.00 BMC version?

http://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=C2550D4I#Download

I'm not sure if both the BIOS and BMC must be updated at the same time, but given your situation, that seems to be the case.

If the board is completing POST and then not starting the BMC, changing the memory likely won't make any difference.
Back to Top
koetje View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jul 2016
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote koetje Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Jul 2016 at 1:49am
You understood correctly but I didnt explain enough I think.
I updated the BMC and BIOS at the same time (or actually with little time in between)
It didnt work before the update of the bios and it only gave a black screen.

Now with the new bios version i get the "waiting for BMC" countup to 04 and then it freezes. With a reset it says "system initializing" and stops.
I got it working (to update the bios) with a NON-ECC memory kit. 
Now i did read that there is some bios reset program and the change from NON-ECC to ECC memory goes wrong sometimes (propably due to different voltage and timings) 
I tried now 4 different brands of ECC memory that were leftovers from Dell servers. 
I also found Memory modules on E-Bay that were almost the same in the timings (CL9) that should work (cannot confirm but it stated on the header that they were ment for the board altough they are not in the official list) 

I did some investigation with the memory VQL list and found out that both CL11 timings and CL9 times modules are in the list. Also NON-ECC and ECC memory. 

So basicly the board works but I want to use these memory banks and hope that there is some trick I didnt read about on the Internet on reseting and making these memory modules work.  
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 7.115 seconds.