ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Wrong resolution in UEFI setup menu
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Wrong resolution in UEFI setup menu

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
J. J. View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 25 Jul 2016
Location: Italy
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote J. J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Wrong resolution in UEFI setup menu
    Posted: 25 Jul 2016 at 6:41pm
Hello. I have a problem with screen resolution in the UEFI setup menu of my motherboard when a PCI-E graphics card is used.

Motherboard: ASRock Z170 Extreme4
Graphics (PCI-E): EVGA GeForce GTX 950 SC GAMING

If I use the on-board graphics (that is, if I connect my monitor directly to the motherboard HDMI or DisplayPort port), the UEFI menu is correctly shown full HD (with a resolution of 1920x1080). However, if I connect my PCI-E graphics card to the monitor, the UEFI is shown with a 1080x720 resolution, even if the graphics card supports full HD and so does the monitor.
If I boot into any operating system, the resolution gets correctly set to 1080p, but as long as I stay in the UEFI setup menu the resolution stays at 720p. The "Full HD" setting in the UEFI setup is set to "Auto" and not to "Disabled", so I see no reason why the resolution should not automatically be set to full HD. I tried all the ports of my graphics card and I get the same result. 

Do you know a way to fix this, or to manually force the full HD resolution? Thanks.
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 5000
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jul 2016 at 9:37pm
Originally posted by J. J. J. J. wrote:

Hello. I have a problem with screen resolution in the UEFI setup menu of my motherboard when a PCI-E graphics card is used.

Motherboard: ASRock Z170 Extreme4
Graphics (PCI-E): EVGA GeForce GTX 950 SC GAMING

If I use the on-board graphics (that is, if I connect my monitor directly to the motherboard HDMI or DisplayPort port), the UEFI menu is correctly shown full HD (with a resolution of 1920x1080). However, if I connect my PCI-E graphics card to the monitor, the UEFI is shown with a 1080x720 resolution, even if the graphics card supports full HD and so does the monitor.
If I boot into any operating system, the resolution gets correctly set to 1080p, but as long as I stay in the UEFI setup menu the resolution stays at 720p. The "Full HD" setting in the UEFI setup is set to "Auto" and not to "Disabled", so I see no reason why the resolution should not automatically be set to full HD. I tried all the ports of my graphics card and I get the same result. 

Do you know a way to fix this, or to manually force the full HD resolution? Thanks.


I have heard of this happening sometimes. Also, other mother board manufactures have a full HD resolution in their UEFI's, and they can have this problem too.

When this happens, it can be difficult to fix. There is not a simple, obvious fix for this situation.

What monitor model are you using?

Did you install the driver for your 950 video card yourself? Is it a new driver version?

What OS or version of Windows are you using?

Which UEFI/BIOS version are you using?

How much DRAM memory do you have? What speed is it running at?

Do you have any other cards in the PCIe slots?


Back to Top
J. J. View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 25 Jul 2016
Location: Italy
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote J. J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jul 2016 at 11:44pm
Originally posted by parsec parsec wrote:

What monitor model are you using?
BenQ GW2270.
 
Originally posted by parsec parsec wrote:

Did you install the driver for your 950 video card yourself? Is it a new driver version?
I did and yes, however I don't think this is relevant since we are talking about the BIOS (unless I can update/change the firmware of the card itself - can I?).

Originally posted by parsec parsec wrote:

What OS or version of Windows are you using?
I have three operating systems installed: Windows 10.1, Ubuntu 16.04 and macOS. All of them work flawlessly in full HD.

Originally posted by parsec parsec wrote:

Which UEFI/BIOS version are you using?
3.20, the latest available.

Originally posted by parsec parsec wrote:

How much DRAM memory do you have? What speed is it running at?
32 GB (2x 16 GB) at 2400 MHz.

Originally posted by parsec parsec wrote:

Do you have any other cards in the PCIe slots?
I do have a wireless/bluetooth PCIe card.
Back to Top
clubfoot View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 28 Mar 2016
Location: Canada
Status: Offline
Points: 245
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote clubfoot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jul 2016 at 6:27am
I'm going on a wild guess that you are using display port or hdmi for connection when you get the 720p res in the BIOS screen. Do you get the same result with a D-DVI connection?

I have a BenQ XL2420z and if I connect via DP I get 720p in the BIOS screen :( Probably monitor firmware. I only use D-DVI I do not have this issue.


Edited by clubfoot - 27 Jul 2016 at 6:27am
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6334
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jul 2016 at 10:07am
Originally posted by clubfoot clubfoot wrote:

I'm going on a wild guess that you are using display port or hdmi for connection when you get the 720p res in the BIOS screen. Do you get the same result with a D-DVI connection?

I have a BenQ XL2420z and if I connect via DP I get 720p in the BIOS screen :( Probably monitor firmware. I only use D-DVI I do not have this issue.


Thumbs Up  My thoughts too. The monitors EDID is .......... botched/buggered/incorrect/missing
X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 5.10), 1500X, H115i, F4-4133C19D-16GTZA, 970 EVO M.2 250GB + 500GB, Tt Core X9 Black

16,441 - https://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6334
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jul 2016 at 10:10am
Too, I guess, I've seen strange results when the HDMI cable has/includes Ethernet
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 5000
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jul 2016 at 11:58am
Originally posted by clubfoot clubfoot wrote:

I'm going on a wild guess that you are using display port or hdmi for connection when you get the 720p res in the BIOS screen. Do you get the same result with a D-DVI connection?

I have a BenQ XL2420z and if I connect via DP I get 720p in the BIOS screen :( Probably monitor firmware. I only use D-DVI I do not have this issue.


Thanks for this information!

Good thing I asked that question... not really for the OP (see below), but for myself... in contrast to some of my other questions. Confused  Sorry, still somewhat medicated after a little surgery last week. Sleepy

Imagine trying to diagnose this issue, without having the monitor connected to your own PC for testing! Plus it is unusual for a monitor to do things like this.

Also, the 720 resolution happens when using a DisplayPort or HDMI cable, but not with DVI-D? I can imagine all the people that never try a different cable as a fix... I doubt I would! Who would think that DVI would work fine, but not HDMI or DP? But this monitor is unusual in one way, the 144Hz refresh rate.

I recall a thread about this issue in the forum in the past, which was blamed on the UEFI/BIOS itself. Never discovered the problem or the fix, IIRC.

This is not a cheap, low quality monitor. I wonder if the 144Hz refresh rate is related to or the cause of the reduced resolution in the UEFI.

A review of this monitor that should be professional included this paragraph, which I thought was interesting:

Note that at 60Hz the Nvidia control panel reverts to using an ?ltra HD, HD, SD??resolution designed for an HDTV when using DisplayPort. It produces a very washed out image and eats away at contrast and is exactly what we observed on the Dell U2414H. This is completely nonsensical as HDTVs don? use DisplayPort but it? how Nvidia (mis)handles things at the moment. AMD users can happily use DisplayPort or DVI and get a similar image at any refresh rate on either connection. Note that the HDMI connection is only designed to be used at 60Hz and is really for connecting non-PC devices on this monitor.

https://pcmonitors.info/reviews/benq-xl2420z/

clubfoot, does the 720 resolution happen with any video source? Ever try it with the Intel graphics? Looks like you have two 7950s is XFire.

Back to reality... meaning the OP does not have this monitor, he has a
BenQ GW2270, which is not in the same league as the XL2420z.

Originally posted by J. J. J. J. wrote:

Originally posted by parsec parsec wrote:

What monitor model are you using?
BenQ GW2270.
 
Originally posted by parsec parsec wrote:

Did you install the driver for your 950 video card yourself? Is it a new driver version?
I did and yes, however I don't think this is relevant since we are talking about the BIOS (unless I can update/change the firmware of the card itself - can I?).

The BenQ GW2270 is a basic monitor, with just D-Sub and DVI-D inputs, and no refresh rate specification:

http://www.benq.us/product/monitor/gw2270/

In your first post, you mention using the HDMI and DisplayPort outputs on your mother board. The GW2270 does not have either of those inputs. There is a GW2270H model, with two HDMI inputs.

So do you have a BenQ GW2270, or do you have the 'H' model with an HDMI input, and use an adapter for the DisplayPort output?

Or is GW2270 a mistake, and you have a different monitor?

What connection are you using between the monitor and your 950 video card?

About the Nvidia driver, I was wondering if you had a random Nvidia driver installed by Windows 10. Usually, you are right about the Nvidia driver not making a difference when using the UEFI/BIOS, and it still might not matter, but the review of the BenQ XL2420z gives an example where the Nvidia driver did influence the monitor's performance, by changing to a lower refresh rate.


Back to Top
dzsc View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 20 Jan 2017
Location: Hungary
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dzsc Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 May 2017 at 6:09pm
I got the same problem with an Asrock Z170 Extreme 4 and a MSI 1060 Gaming X 3G, there was no high resolution in the BIOS, even if I selected "Auto" in the settings of UEFI. My display is an iiyama x2783hsu-dp which is connected via DP. I have read that te DP can cause this kind of failure, but I like the DP, and I didn't wanna change it to an other because of some seconds that isn't perfect in the boot sequence.

Firstly I used a MSI Gaming X RX470 8G, and everything was fine with the resolution in the BIOS. Later I changed it to the 1060, and the resolution went to low. Each and every option was as the same, as the software and BIOS version too. I started with a BIOS upgrade, doesn't helped. I came here, but there was no solution. The I gave up and I left everything in that state, bytheway there was no any problem with my hw config except this. Till now...

I found a forum, where somebody said that try to disable the CSM (Compatility Support Module). If you have modern hw and os, that all support UEFI, than you can easily disable this option. Officially the UEFI is supported _after_ win7, so you might hold it enabled when you are still using win7.

Finally I turned the csm on off, and the wonder happend, both the bios and the boot screen are full hd :) So give it a try!


Edited by dzsc - 04 Jun 2017 at 4:59pm
Back to Top
clubfoot View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 28 Mar 2016
Location: Canada
Status: Offline
Points: 245
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote clubfoot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 May 2017 at 8:11pm
Originally posted by dzsc dzsc wrote:

Finally I turned the csm on, and the wonder happend, both the bios and the boot screen are full hd :) So give it a try!


Thank you. I will add that to my bag of fixes. Thumbs Up
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 5000
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 May 2017 at 10:30pm
Originally posted by dzsc dzsc wrote:

I got the same problem with an Asrock Z170 Extreme 4 and a MSI 1060 Gaming X 3G, there was no high resolution in the BIOS, even if I selected "Auto" in the settings of UEFI. My display is an iiyama x2783hsu-dp which is connected via DP. I have read that te DP can cause this kind of failure, but I like the DP, and I didn't wanna change it to an other because of some seconds that isn't perfect in the boot sequence.

Firstly I used a MSI Gaming X RX470 8G, and everything was fine with the resolution in the BIOS. Later I changed it to the 1060, and the resolution went to low. Each and every option was as the same, as the software and BIOS version too. I started with a BIOS upgrade, doesn't helped. I came here, but there was no solution. The I gave up and I left everything in that state, bytheway there was no any problem with my hw config except this. Till now...

I found a forum, where somebody said that try to disable the CSM (Compatility Support Module). If you have modern hw and os, that all support UEFI, than you can easily disable this option. Officially the UEFI is supported _after_ win7, so you might hold it enabled when you are still using win7.

Finally I turned the csm on, and the wonder happend, both the bios and the boot screen are full hd :) So give it a try!


I'm sorry but I don't understand what you did with the CSM option that caused it to work in HD.

Do you have CSM enabled or disabled?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.031 seconds.