ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Help overclocking on x370 Taichi
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Help overclocking on x370 Taichi

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Jag View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jag Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Help overclocking on x370 Taichi
    Posted: 15 May 2017 at 12:14am
Hello there! I just built my very first PC. I have a x370 taichi motherboard updated to bios ver. 2.30, ryzen 7 1700cpu cooled by the led wraith stock cooler and 16gb ddr4 3600mhz corsair vengeance lpx ram. I'm a complete noob at overclocking so I decided to do a slight overclock especially since I am on the stock cooler. The thing is even though I go above 3.0ghz, on the "about" section on windows it still says that my cpu is running at 3.0. On Cinebench is the same thing and the benchmark results dont change even though I overclock it. On the BIOS it also says 3.0 but when I go to OC tweaker it still has the settings I changed... I dont know what Im doing wrong since O have seen many people overclock on the same mobo without any problems. Any help will be appreciated. Thanks!

Edited by Jag - 15 May 2017 at 12:16am
Back to Top
Nemesis.ie View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 Apr 2017
Location: Ireland
Status: Offline
Points: 41
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nemesis.ie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 May 2017 at 7:24pm
Maybe you can post a pic of your settings so we can see what you are using and let you know what might be set incorrectly?
Back to Top
Jag View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jag Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 May 2017 at 8:31pm
Hello. I was about to write and update saying tjat I was able to overclock. I think the problem was with the ram that was on the xmp profile. When I changed that to auto I had no issues overclocking.
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 1728
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 May 2017 at 3:09am
let me make this sooooooooo very easy for you

your exact board
and a very easy to follow overclocking guide spoken in english and not pc geek-ish

https://www.youtube.com/watch?v=52Tw-wcT7o4

i have the same board and same cpu as you
and instantly clocked it to 3.9 ghz at only 1.3 volts


EDIT

IN P STATES (your see him explain the pstates in video)
i have
9c equals 3900 mhtz
27 equals 1.306 volts
on main advanced screen
i have
cpu LLC set level 2
soc LLC set level 2
and soc volts set at 1.00v

try that first Smile


Edited by datonyb - 16 May 2017 at 3:12am

r7 1700 powercolor reddevil vega64 gskill tridentz3866 taichi x370 evga 750watt gold
Back to Top
GenesisDoes View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 10 Apr 2017
Status: Offline
Points: 54
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GenesisDoes Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 May 2017 at 5:32am
Originally posted by datonyb datonyb wrote:

let me make this sooooooooo very easy for you

your exact board
and a very easy to follow overclocking guide spoken in english and not pc geek-ish

https://www.youtube.com/watch?v=52Tw-wcT7o4

i have the same board and same cpu as you
and instantly clocked it to 3.9 ghz at only 1.3 volts


EDIT

IN P STATES (your see him explain the pstates in video)
i have
9c equals 3900 mhtz
27 equals 1.306 volts
on main advanced screen
i have
cpu LLC set level 2
soc LLC set level 2
and soc volts set at 1.00v

try that first Smile

Is that on the stock cooler? I don't know if people can get to 3900 on the stock cooler, on my Corsair H110i AIO I can reach 3.9 at 1.29 volts.
Taichi X370, Ryzen 1700 @ 4ghz, 32GB G.Skill TridentZ Ram, Samsung 960 EVO nvme, Intel 600P nvme, 2TB Seagate HDD, 2TB Hitachi HDD, 1TB Mushkin SSD, GTX 1080
Back to Top
Optik View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 23 Apr 2017
Status: Offline
Points: 35
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Optik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 May 2017 at 11:57am
My 1700x running @ 3,8ghz and 1,2v flare x 3200@ 2933cl 1,4 cooled by arctic freezer 240 max temp 55 degrees
Taichi X370
AMD R7 1700X
Arctic Liquid FreeZer 240
G.Skill Flare X 3200 cl 14@2933
PowerColer RX480
Phanteks EnTHoo Luxe
BeQuiet Dark Power Pro 11 550W
Back to Top
Jag View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jag Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 May 2017 at 12:09pm
I had seen that video and that was one of the reasons I did not understand what was happening because I had followed the basic overclock steps he mentions. I just hadnt noticed that the Ram speed was at 3200mhz. When I lowered it I was able to overclock without problems. I successfuly clocked to 3.8 but the temps were too high. On 3.7 the temps were lower but too high still. I have it on 3.6 on stock voltages with 2900+mhz ram and on aida 64 stress test temps stayed between 70-72. I still need to check stability on prime95.
Back to Top
Jag View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jag Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 May 2017 at 12:11pm
Originally posted by datonyb datonyb wrote:

[URL=][/URL]let me make this sooooooooo very easy for you

your exact board
and a very easy to follow overclocking guide spoken in english and not pc geek-ish

https://www.youtube.com/watch?v=52Tw-wcT7o4

i have the same board and same cpu as you
and instantly clocked it to 3.9 ghz at only 1.3 volts


EDIT

IN P STATES (your see him explain the pstates in video)
i have
9c equals 3900 mhtz
27 equals 1.306 volts
on main advanced screen
i have
cpu LLC set level 2
soc LLC set level 2
and soc volts set at 1.00v

try that first Smile

what cooler are you using?
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 1728
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 May 2017 at 3:52am
sorry for delay ive been away from pc for a day or two

my cooler is the excellent noctura vertical am4 specific cooler/heatsink (not the mini downdraft one)
and two front intake 120mm antecs
and one rear exhuast and one rear-top exhuast (both antec 120mm)
in an antec gx500 medium case
(all four case fans run on the case fan controllers and are set to low)

r7 1700 powercolor reddevil vega64 gskill tridentz3866 taichi x370 evga 750watt gold
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 1728
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 May 2017 at 3:59am
(in case your wondering)
the ram i run is
gskill trident
f4-3200c15d-16gtz (its the trident 2x8gb kit with samsung b dies)
myself and another person on overclockers have this exact same ram
and both systems have ran it from all bios versions at correct speed simply by clicking the xmp

BE WARNED the f4-3200c16d-16gtz kit is NOT  the same it dosnt use the samsung b dies, results will not be as easy (so if you or any future reader wants to try this ram do not try to save $20 with the cheaper c16 kits)

r7 1700 powercolor reddevil vega64 gskill tridentz3866 taichi x370 evga 750watt gold
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.074 seconds.