ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - ASRock AB350 Pro with Ryzen 5 1600 wont post
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

ASRock AB350 Pro with Ryzen 5 1600 wont post

 Post Reply Post Reply Page  123 4>
Author
Message Reverse Sort Order
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6332
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ASRock AB350 Pro with Ryzen 5 1600 wont post
    Posted: 02 Sep 2017 at 3:46am
Originally posted by adrianpsf adrianpsf wrote:

How did you deduce that it was the gpu?

Currently having the same posting issues with my asrock ab350 pro4.


http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=5177&PID=29780&title=asrock-ab350-pro-with-ryzen-5-1600-wont-post#29780

DOA RX 580
Nothing here. Move on!

16,441 - https://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
adrianpsf View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote adrianpsf Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Sep 2017 at 1:53am
How did you deduce that it was the gpu?

Currently having the same posting issues with my asrock ab350 pro4.
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Status: Online
Points: 5779
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 May 2017 at 2:13pm
Glad to hear you got it up and running Thumbs Up

For future reference, I highly recommend you do not run any system without a CPU cooler. While it should be possible with thermal throttling and other safety features it causes an extreme amount of heat, well beyond the operating heat the components were designed for. Heat like this can radically reduce the lifespan of effected components. Even just sitting the heatsink on top of the CPU without fastening it down is better than doing this.
Back to Top
TooQik View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 06 Apr 2017
Location: Australia
Status: Offline
Points: 104
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TooQik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 May 2017 at 1:42pm
Glad to hear you're up and running.

Enjoy your new PC, you've earned it. Thumbs Up
Back to Top
GizRev View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 18 May 2017
Status: Offline
Points: 13
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GizRev Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 May 2017 at 11:29am
I am writing this from the new PC! All good now. The problem was the "MSI RX 580 gaming X 4g" GPU that was DOA. BTW, for future reference:
* A glowing GPU doesnt not mean a functioning one
* It is possible to POST without attaching the heatsink, except this mobo will give a "CPU Fan Error" message at startup
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6332
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 May 2017 at 10:27am
Originally posted by GizRev GizRev wrote:

BTW, for some of these tests I am not attaching the heatsink on the CPU as I am only looking for a POST signal. On reddit, IRC and Discord's #buildaPC, I was assured that that should be OK... and infact, it's even possible to run a PC normally without a heatsink (though not recommended). Am just curious if these AM4 motherboards would prevent a POST due to lack of a heatsink.


I do not believe it will give you ANY beeps w/o a heatsink/fan.

Having a heatsink/fan attached is one of the first checks a motherboard/cpu/bios does.


Edited by wardog - 24 May 2017 at 10:28am
Nothing here. Move on!

16,441 - https://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
GizRev View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 18 May 2017
Status: Offline
Points: 13
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GizRev Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 May 2017 at 5:32am
Bought and tried a new PSU (Corsair VS650) No luck. So I assumed it must be the mobo.
Therefore, I sent the ASRock AB350 Pro4 for RMA and replaced it with another. Still no luck.
Bought an ASUS Prime b350 mobo. No luck.
Only CPU and GPU remains. New ones will arrive tomorrow. Will keep you updated.

BTW, for some of these tests I am not attaching the heatsink on the CPU as I am only looking for a POST signal. On reddit, IRC and Discord's #buildaPC, I was assured that that should be OK... and infact, it's even possible to run a PC normally without a heatsink (though not recommended). Am just curious if these AM4 motherboards would prevent a POST due to lack of a heatsink.
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Status: Online
Points: 5779
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 May 2017 at 11:25pm
It absolutely does matter Shocked You should never connect the PCIe 8 pin power lead to the CPU 8 pin connector. It doesn't always damage the board but it certainly can.

I have to clarify this for anyone reading this thread. There is a reason they are labeled PCIe and CPU 12v not just generically 8pin 12v. They have different pinouts and are even keyed differently.



Back on topic. I take it you have had no luck with any of the suggestions here? If you have not already, take it all apart completely and put it back together again carefully. Quite often that will sort things out.
Back to Top
GizRev View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 18 May 2017
Status: Offline
Points: 13
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GizRev Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 May 2017 at 11:24pm
Originally posted by datonyb datonyb wrote:

^and the one to the left of that into the graphics ^ ?

correct
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 2047
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 May 2017 at 11:21pm
^and the one to the left of that into the graphics ^ ?
[url=https://valid.x86.fr/jpg250][/url]

3800X, powercolor reddevil vega64, gskill tridentz3866, taichix370, evga750watt gold
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 4>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.