ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - H97M Pro4 and TPM
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

H97M Pro4 and TPM

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
fillalph View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 29 Jul 2017
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote fillalph Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: H97M Pro4 and TPM
    Posted: 30 Jul 2017 at 2:33am
Hi,

I submitted a technical support request on July 8 with the ASRock website, but have not received a response.

I bought the ASRock HA-TPM2-S Nuvoton NPCT650/TCG Compliance TPM Module from aerocooler on ebay. I installed the TPM module in my ASRock H97M Pro4 motherboard with bios v 2.10 (the latest).

In the UEFI setup, under Advanced\Trusted Computing, I have enabled:
Auto Detect Security Device
Security Device Support

but the Current Status Information is Support Turned Off remains.



When I run tpm.msc, Windows says that the Compatible Trusted Platform Module (TPM) cannot be found on this computer. Verify that this computer has a 1.2 TPM or later and it is turned on in the BIOS.

Any thoughts or suggestions would be appreciated.

Thanks,
fillalph
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 4996
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jul 2017 at 10:23am
What version of Windows are you using?

Do you have BitLocker enabled?

Did you try connecting the TPM module again?

When you submitted a support request with ASRock, did you receive an automated email response that your request was received?
Back to Top
fillalph View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 29 Jul 2017
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote fillalph Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jul 2017 at 9:52pm
Thanks for the reply parsec.

I am running Windows 10 Pro. 

If I go to enable BitLocker, I need to do so with a TPM. 


When I disconnect the TPM module, in the UEFI, the Trusted Computing option in Advanced disappears. It is only an available menu with the module installed. It must mean that the motherboard is seeing something.


I did receive the automated email response from ASRock after I submitted my issue.
Back to Top
fillalph View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 29 Jul 2017
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote fillalph Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Aug 2017 at 8:54am
Any thoughts? Has anyone successfully used a TPM with the H97M motherboard?
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 4996
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Aug 2017 at 10:26am
Sorry, but I've never used this TPM module, so just doing the best I can.

I don't see a driver listed for download on the ASRock website page for the TPM modules. A different manufacture's TPM module had a driver disk included with the TPM device. Nothing like that came with your TPM module? Or a user manual?

Do you see an entry anywhere in Device Manager for the TPM module? It may be shown under Security devices. Check if the TPM device is working normally according to Device Manager, and if a driver is installed.

Do you have the Secure Boot option in the UEFI/BIOS enabled? Microsoft requires this for BitLocker to function properly. See this page:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/device-security/tpm/tpm-recommendations

The Secure Boot option is in the Security screen in the UEFI.

You may find that if you enable Secure Boot, that the PC then does not boot. Secure Boot depends upon the CSM option (Boot screen) being disabled. Enabling Secure Boot has disabled CSM automatically in the past in ASRock UEFIs. But when CSM is disabled, that requires a UEFI booting Windows installation, or it has in the past. That is the cause of the failure to boot, if it occurs.

Please check the Device Manager entry for the TPM device, and if it is fine, then try to enable Secure Boot in the UEFI. If the PC no longer boots, set Secure Boot to disabled.

Let us know what happens and we can try to move on from there.
Back to Top
ASRock_TSD View Drop Down
ASRock_Official
ASRock_Official


Joined: 20 Mar 2015
Status: Offline
Points: 1716
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRock_TSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Aug 2017 at 7:03pm

Dear fillalph,

 

Thank you for choosing ASRock.

 

Regarding your case, H97M Pro4 support TMP1.2, we have released special BIOS to support TPM2.0,

Please download the BIOS from below link and update BIOS by instant flash.

https://mega.nz/#!k1IChbrS!hPs4FcRD441qG0imGsG2r8oYccktyc75yS1XwN5f4D4

 

Thank you!

Yours truly,

ASRock TSD

Back to Top
fillalph View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 29 Jul 2017
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote fillalph Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Aug 2017 at 12:52pm
Thank you parsec for your reply. Sorry for my delay. I was on a short holiday. 

Thank you ASRock TSD. The BIOS below worked and it recognized the TPM module right away. I really appreciate your follow up.

Thank you everyone!

-fillalph
Back to Top
Bonedaddy View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 03 Sep 2017
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Bonedaddy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Sep 2017 at 8:48pm
I got the exact same problem with the FM2A68M-DG3+. The TPM Module is version 2, from Asrock itself (funny coincidence...!). Is this a known problem and is there a fix?
Back to Top
fillalph View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 29 Jul 2017
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote fillalph Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Sep 2017 at 12:16pm
ASRock released a new BIOS that support the v2 TPM module. Submit a ticket and reference this post. Hopefully they do the same for you :)!
Back to Top
Aquatuner View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Sep 2017
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Aquatuner Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Sep 2017 at 8:28pm
Hi,
could you please do the same to the B85M Pro4?
I have the same problem and wasn't able to fix it till now.

Thanks a lot
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.047 seconds.