ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - AB350Pro4 - Bad PCIEx16 slot
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

AB350Pro4 - Bad PCIEx16 slot

 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Message
NightKing View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Oct 2017
Status: Offline
Points: 19
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote NightKing Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 4:04am
Originally posted by datonyb datonyb wrote:

do you not have an old graphics card to test the slot with ?

datonyb, I have a Nvidia GT 720 Wacko.

I can test my mobo/pcie slot with this.. would this card be good enough to test the slot?
AB350 Pro4, Ryzen 5 1600, Samsung 850 EVO-Series 500GB SSD, G.SKILL F4-3000C15D-16GVRB, Win 10 x64 Home, WD Caviar Blue 1TB, Gigabyte GTX 1080 8GB G1, EVGA - SuperNOVA G2 550W 80+ Gold , BIOS 3.20
Back to Top
datonyb View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 11 Apr 2017
Status: Online
Points: 742
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 5:23am
well its only a pcie2 but it may help see if the slot is totally bad

if it works run a benchmark like passmark and see if its comparable to other 720 cards (to test the slots bandwidth etc)


Edited by datonyb - 12 Oct 2017 at 5:25am
Back to Top
NightKing View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Oct 2017
Status: Offline
Points: 19
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote NightKing Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 12:27pm
Holly Molly! I have interesting finds!

I am currently doing a complete testing of my rig with different components. I have got my hands on a GTX 670 and will borrow a HX850i from a buddy tomorrow. I will be testing 1080 on another PC and do another round of testing tomorrow.

So, while testing with the GTX 670 installed in PCIE2.. i experienced screen freezes(and reboots), stutters, audio stutter, random reboots and all hell! I checked GPU-Z and noticed that Bus Interface is showing PCIe x 16 3.0 @ x16 1.1 instead of PCIe x 16 3.0 @ x16 3.0. 

So changed to max performance in nvidia control panel and tried render in gpuz and benchmark but these didnt help and bus interface stayed at PCIe x 16 3.0 @ x16 1.1 . 

Re-seated GTX 670 to PCIE4 and everything worked as expected. No stutters/lag etc and bus interface is running at PCIe x 4 3.0 @ x4 3.0.

By this time i was sure that Mobo was bad and re-seated GTX1080 into PCIE2. now GPUZ reports PCIe x 16 3.0 @ x16 1.1 on 1080 too  Confused. Tried all above render/benchmart etc but still the bus stays at 1.1. I realized that I never noticed this little box in GPUZ all these days, so it might have been running at 1.1 from day 1. 

And as usual 1080 also runs normally on PCIE4 with bus interface PCIe x 4 3.0 @ x4 3.0


Tldr:

GTX670 PCIE2 - PCIe x 16 3.0 @ x16 1.1
GTX670 PCIE4 - PCIe x 4 3.0 @ x4 3.0

GTX1080 PCIE2 - PCIe x 16 3.0 @ x16 1.1
GTX1080 PCIE4 PCIe x 4 3.0 @ x4 3.0

So, bad PCIE slot?


Edited by NightKing - 12 Oct 2017 at 12:35pm
AB350 Pro4, Ryzen 5 1600, Samsung 850 EVO-Series 500GB SSD, G.SKILL F4-3000C15D-16GVRB, Win 10 x64 Home, WD Caviar Blue 1TB, Gigabyte GTX 1080 8GB G1, EVGA - SuperNOVA G2 550W 80+ Gold , BIOS 3.20
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Location: Month Long Vaca
Status: Offline
Points: 5577
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 3:00pm
Originally posted by NightKing NightKing wrote:

So, bad PCIE slot?


Not necessarily.

Post back after you get the 850w in her.
X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 3.20) , 1500X 4GHZ Stable @ Fixed 1.375v , 850 EVO 500GB, F4-4133C19D-16GTZA@ 3333

16,441 - http://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Location: Month Long Vaca
Status: Offline
Points: 5577
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 3:20pm
Originally posted by wardog wardog wrote:

Originally posted by NightKing NightKing wrote:

So, bad PCIE slot?


Not necessarily.


I've seen GPU-z record the wrong link speed many many times. No idea why either.

Go to:
https://www.aida64.com/downloads

DL and install the latest Extreme 30 Day Trial

Up at the top of AIDA64 is "Tools', choose GPGPU Benchmark, unselect the CPU, and run.

When it finishes, either select Save at the bottom and post that pic here, OR, simply post the values under the GPU column for Memory Read and Memory Write



X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 3.20) , 1500X 4GHZ Stable @ Fixed 1.375v , 850 EVO 500GB, F4-4133C19D-16GTZA@ 3333

16,441 - http://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Location: Month Long Vaca
Status: Offline
Points: 5577
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 4:45pm
Originally posted by wardog wardog wrote:

Originally posted by wardog wardog wrote:

Originally posted by NightKing NightKing wrote:

So, bad PCIE slot?


Not necessarily.


I've seen GPU-z record the wrong link speed many many times. No idea why either.

Go to:
https://www.aida64.com/downloads

DL and install the latest Extreme 30 Day Trial

Up at the top of AIDA64 is "Tools', choose GPGPU Benchmark, unselect the CPU, and run.

When it finishes, either select Save at the bottom and post that pic here, OR, simply post the values under the GPU column for Memory Read and Memory Write


Instead......

Launch GPU-z
Launch AIDA64's GPGPU Bench and watch GPU-z's Bus Interface jump to PCIe x 16 3.0 @ x16 3.0

What you're seeing is the GPU itself in power down/savings mode when displaying 1.1, and 3.0 when put under load.
X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 3.20) , 1500X 4GHZ Stable @ Fixed 1.375v , 850 EVO 500GB, F4-4133C19D-16GTZA@ 3333

16,441 - http://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
datonyb View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 11 Apr 2017
Status: Online
Points: 742
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 7:29pm
yes was going to say the pcie speed on mine sits at 1.1 on idle and clocks up to 3 on load
Back to Top
NightKing View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Oct 2017
Status: Offline
Points: 19
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote NightKing Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Oct 2017 at 11:24pm
Originally posted by wardog wardog wrote:

Originally posted by wardog wardog wrote:

Originally posted by wardog wardog wrote:

Originally posted by NightKing NightKing wrote:

So, bad PCIE slot?


Not necessarily.


I've seen GPU-z record the wrong link speed many many times. No idea why either.

Go to:
https://www.aida64.com/downloads

DL and install the latest Extreme 30 Day Trial

Up at the top of AIDA64 is "Tools', choose GPGPU Benchmark, unselect the CPU, and run.

When it finishes, either select Save at the bottom and post that pic here, OR, simply post the values under the GPU column for Memory Read and Memory Write


Instead......

Launch GPU-z
Launch AIDA64's GPGPU Bench and watch GPU-z's Bus Interface jump to PCIe x 16 3.0 @ x16 3.0

What you're seeing is the GPU itself in power down/savings mode when displaying 1.1, and 3.0 when put under load.
As I already mentioned, it stays at 1.1 even under load or even while running Unigine benchmark. Here's the GPU-z screen shot while aida was running and also the results of aida GPGPU benchmark.


Aida GPGPU results in text - https://pastebin.com/ED0ezj2E













Edited by NightKing - 12 Oct 2017 at 11:43pm
AB350 Pro4, Ryzen 5 1600, Samsung 850 EVO-Series 500GB SSD, G.SKILL F4-3000C15D-16GVRB, Win 10 x64 Home, WD Caviar Blue 1TB, Gigabyte GTX 1080 8GB G1, EVGA - SuperNOVA G2 550W 80+ Gold , BIOS 3.20
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Location: Month Long Vaca
Status: Offline
Points: 5577
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Oct 2017 at 1:17am
NK, what PCIe slot produced those pics?
X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 3.20) , 1500X 4GHZ Stable @ Fixed 1.375v , 850 EVO 500GB, F4-4133C19D-16GTZA@ 3333

16,441 - http://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
NightKing View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Oct 2017
Status: Offline
Points: 19
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote NightKing Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Oct 2017 at 1:21am
Originally posted by wardog wardog wrote:

NK, what PCIe slot produced those pics?

Its the PCI-E 3.0 x16 Slot (PCIE2: x16 mode) slot
AB350 Pro4, Ryzen 5 1600, Samsung 850 EVO-Series 500GB SSD, G.SKILL F4-3000C15D-16GVRB, Win 10 x64 Home, WD Caviar Blue 1TB, Gigabyte GTX 1080 8GB G1, EVGA - SuperNOVA G2 550W 80+ Gold , BIOS 3.20
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.047 seconds.