ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Z370 Extreme4 XMP bug
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Z370 Extreme4 XMP bug

 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 14>
Author
Message
wond1r View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jan 2018
Location: Australia
Status: Offline
Points: 14
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wond1r Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Jan 2018 at 10:49pm
Originally posted by urkal urkal wrote:

Looks like the main reason I don't freeze is because of using offset voltage instead of fixed voltage and lowering Cache ratio.
Yeah, that would be why I wonder if AsRock ever plans to fix it
Back to Top
techdiver View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 2018
Location: Ireland
Status: Offline
Points: 16
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote techdiver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Jan 2018 at 11:20pm
Made the changes to the RAM voltage suggested by Flode. So far it seems rock solid. Many thanks to Flode for his work. My machine is now stable.

Even have it OC'd to 5GHz with 50 millivolt offset. So far everything is rock solid. Using an air cooler and keeping temperatures around 75 or 76 under load.
Back to Top
wond1r View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jan 2018
Location: Australia
Status: Offline
Points: 14
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wond1r Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Jan 2018 at 11:51pm
Originally posted by techdiver techdiver wrote:

Made the changes to the RAM voltage suggested by Flode. So far it seems rock solid. Many thanks to Flode for his work. My machine is now stable.

Even have it OC'd to 5GHz with 50 millivolt offset. So far everything is rock solid. Using an air cooler and keeping temperatures around 75 or 76 under load.
That's awesome I still really hope AsRock pushes out a bios with a fix for the issue because I can only imagine there will be 100s if not 1000s of people who will either never figure this out or will replace the board with another manufacturers 
Back to Top
XinaCircle View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 22 Jan 2018
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote XinaCircle Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jan 2018 at 8:27am
Glad I found this thread. Just built my first pc:
Asrock z370 extreme 4
Intel i7 8700k
2x 8gb G.skill ripjaws V 3200mhz ddr4
MSI Geforce GTX 1080
Samsung 850 evo 500gb ssd
Windows 10

The system ran fine at stock ram speed of 2133mhz. But trying to use the xmp profile I ran into the following problems:

-System hangup anywhere from 10 seconds to 3 minutes after startup. No mouse or keyboard response.

-No mouse response in bios

-shutting down in Windows would turn the monitor off but the tower would stay on indefinitely until you hood down the power button.

-mouse and or keyboard would shut off completely, no more backlight.

-bios would revert to stock ram speed on its own

I used Flodes suggested settings and haven't had an issue since! Thank you!
Back to Top
DocBrown View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Dec 2017
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DocBrown Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jan 2018 at 9:52pm
Guys, I don't see the 1.40 BIOS on the ASRock page anymore.
Kind of glad that I didn't update yet, I suppose? Maybe it was rushed?

System runs fine since early December with Flode's "fix" btw.
Back to Top
Cata79 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Dec 2017
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Cata79 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jan 2018 at 11:01pm
1.4 was taken down because Intel f***d up big time with spectre patch (random reboots)
Back to Top
DocBrown View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Dec 2017
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DocBrown Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jan 2018 at 11:36pm
Then I think I am lucky I didn't update to 1.40.
Back to Top
Abula View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 20 Mar 2016
Location: Guatemala
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Abula Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jan 2018 at 11:42pm
I had a very similar issue, although not with the Z370 Extreme Pro4 but with the Z370 Taichi, but i builded around 15th of january and installed P1.4 from initial boot.

Motherboard: Asrock Z370 Taichi
CPU: Intel i7 8700K (delided)
Memory: G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200Mhz DIMM F4-3200C14D-32GTZR
GPU: Asus GTX1080Ti Strix
PSU: Seasonic Prime Titanium 750W
SSD: Samsung 850 Pro 1TB
HDD: WD RED 3TB
OS: Windows 10 Home 64bit

I had the random freezing for a week, but i did try other memory 2133 and still had the issue, mine did with xmp or not also.  I since have reverted to P1.3 and i havent experience a full freeze yet, but it seems its not fixed fully, as i do get some time the busy cursor signal not doing anything, just it doesnt reach to a freeze.  

Ill be doing FLODE suggestion on chaning the voltages on the vccio/vccsa to see if its fixes it for me.  Hope asrock test this issues for a future bios update for the Extreme4 and Taichi.
Back to Top
DocBrown View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Dec 2017
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DocBrown Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jan 2018 at 11:44pm
To be sure, I would also clear cmos (short the jumper), especially after a UEFI downgrade.
Just to be sure.

clear cmos (turn off, short the jumper with screwdriver/jumper)
go to uefi and load defaults

start from there, load XMP, manually lower VA and IO.


Edited by DocBrown - 28 Jan 2018 at 11:44pm
Back to Top
eballen View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29 Jan 2018
Status: Offline
Points: 14
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote eballen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Jan 2018 at 1:13pm
I was about to rip my hair out.. I too have a z370 extreme 4 board and my ram is G Skills Ripjaws V 2x8gb (with a 3200 xmp profile) and I was having random freezes.  Mine are veeery random though, and don't have a particular pattern.

Anyway, on 1.3 and 1.4 I've been having these random freezing issues. (I'm still on 1.3) Decided to try that Flode guys voltage fix.  The issue with my freezes is that they're so random that I can't force one.. so I won't know if its actually fixed for quite some time.  If I don't experience a freeze over the next few days, I'll assume the issue has been resolved.

Wish me luck! I'll update this post with my results. 


Update:

So no freezing thus far.  I even managed to finish my backups, which kept freezing but don't now.  Changing the VCCIO to 1.10 and VCCSA to 1.15 actually managed to work successfully.

Thanks again for the veeeery helpful tip Flode!


Edited by eballen - 30 Jan 2018 at 12:42pm
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 14>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.