ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - [solved]New build not starting x370 taichi
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

[solved]New build not starting x370 taichi

 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Message
evilben View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Dec 2017
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote evilben Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: [solved]New build not starting x370 taichi
    Posted: 30 Dec 2017 at 6:18am
[URL=][/URL][URL=][/URL]I just put together a new machine and it is not booting. This is from my phone so my apologies in advance.

When I turn on the power an led near the sata ports lights up purple then flashing blue. When I press the power button the case and CPU fans start to spin for half a second before stopping. The led doesn't change. Any ideas? The Dr debug is blank

Specs:
ASRock x370 am4 AMD promontory x370 sata 6g usb3.1 atx AMD motherboard
AMD ryzen 7 1700 8core 3.4ghz socket am4 95w yd170xbcaewof desktop processor
Corsair vengeance lpx 32gb (4*8) 288pin ddr4 3200 (pc4 25600) AMD x399
Fsp group hydro g series hg650 650w atx12v
Samsung 850 Evo 2.5" 500gb sata iii 3d nand internal SSD
Asus blue ray drive sata model bc-12b1stblkbas
Evga GeForce gtx 1080 sc gaming acx3.0, 08g-p4-6183-kr, 8gb gddr5x, led, dx12 osd support (pxoc)


Ty


Edited by evilben - 26 Jan 2018 at 10:28am
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1082
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Dec 2017 at 8:23am
evilben, I would suggest doing a Clear CMOS.  Then try removing all but one memory stick and make sure the last one is properly seated.  Make sure your CPU power cables are correctly plugged (especially 4-pin CPU) and are CPU not PCIe.  PCIe are for video only.  Remove all drives and try.  Please let us hear.  Tell us about your CPU cooler.    Enjoy, John.
Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
evilben View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Dec 2017
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote evilben Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Dec 2017 at 8:46am
Thanks for the quick response.
For cooling I have a cooler master hyper t2
My case is a cooler master haf 912 if that matters.

I tried your suggestion, no change.
I pressed the clear cmos button on the back with the power off and the ps unplugged like it said. I also tried 2 different ram sticks, but both in the left most slot.
I also unplugged my hd and disc drives from the ps and the satas on the mb
I almost did the wrong power cables but noticed before I plugged it in initially. So that part at least is correct

Edited by evilben - 30 Dec 2017 at 8:48am
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1082
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Dec 2017 at 9:32am
OK, evilben, unplug all but the CPU and one stick of memory.  You will obviously not get a picture but see if it gets further.  I suggest you investigate a speaker, so you can hear beep codes.  I assume you do not see Debug codes.  Please do try multiple memory slots with one memory stick.  Next, remove the CPU and check for bent pins and thermal compound on the pins.  Enjoy, John.
Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
evilben View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Dec 2017
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote evilben Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Dec 2017 at 9:54am
Still nothing. The pins we're straight and clean.
I had my speakers plugged into the back of the mb if that is what you meant, no sound. And yeah no debug codes.
Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Dec 2017 at 7:49pm
That is odd. You're getting the normal LED behavior before you press the power button.

MisterJ meant these 2-wire PC tweeters that are attaching directly to the mobo, not some external speakers.

Your PSU is also well-regarded and its cable naming is among the best I've seen. Most likely you did all fine there.

2 things worry me here: RAM & GPU. 32GB RAM can prove too much for a Ryzen, IF it's clocked high enough by default. Ryzens are notorious for how picky they are when it comes to RAM. Try only 2 sticks in A2 & B2 slots.

You can also put the GPU in another PCIe slot. Tripple-check GPU power as well. Try HDMI and DVI cables if you have these.

CMOS clear is mandatory after each component re-seating or change.

Please try this as well - get the mobo outside the chassis and try to boot/POST with the bare HW minimum. Care for a non-conductive surface to place the mobo on.
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
evilben View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Dec 2017
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote evilben Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Dec 2017 at 1:09am
I had already tried different pcie slots on the GPU and had made sure the power to it was good.

I tried the mb outside the case with only the CPU and 2 ram sticks in a2 b2. Same thing. Will need to go get a pic tweeter, but when I get back I'll try that as well. Where do I connect it?

Clearing cmos only requires pressing the button on the back, right? I also see this clear cmos jumper thing on the mb. Do I need to short that like they describe in the manual?

Tyty
Ben
Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Dec 2017 at 1:43am
You NEED to clear CMOS every time you so much as touch a component, let alone replace/re-seat it. Doing so you are forcing the mobo to enumerate all hardware again. That's a very important thing.

Clearing CMOS is best done with PSU unplugged, CMOS battery removed, CMOS jumper to CLR and press the power button for 10s to drain the capacitors.
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
evilben View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Dec 2017
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote evilben Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Dec 2017 at 2:02am
I cleared the cmos again like you instructed. Tried to run it with only CPU and 2 ram sticks outside the case. Same result.
Leds still coming on as soon as I switch the PSU into the on position. When I press the power button on the case the CPU fan starts to spin for a moment then stops. No changes in the leds.
I don't see on the mb where to connect to tweeter nor has Google helped

Ty for helping
Ben

Edited by evilben - 31 Dec 2017 at 2:03am
Back to Top
jdillipl View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 03 Aug 2017
Location: USA
Status: Offline
Points: 82
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote jdillipl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Dec 2017 at 2:48am
I am assuming that one of the items in the motherboard box was the multi language Quick Installation Guide.  Look at the "Motherboard Layout" diagram, item 21 "Power LED and Speaker Header SPK_PLED1".  Then look at section 2.6 "Onboard Headers and Connectors".
 
Jake
Asrock X370 Killer SLI/ac, Amd Ryzen 7 1700, GSkill FlareX F4-2400C16D-32GFX, RaidMax Thunder V2 735W PS
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.