ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - ASRock AB350M Pro4 - Freezing
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

ASRock AB350M Pro4 - Freezing

 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 32>
Author
Message
helos9 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Mar 2018
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote helos9 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Mar 2018 at 7:27pm
Originally posted by PetrolHead PetrolHead wrote:

[URL=][/URL]
Originally posted by helos9 helos9 wrote:

Tried this work around for AsRock AB350 Pro4. Went longer than i expected, but it eventually did freeze and crash. Hope others have better luck. My new Asus borard is on its way.


Damn! Just out of curiosity, which PSU do you have?




I have tried Thermaltake TR2 600-Watt ATX and BFG GX-550 with AsRock AB350 Pro4.
Back to Top
axemole View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 11 Mar 2018
Location: US
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote axemole Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Mar 2018 at 7:41pm
Tried the PSU bios setting... I woke up this morning to a frozen PC

It still not working...
waiting for a real solution
Quis custodiet ipsos custodes?
Back to Top
PetrolHead View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Oct 2015
Status: Offline
Points: 381
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PetrolHead Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Mar 2018 at 7:59pm
Originally posted by helos9 helos9 wrote:

I have tried Thermaltake TR2 600-Watt ATX and BFG GX-550 with AsRock AB350 Pro4.


I think the issue might still be partly due to the PSUs in that case. The TR2 is listed in the worst possible tier in LTT's PSU tier list:

Tier 7 - Worst

  • Cooler Master - Elite series
  • EVGA - 400W non-80 PLUS certified
  • FSP - Hexa
  • Thermaltake - TR2
  • These are all crap
https://linustechtips.com/main/topic/631048-psu-tier-list-updated/

The BFG GX on the other hand is a bit of a question mark. It didn't appear on the PSU tier lists I could find and I came accross a comment that BFG would have gone out of business a few years ago. Although the GX-450 had performed decently in one review, apparently it has different internals that the 550. I only came accross one review on the 550, but while it received three stars, the review itself was more or less just a few lines of text (ie. not worth much). Overall, I think it might be worth trying to get your hands on a PSU that appears high on the PSU tier lists.
Ryzen 5 1500X, ASRock AB350M Pro4, 2x8 GB G.Skill Trident Z 3466CL16, EVGA GTX 1060 SC 6GB GDDR5, Corsair RM550x, Samsung 960 EVO SSD (NVMe) 250GB, Samsung 850 EVO SSD 500 GB, Windows 10 64-bit
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6280
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Mar 2018 at 8:19pm
You all know "Power Supply Idle Control" is only regarding the C6 State, right?
X370 SLI/ac(r1.03, BIOS 4.80), 1500X, H115i, F4-4133C19D-16GTZA, 850 EVO 500GB+1TB, ThermalTake Core X9 Black

16,441 - http://www.3dmark.com/fs/13030306
Back to Top
kosths View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 13 Mar 2018
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kosths Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Mar 2018 at 8:59pm
Same issue here :/
Back to Top
PetrolHead View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Oct 2015
Status: Offline
Points: 381
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PetrolHead Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Mar 2018 at 9:51pm
Originally posted by wardog wardog wrote:

Preach to the choir to NOT flash their bios UNLESS they absolutely need it. WinkThumbs Up


It could feel weird since I don't know if I'd be able to practice what I preach. ;)

Quote PH, noticed you returned earlier last week. How's things? OK I hope.


Better than okay, thanks for asking. :) I've just been keeping busy, which is why there's less time to hang out on the forum(s). This combined with the fact that I'm satisfied with my system working well on a mild(ish) OC also means that I have less (relevant) advice to give to my fellow Ryzen users, so for the most part I've just been checking random threads now and then.
Ryzen 5 1500X, ASRock AB350M Pro4, 2x8 GB G.Skill Trident Z 3466CL16, EVGA GTX 1060 SC 6GB GDDR5, Corsair RM550x, Samsung 960 EVO SSD (NVMe) 250GB, Samsung 850 EVO SSD 500 GB, Windows 10 64-bit
Back to Top
kosths View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 13 Mar 2018
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kosths Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Mar 2018 at 1:37am
Did you all guys go for another motherboard? We haven't a solution yet?
Back to Top
axemole View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 11 Mar 2018
Location: US
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote axemole Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Mar 2018 at 2:08am
The PSU I am using is the EVGA Supernova 650 G2 which its supposed to be compatible with Haswell.
Froze again after 6 hrs of doing nothing...
I am purchasing an ASUS mobo... but will wait to see if ASRock comes through for us.
Quis custodiet ipsos custodes?
Back to Top
PetrolHead View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Oct 2015
Status: Offline
Points: 381
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PetrolHead Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Mar 2018 at 2:38am
The EVGA G2 should also be a quality unit overall. Hmph, no easy explanation there. I did a quick scan of the posts on this thread and it seems that those that have had trouble have been using a six- or eight-core Ryzen with this motherboard. However, searching online did reveal at least a few cases where even a Ryzen 3 would freeze up from time to time.

Possible tests/solutions I came across:

-Take the motherboard out of the case and set in on the motherboard box. This should reveal if its a grounding issue. Note: Running the system on a cardboard box might be a fire hazard, so not sure how safe this is...

-Set the CPU voltage manually to a reasonable value. The auto setting can be quite "liberal" with the voltages.

-Check if the freezes coincide with Windows updates loading in the background.

-Check Windows event logs in general for anything fishy.


Edited by PetrolHead - 14 Mar 2018 at 2:39am
Ryzen 5 1500X, ASRock AB350M Pro4, 2x8 GB G.Skill Trident Z 3466CL16, EVGA GTX 1060 SC 6GB GDDR5, Corsair RM550x, Samsung 960 EVO SSD (NVMe) 250GB, Samsung 850 EVO SSD 500 GB, Windows 10 64-bit
Back to Top
Leeouque View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Mar 2018
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Leeouque Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Mar 2018 at 3:07am
Hey guys
Changing PSI value was really not a solution. While being a bit more stable it's still freezing on my config.
Originally posted by PetrolHead PetrolHead wrote:

it seems that those that have had trouble have been using a six- or eight-core Ryzen with this motherboard. However, searching online did reveal at least a few cases where even a Ryzen 3 would freeze up from time to time.
I'm using R3 2200g

Originally posted by PetrolHead PetrolHead wrote:


-Take the motherboard out of the case and set in on the motherboard box. This should reveal if its a grounding issue. Note: Running the system on a cardboard box might be a fire hazard, so not sure how safe this is...
Doesn't work for me

Originally posted by PetrolHead PetrolHead wrote:


-Check if the freezes coincide with Windows updates loading in the background.
Occurs even without internet connection

I'm so frustrated that I think about giving up my build until B450 chipsets release. The biggest problem is that I bought my mobo in other country so I can't easily return it.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 32>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.094 seconds.