ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - ASRock AB350M Pro4 - Freezing
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

ASRock AB350M Pro4 - Freezing

 Post Reply Post Reply Page  <12345 34>
Author
Message
effect45 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 19 Feb 2018
Location: Russia
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote effect45 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Feb 2018 at 6:05pm
had the same problem. try to change RAM sticks. i had to change my 8gbx2 Patriot Viper 4 3200 mhz to HyperX 2133 8gbx2. And now everething seems to work fine. i've tried a lot of stuff with patriot sticks - enable\disable xmp, different voltages, different clocks and timings, even tried to use AMD CBS presets which is pretty weird because of HEX values. My system worked fast and smooth at patriot stiks for some time. but then i've got a randomly repeated freezing. memtest was OK when system was working long enough to keep it running. and i think there is a problems with memory voltage on this boards after all my tryouts with Hyperx overcloking and expirements with patriot sticks  i've noticed that some bios versions can't even load uefi setup with memory voltage which exceeds stock 1.2v.
p.s. i had uefi\dos\win installer freezes too 
ab350mPro4+r1600+16gbHyperx2933+gtx1060(6)
Back to Top
r2b2nz View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 Feb 2018
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote r2b2nz Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Feb 2018 at 6:36pm
Originally posted by effect45 effect45 wrote:

i think there is a problems with memory voltage on this boards after all my tryouts

I've come to the conclusion too that there is something very wrong with something on the board - wondering if its a combination of things even.

I've given up and am RMAing the board and looking to get a credit which I'll put together a different board as I have lost all trust in the AB350M Pro4 and ASRock in general unfortunately given this was my first experience with one of their products.
Back to Top
kenaya View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 19 Feb 2018
Location: Minsk, Belarus
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kenaya Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Feb 2018 at 6:59pm
Hi guys! I am from Belarus. Sorry, I don't speak English. I bought this board for my Ryzen 5 1600 on 01/22/2018. I started having problems after 2 weeks. Freezing in load and no load. No difference. The first freezing takes place 2 hours after the start, the next after 20-30 minutes. I put another 'iron', new and old drivers, different versions of Windows, updated the BIOS, reset the BIOS. I do not have overclocking. My memory is compatible with the letter in the letter with the site ASRO苤K. 
I returned the board to the service center for warranty and wait for the result.

ASROCK must accept the defective party and return the money for a poor-quality product.

Ryzen 5 1600 (latest vers. bios beta) 3.0-3.4-4.5-4.63beta
Asrock AB350M Pro 4
DDR4 8GB SAMSUNG
SSD Samsung 850 EVO (latest vers.firmware)
Chieftec GPC-700S
DeepCool GAMMAX 300


Edited by kenaya - 19 Feb 2018 at 7:01pm
Back to Top
effect45 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 19 Feb 2018
Location: Russia
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote effect45 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Feb 2018 at 7:30pm
if you had bios 3.00 ot ouf the box then you have 1.1 revision board. just like me. when my board started to freeze on hyperx memory i just reflashed 4.5 bios again. now it works again. try to find some hynix-based ram. it can work 2933 mhz on this board.

and i also recommend to use top-flow coolers for this board. because vrm becomes really hot in games even without overclocking. i have used Gammax s40 at first and vrm's became very hot after couple hours in AC:origins. now i'm using stock amd cooler and 120mm case fan right in front of the MB. vrm is slightly cooler now. i'm looking for termalright axp-200h muscle now, but in russian stores there are only axp-200 versions w\o 'h' so they don't have an am4 mount. maybe will buy scythe kabuto 3 with good old clip mountingSmile


Edited by effect45 - 19 Feb 2018 at 7:41pm
ab350mPro4+r1600+16gbHyperx2933+gtx1060(6)
Back to Top
effect45 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 19 Feb 2018
Location: Russia
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote effect45 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Feb 2018 at 7:34pm
Probui pamat pomenyat na Hynix\Hyperx. esli bios iz korobki bil 3.00 znachit plata uzhe revizii 1.1. i poprobui zanovo bios prosh*t tu zhe versiyu, chto u tebya seychas. u menya pamyat Patriot 3200 ne rabotala tozhe a ona na samom dele Samsung 2400 prosto s profilem XMP.

p.s. specially for russian speaking user)


Edited by effect45 - 19 Feb 2018 at 7:42pm
ab350mPro4+r1600+16gbHyperx2933+gtx1060(6)
Back to Top
catjebomber View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 18 Feb 2018
Location: Holland
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote catjebomber Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Feb 2018 at 8:30pm
I use F4-3200C16D-8GRK Ripjaws 4 8GB DDR4 3200MHz .
oc @2666 since today wil try if this solves issue of freezing. 

before this it was auto
Asrock AB350M Pro4
AMD Ryzen 5 1600 3.2GHz
MSI GeForce GTX 1050 TI
CRUCIAL SSD MX500 SATA3 250GB
Seagate Barracuda 1000GB SATA III
be quiet! Pure Power 10 400W
G.Skill Ripjaws 4 8GB DDR4 3200MHz
Back to Top
kenaya View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 19 Feb 2018
Location: Minsk, Belarus
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kenaya Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Feb 2018 at 10:55pm
Originally posted by effect45 effect45 wrote:

Probui pamat pomenyat na Hynix\Hyperx. esli bios iz korobki bil 3.00 znachit plata uzhe revizii 1.1. i poprobui zanovo bios prosh*t tu zhe versiyu, chto u tebya seychas. u menya pamyat Patriot 3200 ne rabotala tozhe a ona na samom dele Samsung 2400 prosto s profilem XMP.

p.s. specially for russian speaking user)



Spasibo kone4no,  no somnevajus, 4to delo v proshivke biosa. Na 3.4 rabotalo vse 2 nedeli, a potom na4alis gluki. I pam'jat u menja sasmsung 2133 sovmestima bukva v bukvu. Ona dala bi o sebe znat srazu, demahu problema v plate, posle pohoda v servisnii centr ludi pisali 4to problema s pitaniem na proc. Da i na reddit tozhe tak pisali.


Edited by kenaya - 19 Feb 2018 at 10:58pm
Back to Top
kasperinline View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 18 Feb 2018
Location: Denmark
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kasperinline Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Feb 2018 at 2:19am
My clean installed system ran without freezing from 4.00 pm. yesterday to 6.00 am. today where I left home to go to work.

When I arrived at home today at 5. am my system was frozen again. So it ran for about 12 hours+

Longest uptime in the past 20 days.

I think I'm going to RMA Asrock, as I think it has broken or poor quality components..
Back to Top
alinadem View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Feb 2018
Location: North America
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote alinadem Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Feb 2018 at 2:38am
To clarify we used the latest build, reformatted and updated to latest build (1709) I believe, still crashed, it was ok for a few hours but same crashing confirmed. 

To clarify, the freezing is such - Unit could be running ok for a few minutes, or a few hours, then freezes, the unit still outputs display, but a static image, needs to be rebooted or shutdown. 

We also have a fan blowing at full speed 120mm on the vrms, so Temperature isn't my concern, no overclocking is being done. 


Edited by alinadem - 20 Feb 2018 at 2:41am
Back to Top
catjebomber View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 18 Feb 2018
Location: Holland
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote catjebomber Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Feb 2018 at 4:04am
Originally posted by alinadem alinadem wrote:

To clarify we used the latest build, reformatted and updated to latest build (1709) I believe, still crashed, it was ok for a few hours but same crashing confirmed. 

To clarify, the freezing is such - Unit could be running ok for a few minutes, or a few hours, then freezes, the unit still outputs display, but a static image, needs to be rebooted or shutdown. 

We also have a fan blowing at full speed 120mm on the vrms, so Temperature isn't my concern, no overclocking is being done. 

EXACT
Asrock AB350M Pro4
AMD Ryzen 5 1600 3.2GHz
MSI GeForce GTX 1050 TI
CRUCIAL SSD MX500 SATA3 250GB
Seagate Barracuda 1000GB SATA III
be quiet! Pure Power 10 400W
G.Skill Ripjaws 4 8GB DDR4 3200MHz
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12345 34>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.