ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > HTPC&Gaming Barebone&Others
  New Posts New Posts RSS Feed - J1900 -No Sound from HDMI
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

J1900 -No Sound from HDMI

 Post Reply Post Reply
Author
Message
TE5LA View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2016
Status: Offline
Points: 16
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TE5LA Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: J1900 -No Sound from HDMI
    Posted: 03 May 2018 at 1:29am
According to the specs, this computer should have sound over HDMI, but I've never gotten it to work. Optical works but is there a driver needed to make HDMI function? Shouldn't there be an HDMI device in Windows playback devices?
Back to Top
ASRock_TSD View Drop Down
ASRock_Official
ASRock_Official


Joined: 20 Mar 2015
Status: Offline
Points: 1734
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRock_TSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 May 2018 at 7:25pm
Dear TE5LA, 

Thanks for posting your query to ASRock forum. Please allow us to help you with this. 

Referring your question about connecting HDMI has no sound,

We have some suggestions for you.

Method 1
1. Please remove VGA driver and restart the computer. 
2. Please reinstall driver from the website below:
    http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Drivers/Intel/VGA/VGA(v15.33.37.64.4242_PV).zip
3. Pleaase shut down the system.
4. Please clean the HDMI cable and port.
5. Please connect the HDMI to motherboard and power on the system.

Method 2
1. Kindly refer to the link below to see if it would work: 
    https://www.asrock.com/support/faq.asp?id=297

With thanks,
ASRock TSD


Edited by ASRock_TSD - 15 May 2018 at 7:27pm
Back to Top
TE5LA View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2016
Status: Offline
Points: 16
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TE5LA Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 May 2018 at 12:15am
Thanks.

Am I to understand that the VGA driver has something to do with audio? Shouldn't there be an audio device for HDMI in Windows?

I would also like to know: I have downloaded all the drivers for this system. I am going to do a fresh install. This is used for HTPC and there's nothing I need to keep. What drivers are specifically needed for Windows 10 Pro 64-bit? I know I don't want to install "Super-Fast LAN" because, from my past experiences, that creates super-slow Internet speeds. I found it cut my Internet speeds in half. From the list of drivers:

Realtek high definition audio driver ver:7560

INF driver ver:10.1.1.18

Realtek Lan driver ver:1001_05292015

Intel Sideband Fabric Device ver:604.10125.2655.573

Intel Trusted Execution Engine ver:1.1.4.1145

VGA driver ver:15.33.37.64.4242

ASRock 3TB+ Unlocker utility ver:1.1.1

ASRock A-Tuning utility ver:2.0.95

APP Shop ver:1.0.35

Norton Security ver:22.5.1.7

Restart to UEFI ver:1.0.5

ASRock XFast LAN utility ver:10.10

I know many of these like Norton and the Tuning utility are optional. Can you mark my list with * for those that definitely should be installed?

Thanks.


Edited by TE5LA - 21 May 2018 at 1:34am
Back to Top
TE5LA View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2016
Status: Offline
Points: 16
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TE5LA Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 May 2018 at 3:40am
Originally posted by ASRock_TSD ASRock_TSD wrote:

Dear TE5LA, 

Thanks for posting your query to ASRock forum. Please allow us to help you with this. 

Referring your question about connecting HDMI has no sound,

We have some suggestions for you.

Method 1
1. Please remove VGA driver and restart the computer. 
2. Please reinstall driver from the website below:
    http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Drivers/Intel/VGA/VGA(v15.33.37.64.4242_PV).zip
3. Pleaase shut down the system.
4. Please clean the HDMI cable and port.
5. Please connect the HDMI to motherboard and power on the system.

Method 2
1. Kindly refer to the link below to see if it would work: 
    https://www.asrock.com/support/faq.asp?id=297

With thanks,
ASRock TSD

After a fresh install of Windows 10, the Sound section contained an HDMI device but reported it as "disconnected". When I installed that VGA driver you listed, it first warned me that my existing drivers were already newer, but I installed it anyway. During the installation, the HDMI audio device was removed from my Windows Sound devices. Now I have only the SPDIF, Speakers, and Sony TV listed devices.
Back to Top
ASRock_TSD View Drop Down
ASRock_Official
ASRock_Official


Joined: 20 Mar 2015
Status: Offline
Points: 1734
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRock_TSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 May 2018 at 7:36pm
Dear TE5LA,

Thank you for your further question.

VGA driver driver includes the display audio driver. For audio device for HDMI please refer to the example below:

In this picture H277HU monitor would be the HDMI device.


When installing Windows, the necessary drivers will be 
1. INF driver ver:10.1.1.18
 2. Intel Trusted Execution Engine ver:1.1.4.1145
3. VGA driver ver:15.33.37.64.4242
4. Realtek Lan driver ver:1001_05292015
5. Realtek high definition audio driver ver:7560

We recommend you to follow the orders above to install drivers.

In addition, other drivers depends on users preference. 

Hopefully I have answered your question.

With thanks,
ASRock TSD


Back to Top
TE5LA View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 15 May 2016
Status: Offline
Points: 16
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TE5LA Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 May 2018 at 3:58am
Thanks, I have installed all those drivers, but sound just will not work on this system over HDMI.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.109 seconds.