ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - SATA3_0_1 not detecting SSD or HDD on Z370 Taichi
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

SATA3_0_1 not detecting SSD or HDD on Z370 Taichi

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message Reverse Sort Order
aperez1294 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 01 Nov 2019
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote aperez1294 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: SATA3_0_1 not detecting SSD or HDD on Z370 Taichi
    Posted: 01 Nov 2019 at 9:16pm
I made a post very similar to this, did anyone ever help you out?

Were you ever able to fix yourself?

Back to Top
bobfff View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Sep 2018
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bobfff Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Sep 2018 at 2:07am
I have a similar issue and none of the solutions offered so far work. Setup:
Z370 Taichi, 16 MB DDR4, EVO 970 NVMe.M.2 1 GB. EVO 540 1 GB, WD HDD 1 GB.

EVO 540 located on SATA3_0, WD on SATA_A1. EVO 970 originally installed in slot M2_2.  EVO 540, original boot drive, successfully cloned to the EVO 970.  Note, nothing connected to the SATA3 connectors that share lanes with the M2_2. BIOS Advanced storage shows the EVO 540 and the WD HHD. The Boot menu also shows the EVO 540 and the WD but not the EVO 970. However, Windows 10 Disk Management shows the EVO 970 as does the Samsung Magician software. 

The EVO 970 has the most recent hardware update and the Samsung NVME device manager has been added. I have pulled the power cord and cleared BIOS but drive still does not appear. However, if I hit F11 to show boot options, the EVO 970 does appear as an option though not occupying one of the three NVME locations. Selecting the 970 boots Win10 without problems.

I have removed all SATA connectors, leaving the 970 in slot M2_2, cleared CMOS, but the drive still does not appear in the Advanced storage options but does appear in the Boot options. Again, not as an NVME device.

I have moved the 970 to slot M2_1 (again, no other SATA devices connected), cleared CMOS, and it still does not appear as an option in Advanced storage.

Frustrated and looking for suggestions.

Thanks!

Bob


Back to Top
Goa View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jul 2018
Status: Offline
Points: 13
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goa Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 5:21pm
You can use M2_3 and no SATA ports will be disabled using and NVME SSD


Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Status: Offline
Points: 5822
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 1:53pm
The type of M.2 drive doesn't change the physical specs of the board Wink

The M.2 slot in question is physically connected using the same resources as the SATA ports in question, in other words, it doesn't matter what M.2 device you connect to the slot, it will disable the SATA ports it shares lanes with. 
Back to Top
puma99dk| View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 31 Jul 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote puma99dk| Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 1:16pm
Originally posted by ASRock_TSD ASRock_TSD wrote:

Dear puma99dk|,

 

Thank you for choosing ASRock.

 

Z370 Taichi's M2_1 share lanes with SATA3_0 and SATA3_1; if either one of them is in use, the others will be disabled.

Because you have installed the M.2 SSD at M2_1 slot, the SATA3_0 and SATA3_1 will be disabled.

Please check the storage specification from the following link.

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z370%20Taichi/index.asp#Specification

 

Thank you!

Yours truly,

ASRock TSD


Thank you for replying I just thought is was only with a SATA based M.2. drive not NVME but I guess not.
CPU: Intel Core i7-8086K
MOBO: AsRock Z370 Taichi
GFX: Nvidia GeForce GTX 1080 Ti Hybrid
OS/Win10 Pro: Samsung SSD 960 EVO 250GB
Storage: WDC Gold 1TB, RED 2x4TB, Purple 1x4GB
PSU: Corsair SF600
Back to Top
ASRock_TSD View Drop Down
ASRock_Official
ASRock_Official


Joined: 20 Mar 2015
Status: Offline
Points: 2668
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRock_TSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 10:48am

Dear puma99dk|,

 

Thank you for choosing ASRock.

 

Z370 Taichi's M2_1 share lanes with SATA3_0 and SATA3_1; if either one of them is in use, the others will be disabled.

Because you have installed the M.2 SSD at M2_1 slot, the SATA3_0 and SATA3_1 will be disabled.

Please check the storage specification from the following link.

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z370%20Taichi/index.asp#Specification

 

Thank you!

Yours truly,

ASRock TSD



Edited by ASRock_TSD - 28 Aug 2018 at 10:49am
Back to Top
RLGL View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 29 Jul 2018
Location: MN
Status: Offline
Points: 353
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RLGL Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Aug 2018 at 9:12pm
The sata ports and the M.2 slot use the same lanes. Use one or the other not both at the same time.
Asrock Z370 Gaming K6,Intel i7 8700K,
Asrock x570 Taichi

Back to Top
puma99dk| View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 31 Jul 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote puma99dk| Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Aug 2018 at 3:03pm
Originally posted by RLGL RLGL wrote:

The Z370 Gaming K6 disables sata 3.0 & 3.1 if the M.2 1 slot is used. Check your manual under Specifications> storage

Sorry for my late response didn't get an email that you replied to my tread.

Ain't that usually if u put in SATA storage in the M.2. ports? Because my Samsung 960 EVO uses PCI-Ex4 because it's NVME Confused
CPU: Intel Core i7-8086K
MOBO: AsRock Z370 Taichi
GFX: Nvidia GeForce GTX 1080 Ti Hybrid
OS/Win10 Pro: Samsung SSD 960 EVO 250GB
Storage: WDC Gold 1TB, RED 2x4TB, Purple 1x4GB
PSU: Corsair SF600
Back to Top
RLGL View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 29 Jul 2018
Location: MN
Status: Offline
Points: 353
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RLGL Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Aug 2018 at 4:37am
The Z370 Gaming K6 disables sata 3.0 & 3.1 if the M.2 1 slot is used. Check your manual under Specifications> storage
Back to Top
puma99dk| View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 31 Jul 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote puma99dk| Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Aug 2018 at 3:16am
Originally posted by amalyshev amalyshev wrote:

WOW! I just thought someone replied to my thread - http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9445&title=sata-0-and-sata-1-do-not-work-z370-taichi

But it appears that you have exact same problem. Hopefully we will get an official reply from ASRock support. At least I now know that this is not a problem with my specific board.

Sorry didn't see your thread, but maybe if more have the same problem ASRock would look into it.
CPU: Intel Core i7-8086K
MOBO: AsRock Z370 Taichi
GFX: Nvidia GeForce GTX 1080 Ti Hybrid
OS/Win10 Pro: Samsung SSD 960 EVO 250GB
Storage: WDC Gold 1TB, RED 2x4TB, Purple 1x4GB
PSU: Corsair SF600
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.078 seconds.