ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - B450 pro 4 M.2 boot issue
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

B450 pro 4 M.2 boot issue

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
ianh21 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24 Aug 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ianh21 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: B450 pro 4 M.2 boot issue
    Posted: 24 Aug 2018 at 7:07pm
hi

i have purchased a B450 pro 4 with a ryzen 7 1700.  Machine boots fine but the samsung M.2 is not booting - it already has a OS installed. It doesn't show on the boot options.

Anyone from Asrock know why?  bios is only one available. 

Looked ion to the options and nothing shows. 

under storage configuration, the samsung m.2 drive is showing on that screen under my other 2 drives.

when i go to install windows from a usb drive, the drive is detected to install but cannot install to it as it has a GPT partition.


Edited by ianh21 - 25 Aug 2018 at 12:46am
Back to Top
ianh21 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24 Aug 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ianh21 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 7:33pm
anyone from ASROCK help at all?
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 1728
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 7:56pm
in windows does the m2 drive appear in 'computer management>disk management' ?

r7 1700 powercolor reddevil vega64 gskill tridentz3866 taichi x370 evga 750watt gold
Back to Top
ianh21 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24 Aug 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ianh21 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 8:15pm
yes, it shows up fine in disc management and in the bios.  but will not let me select as a boot drive in the bios.
Back to Top
kerberos_20 View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 06 Dec 2017
Location: czech republic
Status: Offline
Points: 541
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kerberos_20 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 9:12pm
in bios check boot tab, there should be CSM, harddrives should be set to either UEFI only or both legacy/uefi

boot files are on EFI partition (around 100MB),
as long that partition contains valid data, bios will see it

sooo, if u still cant boot, u will need to repair your efi partition
https://www.userbenchmark.com/UserRun/14185108
Back to Top
ianh21 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24 Aug 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ianh21 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 10:14pm
Originally posted by kerberos_20 kerberos_20 wrote:

in bios check boot tab, there should be CSM, harddrives should be set to either UEFI only or both legacy/uefi

boot files are on EFI partition (around 100MB),
as long that partition contains valid data, bios will see it

sooo, if u still cant boot, u will need to repair your efi partition


thanks, did all that, and it only looks at the unallocated partition which is 1mb.  the EFI is there. i think i'll install windows over the existing one, that way i get my files back.  really annoying though!
Back to Top
ianh21 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24 Aug 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ianh21 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2018 at 10:56pm
ok, installed windows on the drive after i'd backed everything up and still not recognised as a boot drive.  could the mobo be faulty?
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 1728
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Aug 2018 at 1:59am
you might have to pertition it again with partition magic or something
and then install as uefi

r7 1700 powercolor reddevil vega64 gskill tridentz3866 taichi x370 evga 750watt gold
Back to Top
kerberos_20 View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 06 Dec 2017
Location: czech republic
Status: Offline
Points: 541
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kerberos_20 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Aug 2018 at 2:00am
how did u install it
m.2 drive has MBR or GTP?
if its GTP, EFI partition exists?
CSM is legacy or UEFI?
https://www.userbenchmark.com/UserRun/14185108
Back to Top
ianh21 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24 Aug 2018
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ianh21 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Aug 2018 at 2:52am
hi all.

ok, backup my data anf deleted all partitions and formatted the drive.  i then reinstalled windows as uefi as previously done onto a blank unformatted drive and let windows create the partition, doesn't detect it in the bios and then blue screens saying media is required.  boot from SSD that is on sata port and fine, works no issue.  Took the m.2 out as didn;t work, put my other 2 drives back in, neither has windows on it, on start up, blue screens with the error windows code and has select other oc when F9 is pressed, and this brings 2 os choices up when only 1 drive has windows on it, then boots when other version of windows is selected.  does the same thing on reboot.  also, the front USB3 ports do not work so i feel this motherboard is faulty.


Edited by ianh21 - 29 Aug 2018 at 2:54am
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.047 seconds.