Print Page | Close Window

SkyOC WINS!

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: Intel Motherboards
Forum Description: Question about ASRock Intel Motherboards
URL: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=1696
Printed Date: 16 Apr 2021 at 4:19pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: SkyOC WINS!
Posted By: t3hoz
Subject: SkyOC WINS!
Date Posted: 10 Jan 2016 at 5:29am
Hello,

I've just bought an Z170 extreme4 board with an 6400 cpu and 8GB crucial ram 2400mhz.
I really dont know what iam doing wrong or why it aint working.

I updated the bios to the latest version 2.4.
Changed the BLCK to 125 set memory profile, profile_1 wich is 2400mhz everything else stock.
Save&exit > no boot

I shutdown the system press it on again it boots but in some sort of safe mode so i can enter the bios and change the values. I noticed the system target memory speed is set to 3000 why?

Ive tried different voltages/blck clocks but always somehow the memory speeds seems to end up higher then the value i put it on. Do i miss something? i think the system fails because of the ram speed.

Anyone?





Replies:
Posted By: Xaltar
Date Posted: 10 Jan 2016 at 5:54am
You need BIOS version 2.43 beta which can be found http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Extreme4/?cat=Beta" rel="nofollow - here  if you are using a Z170 Extreme4. It is under the Beta Zone section on your product page.


Posted By: t3hoz
Date Posted: 10 Jan 2016 at 5:54am
Tried even a BLCK of 103 and it didnt boot...
Memory can be overclocked as i just tried, 2600mhz is no problem at all but once the blck is touched > no boot, so it cannot be a memory problem.


Posted By: t3hoz
Date Posted: 10 Jan 2016 at 5:56am
Originally posted by Xaltar Xaltar wrote:

You need BIOS version 2.43 beta which can be found http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Extreme4/?cat=Beta" rel="nofollow - here  if you are using a Z170 Extreme4. It is under the Beta Zone section on your product page.


OMG i feel so dumb now, thanks!! going to try it now.


Posted By: t3hoz
Date Posted: 10 Jan 2016 at 6:21am
Originally posted by Xaltar Xaltar wrote:

You need BIOS version 2.43 beta which can be found http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Extreme4/?cat=Beta" rel="nofollow - here  if you are using a Z170 Extreme4. It is under the Beta Zone section on your product page.

It worked! 4.5Ghz with an 6400!


Posted By: Xaltar
Date Posted: 10 Jan 2016 at 6:25am
Congratz Thumbs Up

Enjoy your shiny new overclocked system Cool

And CPUz Validation link or it didn't happen Tongue


Posted By: parsec
Date Posted: 10 Jan 2016 at 2:11pm
Yes please post some pics of your OC so others know it is possible. Thumbs Up


-------------
http://valid.x86.fr/48rujh" rel="nofollow">


Posted By: t3hoz
Date Posted: 11 Jan 2016 at 8:41am
Sorry for the hold.. sure no problem.
Right now i have it on 4.2 (still testing) ram on 2700.
I did have some bsods/freezes and didnt know if it was my ram or cpu oc.

Ram right now stable from 2400 16-16-16-39 to 2700 14-14-14-36 on 1.3v
6400Tongue on 4.2 with 1.35 and still testing so far stable, will try increasing clock speed in the next days.

http://valid.x86.fr/lh4xbr" rel="nofollow - http://valid.x86.fr/lh4xbr  4.2Ghz stable with 1.35v
http://valid.x86.fr/u6q138" rel="nofollow - http://valid.x86.fr/u6q138 4.45Ghz but i know it aint stable on 1.35v

As i dont want to put more then 1.35v i might reach 4.3/4.4 :)
Many thanks or the beta bios btw !


Posted By: s_pc
Date Posted: 11 Jan 2016 at 3:17pm
I think you should change the topic to "SKYOC wins" lol


Posted By: Xaltar
Date Posted: 11 Jan 2016 at 4:00pm
tehehe

Done Thumbs Up


Posted By: parsec
Date Posted: 11 Jan 2016 at 11:10pm
Originally posted by t3hoz t3hoz wrote:

Sorry for the hold.. sure no problem.
Right now i have it on 4.2 (still testing) ram on 2700.
I did have some bsods/freezes and didnt know if it was my ram or cpu oc.

Ram right now stable from 2400 16-16-16-39 to 2700 14-14-14-36 on 1.3v
6400Tongue on 4.2 with 1.35 and still testing so far stable, will try increasing clock speed in the next days.

http://valid.x86.fr/lh4xbr" rel="nofollow - http://valid.x86.fr/lh4xbr  4.2Ghz stable with 1.35v
http://valid.x86.fr/u6q138" rel="nofollow - http://valid.x86.fr/u6q138 4.45Ghz but i know it aint stable on 1.35v

As i dont want to put more then 1.35v i might reach 4.3/4.4 :)
Many thanks or the beta bios btw !


Very, very nice, thanks for the validations.

I understand about your fear of more voltage. But Skylake processors seem very hardy, the stock VID of many i7-6700Ks was ~1.4V, over that IIRC. I wondered if that was just early BIOS versions being crazy, but when have we ever seen that before?

My i5-6600K runs quite cool, much cooler than my Haswell processor, although that is comparing hot peppers to oranges.

I highly doubt a run or two at 1.4V+ would kill your i5-6400k Wink, but do whatever you feel good about. Thumbs Up

Looks like CPU-Z thinks you are at 1.392V at 4212MHz now... but your 4454MHz run is at 1.07V? Oh CPU-Z, what are you doing to our minds? Confused


-------------
http://valid.x86.fr/48rujh" rel="nofollow">



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net