Print Page | Close Window

Low CPU GPU usage on AB350M Pro4 + GTX 1060

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: AMD Motherboards
Forum Description: Question about ASRock AMD motherboards
URL: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=6855
Printed Date: 23 May 2018 at 11:20am
Software Version: Web Wiz Forums 11.06 - http://www.webwizforums.com


Topic: Low CPU GPU usage on AB350M Pro4 + GTX 1060
Posted By: nel
Subject: Low CPU GPU usage on AB350M Pro4 + GTX 1060
Date Posted: 07 Dec 2017 at 11:37pm
I need to run a program as fast as it can, but I get Low CPU/GPU usage with CPU is Ryzen 5 1600 on AB350M Pro4 paired with GTX 1060.

I think I'm not alone. Some have similar issue: https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/6gfekn/extremely_low_gpucpu_usage_amd_ryzen_5_1600_gtx/

On an Intel based system, the same program can run close to 100% CPU (single-core) / GPU. 

Research online, some suggested flashing the BIOS (but I have trouble flashing it see http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=6854&title=flashing-ab350m-pro4-bios).

Anyway, please shed some light if you know if it's really the problem of  http://forum.asrock.com/forum_posts.asp%3cTID=6011&title=agesa-1006b" rel="nofollow - AGESA  and thus updating the BIOS would fix it? 





Replies:
Posted By: kerberos_20
Date Posted: 08 Dec 2017 at 1:42am
" rel="nofollow - which program?


Posted By: nel
Date Posted: 08 Dec 2017 at 8:42am
Expresii ( http://www.expresii.com/" rel="nofollow - http://www.expresii.com ).

Actually, I believe most game-like apps suffer from the same issue. Just do a search and you see several threads:
http://www.google.com.hk/search%3Fq=ryzen+5+1600+low+cpu+usage&oq=ryzen+5+1600+low+&aqs=chrome.0.69i59j69i57j35i39j69i59j0l2.11567j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8" rel="nofollow - https://www.google.com/search?q=ryzen+5+1600+low+cpu+usage&oq=ryzen+5+1600+low+&aqs=chrome.0.69i59j69i57j35i39j69i59j0l2.11567j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Some suggested flashing the BIOS and that's why I tried but ran into trouble and thus posting in this forum now. 

I bought a new machine with Ryzen hoping to get good performance but now the program runs even worse than on my much older Intel system. :(

 


-------------
Ryzen 5 1600, ASrock AB350M Pro 4, Windows 10 x64 Pro, GTX 1060 6GB.



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.co.uk