ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - No OS Boot without a graphics card
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

No OS Boot without a graphics card

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
alinthda View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Apr 2019
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote alinthda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: No OS Boot without a graphics card
    Posted: 30 Apr 2019 at 10:10pm
Firstly sorry for my bad English, I speak badly this language

I mounted my new server for the house with these components:

- ASRock X470 Taichi Ultimate
- AMD Ryzen 5 2600
- Samsung SSD 970 EVO Plus M.2 PCIe NVMe
- G.Skill Fortis Series 32 Go (4x 8 Go) DDR4 2400 MHz CL15
- Controller card PCI-E 1 port RS-232 (DB-9)
- x8 Seagate barracuda 2TB

I use a graphics card the time of installation, everything works perfectly.
but when I remove the card (because on this server I do not want it for electrical consumption and I'm using ssh for this server) the server does not start.

I feel like it's stuck on the BIOS selection screen.
Is there an option in the bios to allow me to boot without a graphics card?

thank you in advance
Back to Top
kschendel View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Aug 2018
Status: Offline
Points: 86
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kschendel Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Apr 2019 at 11:46pm
The Ryzen 2600 has no integrated graphics, so you have to have a graphics card of some kind for it to run. I don't know of any option to allow boot with no graphics at all.
Back to Top
alinthda View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Apr 2019
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote alinthda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 May 2019 at 12:05am
All my other servers under intel xeon with asrock card work without problem.
they do not have integrated display or graphics card

Why make this mandatory with amd?
Back to Top
xhue View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Aug 2018
Status: Offline
Points: 634
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote xhue Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 May 2019 at 3:09am
It is an ASRock thing. Ryzens and TRs can run headless servers without any issue.

It's the mobo that actually checks for a GPU during POST and refuses to boot without one.
Back to Top
alinthda View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Apr 2019
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote alinthda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 May 2019 at 5:08am
There is no solution? No adjustment possible in the bios?
Back to Top
xhue View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Aug 2018
Status: Offline
Points: 634
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote xhue Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 May 2019 at 5:17am
There might be one. I am just not aware of it.

You can also try emailing tech support for more info.

Or you could get a $100 server/VM AMD GPU.
Back to Top
alinthda View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Apr 2019
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote alinthda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 May 2019 at 7:21am
I have gpu, that's not the problem. Only for power consumption I do not want a gpu. ASRock allows it with Intel and not with AMD? weird
Back to Top
xhue View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Aug 2018
Status: Offline
Points: 634
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote xhue Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 May 2019 at 7:44pm
Most discrete GPU have a really low power draw in idle, while not feeding a monitor, e.g. 12-25W. Some have even lower power sip.

For 24/7 usage it really adds up, but what are your other options?
Back to Top
alinthda View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Apr 2019
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote alinthda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 May 2019 at 5:17am
yes apparently I have no choice. I am disappointed with Asrock. Thanks for your help
Back to Top
kschendel View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Aug 2018
Status: Offline
Points: 86
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kschendel Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 May 2019 at 6:10am
I had to reboot just now so wandered through the BIOS, didn't see anything that sounded like allow headless boot except possibly for the boot splash screen option under Boot - I didn't experiment but you could try it.

I found a reddit posting where someone claimed to be able to boot headless with one of the Gigabyte B450 boards. The interesting bit is that Gigabyte told him no, that doesn't work, you have to have a GPU!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.344 seconds.