ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - X570 Taichi--Setting up an SSD Raid
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

X570 Taichi--Setting up an SSD Raid

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Navig View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Oct 2019
Location: Chico, CA
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Navig Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: X570 Taichi--Setting up an SSD Raid
    Posted: 23 Oct 2019 at 8:12am
Hi all, putting together my X570 Taichi system, and I am looking for help to set up a RAID 0 on 2 Samsung 840 pro (500gb).

New to Asrock, new to RAID arrays, but been building PCs since before the turn of the century.


Hardware:
Asrock Taichi X570 bios 2.10
Ryzen 3900X
2x16gb G.Skill TridentZ Samsung B-dies
Nvidia GTX 980 Ti (in PCI slot #1)
Corsair HX750

The hard drives:
Main drive (Windows 10): Intel Optane 905p 960gb in PCI slot #3

Others:
Intel 660p (2Tb) in M2_1
Samsung Evo 860 (1Tb) in M2_2
Samsung 840pro #1 (500gb) in Sata3_7
Samsung 840pro #2 (500gb) in Sata3_8
Seagate Barracuda pro 8Tb in Sata3_4


I am testing out/benchmarking the various hard drives listed, so any of these drives can be moved or removed except for the Windows drive.


I want to set up a RAID 0 with the 2 Samsung 840 pros.




Here is what I have done so far:

I have gone into the bios and changed Storage configuration to RAID.
As you can see all my hard drives are listed there:









But when I go into the RAIDXpert2 section, the -Create Array- section is greyed out and non-selectable.








Next I installed RAIDXpert2 (downloaded from AMD website, ver 9.2.0.127).
I encountered the problem where the Submit button is grayed out.
As per this post here:
https://community.amd.com/thread/214160
I went into the device manager and pointed the updated drivers to drivers I downloaded from the AMD website (9.2.0.127).
Submit is now selectable.

When I enter the RAIDXpert2 software, I can see my 2 Samsung 840 pro?ôs.







When I choose the Create a New Array option, no drives are selectable.






I appreciate any help with setting up RAID 0 on these 2 SATA SSD Samsung 840pros.

I feel like there is some obvious step or simple task that I am not doing because I'm new to RAID arrays.

My next step is to eliminate the NVME drives, maybe there is some sort of conflict?
Back to Top
Ray62 View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 01 Jul 2018
Location: Germany, Berlin
Status: Offline
Points: 706
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ray62 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Oct 2019 at 4:08pm
The "Delete Array" is not greyed.
What is the state of the 2 Samsung 840 pros?

I think these two drives needs to be initialized, so i would check if "Delete Array" can do that with these drives.

Or first wipe the drives under windows and then retry the RAID configuration in the bios.
Asrock Fatal1ty X370 Professional Gaming Offline
Under test:
MSI X570_MEG_ACE | AMD Ryzen 9 3900X | Scythe Mugen5 | 2x16GB F4-3200C14D-32GTZ@3466 | ASUS GeForce GTX 1080 Ti FE
Back to Top
Navig View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Oct 2019
Location: Chico, CA
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Navig Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Oct 2019 at 4:22pm
Thanks for reading and answering--you were right in your thought process.

Here's what I did to get it to work!

First of all, there were simple volumes and partitions on the Samsung 840 pros. I was benchmarking them as non-raid.

So I removed the partition, then I removed the recovery partitions.

Then in the Windows Software RaidXpert2, I went to the Disk-->Initialize and initialized both disks.

After which they now appeared as selectable in the Create Array menu, so I was able to create the array.

I can post my basic results once I compile my data if anyone is curious.

Thanks!
Back to Top
gizmic View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 13 Jun 2018
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 677
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gizmic Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Oct 2019 at 5:18pm
wanna compare i'm on 860 evos
Back to Top
Navig View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Oct 2019
Location: Chico, CA
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Navig Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Nov 2019 at 4:32pm
Ok! Here are some AS-SSD results:


Here are some AS-SSD results:


Intel Optane 905p 960gb in PCI slot #3










Intel 660p (2Tb) in M2_1











Samsung Evo 960 (1Tb) in M2_2












Samsung 840pro #1 (500gb) in Sata3_7












Samsung 840pro in RAID 0 (Sata3_7 and Sata 3_8)












Seagate Barracuda pro 8Tb in Sata3_4

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.188 seconds.