ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - CPU Fan always running at top speed
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

CPU Fan always running at top speed

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message
mcclausky View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 22 Aug 2022
Status: Offline
Points: 140
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mcclausky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Oct 2022 at 4:39am
Originally posted by TomTomazack TomTomazack wrote:

As far as I can see on the asrock product page for this mb, your board supports CPU Quiet fan. So as long as you have a 4 pin connector on your cooler, you should be good to go. Have you tried resetting cmos or updating the bios? If those things don't work, I'd start looking for a replacement board, it seems like some controller is broken on it in that case.


Hi Tom, thanks for your answer and help.

Yes, I have a 4-pin connector on the fan. I also bought a new fan with no success. Yes, I have reset the CMOS and I changed the battery. As I mention on my first post, I updated the BIOS first to version 1.5 and then to beta version 1.7.

I also thought the board could be faulty, but I have 2 PCs with the same identical board and both of them have the same full-speed-fan problem. It's frustrating.
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 1274
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Oct 2022 at 12:35pm
You could update to the beta BIOS but there is no changelist in the archive.
It may fix the fan problem or it may brick things.
You do have a recent CPU for that BIOS.
The beta BIOS is from 2018 which is 3 years after the last non beta BIOS. :-)
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050, 5.70 BIOS
Back to Top
mcclausky View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 22 Aug 2022
Status: Offline
Points: 140
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mcclausky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Oct 2022 at 11:17pm
Originally posted by bjlockie bjlockie wrote:

You could update to the beta BIOS but there is no changelist in the archive.
It may fix the fan problem or it may brick things.
You do have a recent CPU for that BIOS.
The beta BIOS is from 2018 which is 3 years after the last non beta BIOS. :-)


Hi bjlockie:

Yes, I had already updated to the latest Beta BIOS, as mentioned on my first post. The version is Beta 1.70, date 2018/5/30. I performed this update on both PCs (no success). The processor on both machines is Intel Pentium G3220.

Thank you.
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 1274
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Oct 2022 at 2:09am
I would contact ASRock support.
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050, 5.70 BIOS
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.