ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - ASRock x570 Phantom 4 will not post
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

ASRock x570 Phantom 4 will not post

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Fencerrick View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 16 Nov 2022
Location: Canada
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fencerrick Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ASRock x570 Phantom 4 will not post
    Posted: 16 Nov 2022 at 2:53am
I built my computer 2 1/2 years ago
ASRock x570 Phantom 4 Gaming Motherboard
AMD Ryzen 5 3600 CPU
Noctua NH-U12S Cooler
Gigabyte GEFORCE RTX 2070 Super GPU
EVGA 750 PSU
TForce 16 GB DDR4 x2 (i.e. total 32 GB)

It ran well for the last 2 1/2 years

It would not start the other day. It did not even post and did not restart. I could not enter the UEFI. There was one LED post light lit. It was the boot light. I checked some forums and this had happened to others. The ultimate solution was to replace the CPU.

I purchased a new Ryzen 5 5600 CPU. I downloaded and have the bios update.

I have installed the new chip and tried restarting preparing to update UEFI. The CPU and DRam LEDS come on and stay on. After about 15 seconds it powers off and restarts. I am spamming the F2 or Del key as I power on.

I have:
removed and reseated the CPU
removed and reseated the GPU
removed and reseated the DRam
removed the CMOS battery and held the start button for 15 seconds while unplugged and reseated the CMOS battery

I do not know what to try next.

Any suggestions?

Thanks in advance
Rick
Back to Top
cx5 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 15 Sep 2017
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 1498
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Nov 2022 at 4:31pm
Hi,

Your old bios does not recognize the new CPU, hence can't boot into UEFI.

You must use a Zen2 generation CPU or older to boot into the old bios, then update to bios version 7.00(BRIDGE), next remove the old cpu and insert the new cpu, finally update bios again to latest, probably 7.1 or whatever.
x370taichiflashx470beta4.9
2x8GB HOF4CXLBS3600K17LD162C
or
2x16GB CMK32GX4M2B3000C15 @3333
CX750M Optane900P TT_V71
3800x PoseidonAbsoluteZero4 BarrowPWM-17w>bykski420x140x28
XFX SWFT 319 6900XT
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.109 seconds.