ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Wrong temp in BIOS for R7 5700X
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Wrong temp in BIOS for R7 5700X

 Post Reply Post Reply
Author
Message
dachu02 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 29 Nov 2022
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dachu02 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Wrong temp in BIOS for R7 5700X
    Posted: 29 Nov 2022 at 5:32pm
After switching CPU from r5 3600 to r7 5700x (mobo ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4) i see wrong temperatures in BIOS of CPU and motherboard.
For CPU BIOS shows 6553.1 Celsius
For mobo -1 Celsius (minus one)

Additionally i cant change fan speed, all are set for maxumum and bios shows fan speed of 65535 RPM which is wrong.

I've updated bios to the newest one but situation is still the same.
In windows temps are OK, around 32 in idle, but there is no option to steer fans, no sesnros are visible in windows.

Does this means that this CPU is not supported on this mobo?
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 16233
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Nov 2022 at 12:50am
The CPU should be supported if you have the latest BIOS. What version are you using?
It should be supported from version 5.30 onwards. Have you tried clearing CMOS?

I would pull power from the system, remove the CMOS battery, press and hold the
power button for 5 seconds then let the system sit like that for 10 - 20 mins.
It could just be some corrupted BIOS settings. If that doesn't work, I would contact
ASRock Tech Support here:
https://event.asrock.com/tsd.asp

Include a link to this post, it should help.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.