ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Low performance for my PCIe SSD Intel 900P
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Low performance for my PCIe SSD Intel 900P

 Post Reply Post Reply Page  <1 3456>
Author
Message
Nightlane View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Feb 2023
Status: Offline
Points: 410
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nightlane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Feb 2023 at 10:33pm
Originally posted by cx5 cx5 wrote:


congratulations, your XMP is obviously working now, you've got your money's worth.



If you itch to overclock the timing then try using 1usmus's dram calculator suggested value, it might work, it might not work. They are suggestions only, never take them as absolute. Sometimes manually increase 1usmus's suggested value +2 on tRC and tRAS solves some problems [experiences of many users].


Some days ago I tried the "fast" preset and the computer did not boot. I am not sure if I have to add those +2 to tRC and tRAS or if I did something wrong. Or maybe some more V?

As if the system does not boot you can not access the bios, squeezing some more power out of the ram seems like a long task.

What do you thing about trying to go for 3600 with a common profile? hmm
Back to Top
cx5 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 15 Sep 2017
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 2128
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Feb 2023 at 1:39pm
Originally posted by Nightlane Nightlane wrote:

Some days ago I tried the "fast" preset and the computer did not boot. I am not sure if I have to add those +2 to tRC and tRAS or if I did something wrong. Or maybe some more V?

As if the system does not boot you can not access the bios, squeezing some more power out of the ram seems like a long task.

What do you thing about trying to go for 3600 with a common profile? hmm


1.45v for dram is recommended for FAST_1usmus, taichi suffers voltage lost hence need more than 1usmus's calculator.

make sure
vddr_soc 1.1v or 1.15v or 1.2v max (although I also tried 1.3v on 1700x for one week).
cldo_vddp 1.0v (this is not the regular simple vddp of 0.92v) infinity fabric voltage
1usmus calculator even recommend 1.05v - use this and don't be lower.
your zentimng shows 0.95v only, which is not enough.

1700x is gen1 zen1, the internal memory controller IMC is not able to run 3600MT/s = 1800Mhz. The 3200MT/s=1600Mhz is as good as it can be. Although quite a few guys manages to run 3466MT/s on 1800x, but yours is 1700 only without X, hence just hang on the 3200MT/s, my old 1700x can't even run 3200MT/s.

Upgrade your CPU to Ryzen 5000 series will be god-mode.

Don't upgrade ram. I bet your 3200MT/s will run 3466MT/s with the new Ryzen 5000. Hence don't waste money on ram.
x370taichi
CMK32GX4M2B3000C15@3466 1.56v 16,16,19,19,42,62,7,10,35,5,13,20,490,364,224,5,5,16,12,8,3,1,5,5,1,7,7
AX750 Optane900P TT_V71
3800x PosedonZro4 BarrowPWM-17w>420x140x28
XFX SWFT 319 6900XT
Back to Top
Nightlane View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Feb 2023
Status: Offline
Points: 410
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nightlane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2023 at 2:14am
Originally posted by cx5 cx5 wrote:



Good job cutting the end L to clear the ram !!!

M2_2 is gen2 speed, obviously speed will drop. It's expected.

regarding 900p access, please try a few more days, make sure all connectors are good and tight etc, try not to cross power cables over signal PCB traces [interference] (easier said than done, I know....)

A final setup that you've not yet tried/use is put 900p in pcie2 and GPU in pcie3 without the samsung970 at all. This to elimiate the possibility of M.2adaptor bad quality or the pcie male to pcie female riser bad quality or interferance from too many power cables flying around or components etc.


Thank you!

Images of the cut adaptor:
https://media.discordapp.net/attachments/1072856367632760942/1078013144523346041/IMG20230222084046.jpg?width=1337&height=1002
https://media.discordapp.net/attachments/1072856367632760942/1078013144259121152/IMG20230222084104.jpg?width=1337&height=1002


The pieces clear the ram, but the adaptor should be a few millimeters longer, as the drive parts touch other motherboard components, so the connector is not 100% plugged. If I use this route, I would have to remove the frontal piece of metal, and still, it was touching another thing as well, so, I am not sure if I can fit it right.

The cables thing... hmmm I think it is mostly good, but... I am not 100% sure.


Yeah, while I think that the adaptor is well enough connected because... well... same statistics.


Yesterday I swapped the things positions again:
PCIe1: Sound Blaster
M2_1: Samsung SSD
PCIe2: 900P
PCIe3: GPU
So... the photo: https://media.discordapp.net/attachments/1072856367632760942/1078013144791785522/IMG20230221183555.jpg?width=1337&height=1002

And I got equivalent results:
900p: https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1077679173524529302/image.png and https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1077679197985705995/image.png

Samsung:
https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1077679220412645456/image.png and https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1077679251282722826/image.png



BTW< I got a setback. While trying to screw the Samsung on the M2_1, the metal "ring" where the screw is screwed, got detached:
The thing: https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1078013145349623929/IMG20230221182044.jpg
The motherboard without that thing (see the red arrow): https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1078016120956653610/placa_base_sin_la_tuerca.jpg
Back to Top
Nightlane View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Feb 2023
Status: Offline
Points: 410
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nightlane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2023 at 7:28am
Originally posted by cx5 cx5 wrote:

I retried cheap thin grey color 15cm long cable + socket length = 20cm extension cable, lost sequential read nearly 1000MB/s and write 500MB/s

      access           4k-64thrd           Score
      read    write    read      write       
20cm 0.018ms 0.026ms 1580MB/s 1042MB/s 4336

may be expensive thick cable works ??? i.e. CAT5 cables looses out to CAT7 cables only at very long runs, like in this case was supposed to be 5cm direct to CPU because 25cm and extra sockets sockets connection not perfect.

no amount of overclock can recover the lost of long signal cables in this case high speed bitrate sensitive data.



I had one 40??20cm extension at my home, and it seemed to have pretty high quality, but I returned it before checking it.

Yeah, maybe the 20cm are not really a problem if the rest is right? or are you sure about the distance thing? In my case, I never had better or worse access times in any of the slots I connected the 900p
Back to Top
Nightlane View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Feb 2023
Status: Offline
Points: 410
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nightlane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2023 at 7:29am
Originally posted by Katana1074 Katana1074 wrote:



specs are now in my signature regards


Good setup!

I wonder how good Star Citizen runs in that beast :-)
Back to Top
Nightlane View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Feb 2023
Status: Offline
Points: 410
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nightlane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2023 at 7:52am
Originally posted by cx5 cx5 wrote:

A final setup that you've not yet tried/use is put 900p in pcie2 and GPU in pcie3 without the samsung970 at all. This to elimiate the possibility of M.2adaptor bad quality or the pcie male to pcie female riser bad quality or interferance from too many power cables flying around or components etc.


Oh, I will try to check out about removing the Samsung, or not, not sure :-p. The problem is that the Samsung is currently my boot drive. ^^u
Back to Top
cx5 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 15 Sep 2017
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 2128
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2023 at 11:54am
Originally posted by Nightlane Nightlane wrote:


as the drive parts touch other motherboard components, I would have to remove the frontal piece of metal, and still, it was touching another thing as well,

Yeah, while I think that the adaptor is well enough connected because... well... same statistics.

Yesterday I swapped the things positions again:
PCIe1: Sound Blaster
M2_1: Samsung SSD
PCIe2: 900P
PCIe3: GPU
So... the photo: https://media.discordapp.net/attachments/1072856367632760942/1078013144791785522/IMG20230221183555.jpg?width=1337&height=1002

And I got equivalent results:
900p: https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1077679173524529302/image.png

Samsung:
https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1077679220412645456/image.png


For now I recommend you to keep this combination.
PCIe1: Sound Blaster
M2_1: Samsung SSD
PCIe2: 900P
PCIe3: GPU
I think this is the most important BASELINE reference performance, because no socket, no adaptors, optane900p shortest and direct to CPU.

I'm extremely shocked to see optane900p in pcie2 with low benchmark results, I'm extremely puzzled. It's in pcie2 which is the best it can be without adaptors connectors anomalies.

Reference my 1700x optane900p in pcie3 from 2017
______access__________4k-64thrd__________Score
_______read____write___read_____write       
pcie3 0.022ms 0.037ms 2211MB/s 806MB/s   5044 with optane driver could be this bad too
pcie3 0.022ms 0.037ms 2277MB/s 821MB/s   5164 without optane driver, using microsoft nvme driver
pcie3 0.022ms 0.037ms 2869MB/s 796MB/s   6038 without optane driver, using microsoft nvme driver

Hence I worry your 1700 cpu is badly degraded ???? may be ????
Please run CPU benchmark, like cinebench or something

The 1usmus MemBench is also good choice to test CPU health and ram performance, pay attention to CPU latency,

If I remember correctly.
1700 with 3200MT/s
XMP should be around 85ns or more ???
1usmus SAFE 80ns
1usmus FAST 75ns

I use ALL CPU meter 4.7.3 from addgadgets.com and look at the CPU 16x threads loading while running the 1usmus Membench, sometimes overclock ram too much the CPU loading bar does not reach 100%, but only 90%, means too much error due to overclock wrongly.

Sometimes as bad as 50% average loading on all 16x thread bars while running 1usmus membecnh, usually windows crash soon after.

Sorry to hear M.2 screw fell off.....

It is possible to borrow a CPU from friend to test ???

The CPU cooler hoses should be low, near earth, because at top there might be air trapped and not able to push liquid through efficiently. See youtube gamers nexus waterloop recommended way https://www.youtube.com/watch?v=BbGomv195sk
x370taichi
CMK32GX4M2B3000C15@3466 1.56v 16,16,19,19,42,62,7,10,35,5,13,20,490,364,224,5,5,16,12,8,3,1,5,5,1,7,7
AX750 Optane900P TT_V71
3800x PosedonZro4 BarrowPWM-17w>420x140x28
XFX SWFT 319 6900XT
Back to Top
Nightlane View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Feb 2023
Status: Offline
Points: 410
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nightlane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2023 at 6:08pm
Originally posted by cx5 cx5 wrote:


For now I recommend you to keep this combination.
PCIe1: Sound Blaster
M2_1: Samsung SSD
PCIe2: 900P
PCIe3: GPU
I think this is the most important BASELINE reference performance, because no socket, no adaptors, optane900p shortest and direct to CPU.

I'm extremely shocked to see optane900p in pcie2 with low benchmark results, I'm extremely puzzled. It's in pcie2 which is the best it can be without adaptors connectors anomalies.

Reference my 1700x optane900p in pcie3 from 2017
______access__________4k-64thrd__________Score
_______read____write___read_____write       
pcie3 0.022ms 0.037ms 2211MB/s 806MB/s   5044 with optane driver could be this bad too
pcie3 0.022ms 0.037ms 2277MB/s 821MB/s   5164 without optane driver, using microsoft nvme driver
pcie3 0.022ms 0.037ms 2869MB/s 796MB/s   6038 without optane driver, using microsoft nvme driver

Hence I worry your 1700 cpu is badly degraded ???? may be ????
Please run CPU benchmark, like cinebench or something

The 1usmus MemBench is also good choice to test CPU health and ram performance, pay attention to CPU latency,

If I remember correctly.
1700 with 3200MT/s
XMP should be around 85ns or more ???
1usmus SAFE 80ns
1usmus FAST 75ns

I use ALL CPU meter 4.7.3 from addgadgets.com and look at the CPU 16x threads loading while running the 1usmus Membench, sometimes overclock ram too much the CPU loading bar does not reach 100%, but only 90%, means too much error due to overclock wrongly.

Sometimes as bad as 50% average loading on all 16x thread bars while running 1usmus membecnh, usually windows crash soon after.

Sorry to hear M.2 screw fell off.....

It is possible to borrow a CPU from friend to test ???

The CPU cooler hoses should be low, near earth, because at top there might be air trapped and not able to push liquid through efficiently. See youtube gamers nexus waterloop recommended way https://www.youtube.com/watch?v=BbGomv195sk


Well, about the M.2 screw falling off, I guess I have bad luck with Asus/ASRock mobos. The 2007 Asus striker extreme I purchased overheated itself and I had to use the warranty for a replacement after a hellish year of overheating crashes (the GPUs overheated as well ^^u). The replacement, the Carrera or Formula or something like that version, came without the reset button working (but after waiting 3 months for the striker replacement I wanted not to wait another 3 months), and maybe 6 or 8 months after it died. And now this with an Asrock. Oh, well...



Yeah, it is weird that the 4k-64thrd writing speed is so low. Are you using the same 900p Optane model and not, maybe, 905p, or something? :-O

Or maybe my mobo is not good enough. Are you using the same one? I guess that when I can (money required, a tough moment here with the crisis), I will swap both the mobo and the CPU.

Well, I think I have never obtained outstanding results in benchmarks, but I think my CPU is not degraded. I hope not! While I purchase it like 5 years and 3 months ago, I have never OC it and my actual usage of the computer is fairly low because of kids, etc. Just checking now while rerunning the mem benchmark, my CPU temp has gone up from 36 to 42 (and sometimes 43). While I have not renewed the thermal paste since years ago, I have not observed high temps nor throttling or something that would mean thermal stress to the CPU: https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1078221485484822538/image.png

My thermal paste is the Gelid GC-Extreme (but in old green recipient format).

I guess that my Kraken x63 is still overkill for my setup. Well, I selected it (and the thermal paste) because I planned to overclock the CPU eventually. I got the Ryzen 1700 because was good enough to be OC as far as a 1800X can go (just maybe somewhat worse temps).

BTW, the Kraken radiator and fans are on top of the CPU. The case has 6 big fans, 1 at the back, 2 at the radiator on the top, and 3 at the front. The frontal ones get air inside, and the back and top ones extract air to the outside. BTW, the 4 not on the radiator are always working at 100%. I have to change their connection to one of the motherboard fan controllers. I am using a fully powered 6 ways Corsair splitter where all 4 are connected. I guess it is the one that came with the fans IIRC. All fans are Corsair ML 140 PRO.

I have never observed high temps in the CPU nor in the GPU. I will check more. I do not remember the GPU going over 72C degrees even with the Gigabyte overclock (not sure, but 80, never, even during benchmarks)

Maybe I need a fresh reinstall?? (I hate fresh reinstalls, and I hate windows being so bad with its auto maintenance).

Wow, I take notes about the overclock causing failures! BTW, I observed 100% CPU usage, as you can see in the CAM capture up there.

I will check the memory settings as soon as I can, and I will take photos before accepting them and trying to reboot ^^u


THANK YOU!!!!!!!!!!!!!!!
Back to Top
cx5 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 15 Sep 2017
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 2128
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Feb 2023 at 9:53am
Originally posted by Nightlane Nightlane wrote:

Are you using the same 900p Optane model and not, maybe, 905p, or something? :-O

Are you using the same mobo too?


My mobo picture link below, same x370 taichi as you and my optane900p is 280GB version same as you.

http:www.my-acoustic.com/images/IMAG8995_2023feb23_optane900ppcie2_SN770M.2-1_6900XTpcie3_RX560_pcie5extention20cmCUTshiftoneslot.jpg

http://www.my-acoustic.com/images/2023-02-23%20224819%20HWinfo%203600MTs1usmusSAFE%20optane900ppcie2%20FAST%20again%20.png

The reason I setup such weird way is because will try this weekend PCIe ver4.0 16Gb/s speed per lane using beta bios from old to check if can achieve 7000MB/s for SN770 at pcie2 and 6900XT run PCIe ver4.0

2023 Feb 23
optane900p 280gb @ pcie2
SN770 1TB @ M.2 socket 1
6900XT @ pcie3
RX560 @ pcie5 plus extention cable 20cm then CUT GPU bracket shift one slot to give more air space to 6900XT. For AMD Fluid Motion + Blusky Framerate Convertor output 144hz on the fly smooth video less judder


Edited by cx5 - 24 Feb 2023 at 10:01am
x370taichi
CMK32GX4M2B3000C15@3466 1.56v 16,16,19,19,42,62,7,10,35,5,13,20,490,364,224,5,5,16,12,8,3,1,5,5,1,7,7
AX750 Optane900P TT_V71
3800x PosedonZro4 BarrowPWM-17w>420x140x28
XFX SWFT 319 6900XT
Back to Top
cx5 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 15 Sep 2017
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 2128
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Feb 2023 at 10:27am
Originally posted by Nightlane Nightlane wrote:


BTW< I got a setback. While trying to screw the Samsung on the M2_1, the metal "ring" where the screw is screwed, got detached:
The thing: https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1078013145349623929/IMG20230221182044.jpg
The motherboard without that thing (see the red arrow): https://cdn.discordapp.com/attachments/1072856367632760942/1078016120956653610/placa_base_sin_la_tuerca.jpg


You seem to be a very well DIYir handy man....... would you be willing to try using a single small drop of epoxy glue to secure it ???

Or get a rubber lock thingy for M.2 https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.74.15616453HtL7BH&id=620459037990&ns=1&abbucket=9#detail

or a complete new set of nuts+bolts and top_bolts (pain in the ass to take out mobo from casing :(

modern mobo uses flip switch 90 degrees to lock the M.2 no longer uses screw, try to look for it if you have time.

Edited by cx5 - 24 Feb 2023 at 10:45am
x370taichi
CMK32GX4M2B3000C15@3466 1.56v 16,16,19,19,42,62,7,10,35,5,13,20,490,364,224,5,5,16,12,8,3,1,5,5,1,7,7
AX750 Optane900P TT_V71
3800x PosedonZro4 BarrowPWM-17w>420x140x28
XFX SWFT 319 6900XT
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3456>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.109 seconds.