ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - 5.1 no sub or no bass management with Nahimic Z790
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

5.1 no sub or no bass management with Nahimic Z790

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Andreoid View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Feb 2024
Location: Germany
Status: Offline
Points: 50
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Andreoid Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: 5.1 no sub or no bass management with Nahimic Z790
    Posted: 23 Feb 2024 at 1:00am
Hello everyone

In the 5.1 sound settings on my old PC, I had the option of activating the sub via "Bass Management". (AC97 i think)
With this setting set, music with the teufel Concept E Magnum sounded great. Without "Bass management", the sub was not active and the bass was completely absent.


Now with the new sound card on the Z790 PG Riptide (Realtek ALC897 Audio Codec) I no longer have this setting in the driver and the sound is completely without bass as before without bass manangement enabled.
Can anyone suggest an alternative driver or solution to this problem?

In both cases, the Windows speaker setting was for sureset to 5.1:
Back to Top
Andreoid View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Feb 2024
Location: Germany
Status: Offline
Points: 50
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Andreoid Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2024 at 1:12am
Hello everyone

In the 5.1 sound settings on my old PC, I had the option of activating the sub via "Bass Management". (AC97 i think)
With this setting set, music with the teufel Concept E Magnum sounded great. Without "Bass management", the sub was not active and the bass was completely absent.



Now with the new sound card on the Z790 PG Riptide (Realtek ALC897 Audio Codec) I no longer have this setting in the driver and the sound is completely without bass as before without bass manangement enabled.
Can anyone suggest an alternative driver or solution to this problem?



In both cases, the Windows speaker setting was for sureset to 5.1:
Back to Top
Andreoid View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Feb 2024
Location: Germany
Status: Offline
Points: 50
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Andreoid Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Feb 2024 at 6:17pm
Realtek Audio Console must be installed:

See here
https://www.asrock.com/support/faq.asp?id=469
https://apps.microsoft.com/detail/9p2b8mcsvpln?hl=en-us&gl=US
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.126 seconds.