ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > OverClocking(OC) Zone > OC Technical Discussion
  New Posts New Posts RSS Feed - 7700k & Z270 Extreme4 - Can't get 5Ghz Stable :/
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

7700k & Z270 Extreme4 - Can't get 5Ghz Stable :/

 Post Reply Post Reply Page  <123
Author
Message
Planvincent7 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 23 Jul 2017
Location: West Sacramento
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Planvincent7 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jul 2017 at 12:30am
I had the same issue with you not getting a stable setting at first. That's when I was using asrock preset setting for i7 7700k. Made my own settings with a couple of restarts, trial and error. Got mine stable on 5ghz and now stable on 5.1ghz with my recostumed setting. Still trying to get 5.2ghz but doesn't look like it's a whole different kind of tweaking to get mine stable on 5.2ghz. I'm Using same mobo and cpu.
Back to Top
Planvincent7 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 23 Jul 2017
Location: West Sacramento
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Planvincent7 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jul 2017 at 12:39am
For i7 7700k oc voltage
5ghz 1.365 to 1.370volt
5.1ghz 1.375volt
5.2ghz 1.4??
5.3ghz max ???volt
Lol
Back to Top
MASTRandDSASTR View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 May 2017
Location: South Carolina
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MASTRandDSASTR Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jul 2017 at 4:21am
Originally posted by Planvincent7 Planvincent7 wrote:

For i7 7700k oc voltage
5ghz 1.365 to 1.370volt
5.1ghz 1.375volt
5.2ghz 1.4??
5.3ghz max ???volt
Lol


I finally got mine to 5.3GHz (cache 500MHz behind must for stable) - 1.52V - 7 AVX offset and my ram is on XMP 3200MHz.
The secret to this is OC the block 2% (102.1) while still leaving the cores at 5.2GHz. It will give you the extra boost you need to reach max. Unfortunately the Z270 Extreme 4 has a cap for voltage so no mater how good your cooling is you will not be able to go passed 1.52V. The boost actually takes it passed the cap when it needs it so that should give you an idea how much more voltage you'll need to go beyond 5.3GHz. I myself am happy with 5.3GHz since its more than 25% increase from stock. This set up is rock solid stable. Tested with Aida64 stability stress test.

M&D
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 4996
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jul 2017 at 10:23am
Originally posted by MASTRandDSASTR MASTRandDSASTR wrote:

Originally posted by Planvincent7 Planvincent7 wrote:

For i7 7700k oc voltage
5ghz 1.365 to 1.370volt
5.1ghz 1.375volt
5.2ghz 1.4??
5.3ghz max ???volt
Lol


I finally got mine to 5.3GHz (cache 500MHz behind must for stable) - 1.52V - 7 AVX offset and my ram is on XMP 3200MHz.
The secret to this is OC the block 2% (102.1) while still leaving the cores at 5.2GHz. It will give you the extra boost you need to reach max. Unfortunately the Z270 Extreme 4 has a cap for voltage so no mater how good your cooling is you will not be able to go passed 1.52V. The boost actually takes it passed the cap when it needs it so that should give you an idea how much more voltage you'll need to go beyond 5.3GHz. I myself am happy with 5.3GHz since its more than 25% increase from stock. This set up is rock solid stable. Tested with Aida64 stability stress test.



For Kaby Lake and Skylake processors, the maximum VID programmed by Intel into the processor's VID table is 1.52V. VID is the voltage (VCore) that the processor requests from the CPU VRM stage for those Intel processor generations. Which means it is the maximum VCore that can be normally applied to the processor.

That "cap" or limit is not created by your board, it is a limitation built into the processor. If 1.52V is the maximum VCore your board's UEFI allows you to enter, it is simply respecting the limit of the VID table.

A few special boards designed for extreme over clocking may have an option to go beyond the maximum VID of a processor. But those boards also must have a CPU VRM design that is capable of supplying the power (Amps/Watts) required at voltages above 1.52V for sustained periods of time without over heating or damage to the CPU VRM components. That is unrelated to the cooling of the CPU.

So you apparently said you are seeing VCore voltages above 1.52V by increasing the BCLK above 100MHz? If so, what VCore do you get? What program is showing those VCore readings?

If you are running your CPU at 1.52V or above, I highly suggest that you monitor the CPU VRM temperature, and provide extra cooling in the CPU VRM heat sink area. While the Z270 Extreme4 is a great board, it is not designed to be an extreme over clocking platform.
Back to Top
MASTRandDSASTR View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 May 2017
Location: South Carolina
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MASTRandDSASTR Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jul 2017 at 11:09am
Originally posted by parsec parsec wrote:

Originally posted by MASTRandDSASTR MASTRandDSASTR wrote:

Originally posted by Planvincent7 Planvincent7 wrote:

For i7 7700k oc voltage
5ghz 1.365 to 1.370volt
5.1ghz 1.375volt
5.2ghz 1.4??
5.3ghz max ???volt
Lol


I finally got mine to 5.3GHz (cache 500MHz behind must for stable) - 1.52V - 7 AVX offset and my ram is on XMP 3200MHz.
The secret to this is OC the block 2% (102.1) while still leaving the cores at 5.2GHz. It will give you the extra boost you need to reach max. Unfortunately the Z270 Extreme 4 has a cap for voltage so no mater how good your cooling is you will not be able to go passed 1.52V. The boost actually takes it passed the cap when it needs it so that should give you an idea how much more voltage you'll need to go beyond 5.3GHz. I myself am happy with 5.3GHz since its more than 25% increase from stock. This set up is rock solid stable. Tested with Aida64 stability stress test.



For Kaby Lake and Skylake processors, the maximum VID programmed by Intel into the processor's VID table is 1.52V. VID is the voltage (VCore) that the processor requests from the CPU VRM stage for those Intel processor generations. Which means it is the maximum VCore that can be normally applied to the processor.

That "cap" or limit is not created by your board, it is a limitation built into the processor. If 1.52V is the maximum VCore your board's UEFI allows you to enter, it is simply respecting the limit of the VID table.

A few special boards designed for extreme over clocking may have an option to go beyond the maximum VID of a processor. But those boards also must have a CPU VRM design that is capable of supplying the power (Amps/Watts) required at voltages above 1.52V for sustained periods of time without over heating or damage to the CPU VRM components. That is unrelated to the cooling of the CPU.

So you apparently said you are seeing VCore voltages above 1.52V by increasing the BCLK above 100MHz? If so, what VCore do you get? What program is showing those VCore readings?

If you are running your CPU at 1.52V or above, I highly suggest that you monitor the CPU VRM temperature, and provide extra cooling in the CPU VRM heat sink area. While the Z270 Extreme4 is a great board, it is not designed to be an extreme over clocking platform.

Thank you so much for clarifying that. I use CPUID HWmonitor mostly, but I'e seen that voltage in other apps (1.536V) on the Vcore. Honestly I have not monitored the VRM since I have not had any problems, but I will now. Thanks for the suggestion. Do you know of a good app I may use to monitor this? I didn't think the VRM was much of a big deal since has nice chokes and all. Also come highly recommended by some of the most popular YouTube tech channels like Tech Yes City. What would you consider a safe margin for this board. I've never heard of anyone blowing their VRM on this board, but it's definitely a possibility since I'm pushing the CPU to, and beyond the boundary for the VID table.
M&D
Back to Top
BitcoTom View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Oct 2017
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BitcoTom Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Oct 2017 at 2:51am
Is it work with minerone mining software ?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.062 seconds.