ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - 970A-G/3.1 Ram help
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

970A-G/3.1 Ram help

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Lokain View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 Feb 2017
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lokain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: 970A-G/3.1 Ram help
    Posted: 21 Feb 2017 at 2:03am
Hi 
Sorry first of all this is my first computer build in over 20 years so everything is new to me again. 
I am trying to run memory D3 2400 32GB C10 GSkill TriX K4 (F3-2400C10Q-32GTX) 
No matter what I do it shows up randomly between 666 to 1333 speed : Did i choose the wrong ram for this mb?


And will that ram work on the 

990FX Extreme9

at 2400 mhz or do i need to send the ram back and trade it for ram that will work 




Again sorry for asking such an easy question My mind is blown on figuring it out 
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 7388
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Feb 2017 at 3:15am
I see no ASRock AMD based board's listed under it's compatibility list and it is not listed on your board's compatibility list either so there is a good chance it isn't properly compatible with your system.

Do you have the 990FX Extreme 9 or the 970a-g/3.1?

Here is the QVL list for that RAM:

http://www.gskill.com/en/product/f3-2400c10q-32gtx     (copy paste link and click the QVL tab toward the bottom)

990FX compatibility list:

http://www.asrock.com/mb/AMD/990FX%20Extreme9/?cat=Memory   (copy paste link)




Back to Top
Lokain View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 Feb 2017
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lokain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Feb 2017 at 7:02am
I have the 970a-g/3.1      i will have the 990 extreme 9 in a few days 

Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6432
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Feb 2017 at 7:37am
Originally posted by Lokain Lokain wrote:

I have the 970a-g/3.1      i will have the 990 extreme 9 in a few days


Below is what G.Skill themselves guarantees to work on the 990FX Extreme9.

http://www.gskill.com/en/configurator?manu=52&chip=42&model=1974



In my Sig below I have 32GB(4x8GB) kit F3-2133C10Q-32GSR running just fine on my Extreme9. If you only want a 16GB(2x8GB) kit I believe the F3-2133C10D-16GSR will work too.





Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6432
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Feb 2017 at 7:40am
That F3-2400C10Q-32GTX you mention in your first post may probably be made to work on the 990FX Extreme9.

It's probably too much for the 970 board you have.
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6432
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Feb 2017 at 8:13am
A note: Before you install the 990X Extreme9.........

You'll need to peel the thin film sheeting from the Northbridge, Southbridge, and VRM tin covers.

This is IMPORTANT. Leaving it in place does not allow for proper cooling of the three. It must be removed.

Lifting it from one corner usually allows it to be peeled up and off completely. It is a much easier task to do before you install it. Trust me. I've built dozens of builds with this motherboard.





Back to Top
Lokain View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 21 Feb 2017
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lokain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Feb 2017 at 8:18am
thank you for the advice i forgot to do that with the 970     wont forget that again    smiles
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6432
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Feb 2017 at 9:01am
Lokain, let us know when you get your 990FX Extreme9 installed.

Let's see if we can't get that four sticks of 2400 up and running on it.



What processor are/will you be running with it?





Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.077 seconds.