ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - X370 K4 - bad Corsair RAM support before UEFI 2.1
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

X370 K4 - bad Corsair RAM support before UEFI 2.1

 Post Reply Post Reply Page  <123
Author
Message Reverse Sort Order
Derreck View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Apr 2017
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Derreck Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Apr 2017 at 11:05pm
Thanks for the answer! 

Originally posted by datonyb datonyb wrote:

making a large assumption here but 
seeing as the rx580 is a brand new release do you by chance have another graphics card you can try just to see if its an issue with the rx580 ?

Unfortunately I can't as this is my first build in years and all I have is installed inside the chassis.

Originally posted by datonyb datonyb wrote:

have you tried using ram slots a2 and b2 (these are the defualt choice for two sticks)

Yep, I tried. There are interesting results: when I use one stick in A2 or B2 slots Dr Debug shows this strange Error "Ad". When I use A1 or B1 slots Dr Debug shows Error 46 (which means that problem is with the memory)

Originally posted by datonyb datonyb wrote:


have you tried without any hard drives and dvd connected these are not needed to boot to bios for test purpose
have you connected the extra cpu power plug to top left side of board ?
double checked the front panel connectors are in the right place ? eg reset/hd led/pwr sw etc etc
tried just one stick in all four different ram slots
tried another hdmi slot on graphics card
made sure the card is in the pcie x16 slot closest to the cpu
connected the cpu fan to the correct cpu fan header

Yep, tried and rechecked these things. Nothing works.

Honestly, I do think that my problem could be with the memory - this particular model isn't in the QVL list for my motherboard (though there are similar models from the same company). That's sad.
 
Also I found that my problem is named "Boot loop" - PC starts working then turns off before POST.




Edited by Derreck - 21 Apr 2017 at 11:11pm
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 3139
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Apr 2017 at 10:54pm
making a large assumption here but
seeing as the rx580 is a brand new release do you by chance have another graphics card you can try just to see if its an issue with the rx580 ?
have you tried using ram slots a2 and b2 (these are the defualt choice for two sticks)
have you tried without any hard drives and dvd connected these are not needed to boot to bios for test purpose
now dont be insulted here but a few other tips suggested (not knowing your level of skills)
have you connected the extra cpu power plug to top left side of board ?
double checked the front panel connectors are in the right place ? eg reset/hd led/pwr sw etc etc
tried just one stick in all four different ram slots
tried another hdmi slot on graphics card
made sure the card is in the pcie x16 slot closest to the cpu
connected the cpu fan to the correct cpu fan header

some things to try


Edited by datonyb - 21 Apr 2017 at 10:54pm
[url=https://valid.x86.fr/jpg250][/url]

3800X, powercolor reddevil vega64, gskill tridentz3866, taichix370, evga750watt gold
Back to Top
Derreck View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Apr 2017
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Derreck Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Apr 2017 at 4:39pm
Hello. I currently assemble my build - and it does boot but I have no display signal. Screen is blank, and I don't see anything. Obviously I can't access my BIOS. I use HDMI since I don't have any other cables.
All fans (CPU and chasis) starts working, and RGB lightning on GPU is working too. Then they turn off so apparently I get a boot loop with my mobo. I checked power cables, and they seem to be fine. I tried to clean up CMOS and use one memory stick instead of two but it didn't help.
Also important notice - Dr Debug shows some strange code ("Ad"). I don't know what that means.

This is what exactly happens with my PC: https://vimeo.com/214201312

My specs:
Ryzen 5 1600
ASRock X370 Gaming K4 
Corsair CMK16GX4M2A2400C16 2x8GB
MSI RX 580 Gaming X 8GB
1TB HDD + 120GB Samsung 850 EVO
FSP Hydro G 750W

Any help will be greatly appreciated!

UPDATE: I bought a new Ram - this time from ADATA (AX4U2400W8G16-SRD), and it works fine.
It allows me to get into BIOS - which was of the version 1.60.
I updated it to a newest available version (2.1) and then I thought about trying to run the mobo with the troubled Corsair memory sticks. Now they work fine too!


Edited by Derreck - 23 Apr 2017 at 4:14pm
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 7.391 seconds.