ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Z170m extreme4 can't load xmp
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Z170m extreme4 can't load xmp

 Post Reply Post Reply
Author
Message
afextwin View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 07 May 2017
Location: NC
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote afextwin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Z170m extreme4 can't load xmp
    Posted: 07 May 2017 at 8:19pm
https://pcpartpicker.com/user/afextwin/saved/nbXpgs

That's my build. Loving nvme speeds btw.

I had team memory, 3000mhz cl15 out of the box, but could never get the xmp to work. The fastest I could get it clocked to was 2933 so I was ok with that.

Now I have g.skill trident @3200mhz out of the box and can't get it past 2400mhz. I don't bclk or multiplier OC tho I did test the CPU at 4.5(via multiplier) when I first got it.

Is the RAM just not compatible or could I have a bad board?

Thanks in advance.
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 22943
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 May 2017 at 9:51pm
Its tricky getting 16gb sticks to run on consumer grade boards at the best of times. 16gb capacities are relatively new to the consumer segment (enterprise and server are another matter). You may have had better luck getting your rated speeds on a Z270 board but even then it would be a 50/50 shot. 

Honestly, the fact that you can get it running stable at 2400 is impressive Wink

So to answer your question, the issue is compatibility not a bad board.

Have you tried adjusting settings manually or played with voltages? I don't see you getting much beyond what you already have without some manual tweaking in the UEFI.

If the idea of messing with manual settings and voltages is daunting then you can leave it as is. You will not notice any significant performance benefit running at 3200 in any but a few usage scenarios and even there it would be finite. 
Back to Top
afextwin View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 07 May 2017
Location: NC
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote afextwin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 May 2017 at 1:06am
Thx for the reply @Xaltar

Manual settings wouldn't take either. I ended up settling for cl12 @ 2133mhz @1.2v
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 22943
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 May 2017 at 3:57am
On an intel platform it really doesn't make all that much difference. Good latencies will compensate for the reduced frequency in most productivity tasks and in gaming intel doesn't care as much about frequency anyway. I have seen builds with a single DDR4 2133 module show little to no difference in performance vs dual channel higher frequency RAM, we are talking 1 - 5fps difference with a discrete GPU. The only time it really matters is when using the iGPU for gaming and even then, the iGPU is so weak the gains are minimal. As for productivity, more RAM > fast RAM every time.

Keep an eye out for UEFI updates for your board, one may add better support for that RAM kit in time. Until then, so long as it is stable you shouldn't have any issues. In some cases 16gb modules prove unstable no matter the frequency or voltage used. Luckily that isn't the case for you. 
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.141 seconds.