ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - AB350M Pro 4 Freeze in reboot
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

AB350M Pro 4 Freeze in reboot

 Post Reply Post Reply Page  <123
Author
Message Reverse Sort Order
nikoff90 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 27 Dec 2017
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nikoff90 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Dec 2017 at 3:50am
Whats a good linux board?  I thought this one got good ratings? So much for that. 


My first venture from Gigabyte/Asus/Evga motherboards, I was hesitant now I know why.
 


FYI: memtest seems to e going fine 55% done now test 9.


Edited by nikoff90 - 28 Dec 2017 at 4:00am
Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Dec 2017 at 3:22am
Originally posted by nikoff90 nikoff90 wrote:

Debian Linux is crashing also, I get this in logs not at crash but sometime before and it's consistent.  


Last thing in log before crash, not at the time of crash though but some time before. 

Dec 26 10:55:29 debian kernel: [ 1898.911887] INVALID_DEVICE_REQUEST device=00:00.0 address=0xfffffffdf8000000 flags=0x0a00]
Dec 26 11:56:50 debian kernel: [ 5580.617581] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd
Dec 26 11:57:11 debian kernel: [ 5601.195012] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd



Dec 27 10:12:31 debian kernel: [ 1387.010011] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd
Dec 27 10:17:38 debian kernel: [ 1693.855532] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd
Dec 27 10:22:28 debian kernel: [ 1983.144968] INVALID_DEVICE_REQUEST device=00:00.0 address=0xfffffffdf8000000 flags=0x0a00]

Seems to me that this architecture is still Beta.  Reset it is not always I have now found and I need to cycle power supply off drain board and than start. 






The same nasty USB cr@p the rest of the guys here are getting!

PERSONAL OPINION: judging by the sheer amounts of similar complaints for this board, I think it should never existed in first place. This board looks like some garage engineers did a side project for ASRock in their spare time...

Alas, other guys' issues like these are still unresolved. Dead

You could try UEFI re-flash and CMOS resets but ultimately I think this one is beyond our ability to fix.

My opinion again, it may not be what you're looking for but at least it's honest - swap this board for another brand. Do some reading in advance, just to make sure you don't end up with a similar stuff.

Option 2: RMA this board as many times it takes until you get working one.
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
nikoff90 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 27 Dec 2017
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nikoff90 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Dec 2017 at 3:00am
SSD M.2 in the one closet to CPU. 

PSU is new, no issues running in windows except for restart. 


Edited by nikoff90 - 28 Dec 2017 at 3:01am
Back to Top
nikoff90 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 27 Dec 2017
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nikoff90 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Dec 2017 at 2:59am
Debian Linux is crashing also, I get this in logs not at crash but sometime before and it's consistent.  


Last thing in log before crash, not at the time of crash though but some time before. 

Dec 26 10:55:29 debian kernel: [ 1898.911887] INVALID_DEVICE_REQUEST device=00:00.0 address=0xfffffffdf8000000 flags=0x0a00]
Dec 26 11:56:50 debian kernel: [ 5580.617581] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd
Dec 26 11:57:11 debian kernel: [ 5601.195012] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd



Dec 27 10:12:31 debian kernel: [ 1387.010011] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd
Dec 27 10:17:38 debian kernel: [ 1693.855532] usb 1-8: reset high-speed USB device number 4 using xhci_hcd
Dec 27 10:22:28 debian kernel: [ 1983.144968] INVALID_DEVICE_REQUEST device=00:00.0 address=0xfffffffdf8000000 flags=0x0a00]

Seems to me that this architecture is still Beta.  Reset it is not always I have now found and I need to cycle power supply off drain board and than start. 




Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Dec 2017 at 2:27am
Anything odd in dmesg or system logs in Debian? With the Linux I believe we have great chance to catch the error message(s).

Looks like a PSU, RAM or UEFI to me.

P.S. in which slot did you put the SSD?
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
nikoff90 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 27 Dec 2017
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nikoff90 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Dec 2017 at 2:02pm
# dmidecode 3.0
Getting SMBIOS data from sysfs.
SMBIOS 3.0.0 present.

Handle 0x0000, DMI type 0, 24 bytes
BIOS Information
Vendor: American Megatrends Inc.
Version: P3.30
Release Date: 11/10/2017
Address: 0xF0000
Runtime Size: 64 kB
ROM Size: 16384 kB
Characteristics:
PCI is supported
BIOS is upgradeable
BIOS shadowing is allowed
Boot from CD is supported
Selectable boot is supported
BIOS ROM is socketed
EDD is supported
5.25"/1.2 MB floppy services are supported (int 13h)
3.5"/720 kB floppy services are supported (int 13h)
3.5"/2.88 MB floppy services are supported (int 13h)
Print screen service is supported (int 5h)
8042 keyboard services are supported (int 9h)
Serial services are supported (int 14h)
Printer services are supported (int 17h)
ACPI is supported
USB legacy is supported
BIOS boot specification is supported
Targeted content distribution is supported
UEFI is supported
BIOS Revision: 5.12

Back to Top
nikoff90 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 27 Dec 2017
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nikoff90 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Dec 2017 at 11:52am
AB350M Pro 4 Freeze on reboot. Shutdown Start cycle works.  

AB350M Pro 4 new system with Ryzen 5 1600X 
Evga 1060 6gb
16 GB 2666 Muskin AMD ram
Samsun 960 250GB NVMe
Latest Bios 3.30 
Same issue from Debian Linux and Windows 10. 

Board will go to reboot but once shut down just it is stuck in the pre boot zone at least that is where I think it hangs, "fans running "high than cycles down" power on", it takes a jab of the reset button to actually progress from this point holding power button down does nothing. 


No overclocking done.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.172 seconds.