ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - ASROCK Fatal1ty X370 Wake Up On Lan FAILURE
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

ASROCK Fatal1ty X370 Wake Up On Lan FAILURE

 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Message
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 4:33am
This is a windows 10 machine.

I updated my profile with the new machine specs.
I have a 2nd machine with an ASROCK Z170 chipset and
wake up on Lan from that machine works perfect. I use
the ASUS RT-AC87U to send the packets.  It also worked
on the previous machine which was an AMD with an 8350 CPU
and ASUS Sabertooth 990FX MB.

I need to connect to the  router remotely, when visiting my wife's parents in FL
and send the wake up command to get access to the machine. It has been working
for the 2 years I've had the router. Only this MB / Lan Adapter is giving me trouble.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 4:39am
Dejinar, working RDP does not mean WoL packets should work as well. Check this entire page here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wake-on-LAN

Many things are evident from the article (and not only from there). Why would the router alone send a WoL packets to any PC in the private network? Or you mean Wake-on-Internet (that's different)?

For WoL to work in your LAN (private subnet) a device must send the specially crafted Ethernec MAC frame with the MAC address of the destination NIC.

Another thing, Wiki claims Win 8 and above can't wake beyond S3/S4. What power state you're sleeping into?

You can try some of the listed WoL utilities and try it yourself. There's simply way too many things that could be it. I see you're leaving some things for granted, which is generally a bad thing, especially if others are suggesting it might not be the case.
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1097
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 4:44am
So, dejianr, where did you DL your Aquantia drivers?  Please post the link.  What are you using to issue the "Magic packet"?  Thanks and enjoy.
Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 4:48am
Hey zlobster,

Yes I have read all that.  The ASUS Routers have a special section where you can setup
Wake Up On Lan to any machine connected to the router. All 3 machines have been
hard wired to the router. So I use that facility to get to the machines and send the
packets. Security wize it is perfect because you cannot get to the machine from the
outside to send the WOL Packet. Only thru the router which is secured and allows
me to connect from anywhere.

Since it works on 2 machines for 2 years I do not see why it would not work
with this MB/Lan Card.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 5:02am
Hey MisterJ,

Yes I downloaded the latest drivers from Aquantia and tried to install them
Got the error message that my current drivers are more current then the
ones I am trying to install yet the install EXE has the same version as the
one I have installed.

WOL is issued from the ASUS RT-AC87U that has serviced 2 machines over
the last 2 years. Before that I had the ASUS RT-AC66U and that worked
for the 2 years I had that up and running.  There is a special interface in
the Merlin version of the GUI that allows you to send the WOL packet.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1097
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 5:03am
dejianr, Please post the link for the Aquantia drivers you are running.  Thanks and enjoy, John.
Have you seen this post?

Greetings, this is ASRock TSD.


Please refer to the following steps for setting up Wake On Lan function:
1. BIOS setting:
Step1: Power on the system.
Step2: When POST screen is displaying then press the keyboard "Del" key to enter to the BIOS setting.
Step3: Switch to Advanced page, select ACPI Configuration, change PCIE Devices Power On to Enabled.
Step4: Press "F10" key to save the BIOS setting and restart the system.

2. Network adapter settings:
Step1: Start Windows and open Device Manager.
Step2: Expand "Network adapter", right-click "Intel (R) I 211 Gigabit Network Connection", and click "Properties".
Step3: Select the "Power Management" tab.
Step4: Please check "Enable computer to release standby state on this device".
Step5: Next, click the "Advanced Settings" tab, select the "Wake on Magic Packet" from the "Property" column, confirm that the "Value" is "Enabled" and click the "OK" button.

3. Check the power option:
Step1: Open the Power Option item in control panel.
Step2: Click the Choose what the power buttons do link.
Step3: Click Change settings that are currently unavailable.
Step4: Clear the Turn on fast startup(recommend) check box.
Step5: Click Save changes.
After above setting, WOL function should work properly.


Thanks!

All the best,
ASRock TSD

Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 5:06am
I just want to say thanks to all that are trying to help. 

On my end I am guessing that I do not have a setting correct in the LAN Adapter
Advanced section. That is the reason I listed all the options I have tried in the
spreadsheet to see if I missed something.

I detailed the BIOS setting tried
I detailed the POWER setting I've tried
I detailed the Adapter setting I've tried.

The light on the card is on but I read someplace that it has
different color settings and mine is orange which I believe
states that I am connected at 1 gig and not 5 gig.

I don't how to tell if the power light/settings are on which is what
my other adapters have stated when the light is on.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 5:09am
Hey MisterJ.

I saw that post and I show the results in the spreadsheet for that setting
and it failed.  I tried at least 5-6 different combinations of setting between
BIOS, POWER and Adapter card and documented all of them.

 I also tried the Intel Adapter {ONCE} and it failed as well. So I gave
up and went back to the Aquantia adapter.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 5:33am
UPDATE !!!  UPDATE !!!

Just to make sure I am not crazy. i shut down machine #2 and booted machine #1.
I accessed the router from machine #1 {new machine which is not working} and
went to the Wake Up On Lan section and started machine#2 with no issues.

So the router is working and sending a WOL packet that an ASROCK Z170 board
can accept.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1097
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 6:16am
dejianr, please use the Device Manager to remove the currently installed Aquantia driver and install the driver DLed from Aquantia.  This nonsense of modifying a driver and keeping the same name is BAD practice and should never be done.  Enjoy, John.
Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.156 seconds.