ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Win10 is crashing
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Win10 is crashing

 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Message
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group


Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6447
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Mar 2018 at 6:03am
Kad, list ALL your hardware, including the Model and or Part Numbers.
Back to Top
Kad5118 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24 Mar 2018
Location: Uae
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kad5118 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Mar 2018 at 6:15am
Originally posted by Xaltar Xaltar wrote:

Your symptoms sound suspiciously like incompatible RAM. Please provide the model number of your RAM kit as well as details like 4x4gb or 2x8gb sticks.

It would also be helpful if you could fire up CPUz, click over to the "SPD" tab and select one of your RAM modules from the drop down menu. Take a screen capture and share it here.


Patriot Memory Viper 4 Series DDR4 16GB (2 x 8GB) 3733MHz (PC4-29800) Dual Module Kit - PV416G373C7K


I am currently at work so i would not be able to provide you the screen shot.To be honest with you I wouldnt be able to because each time my wifi is on.My computer crashes i was barley able to format my other harddrives.
1900x,tachix399,16gb viper3777ddr4 ram,2x rx 480gpu,1500watt silerston psu,ThermalTake Core X9 Black,ADATA XPG SX6000,ADATA XPG SX8000
Back to Top
wardog View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group


Joined: 15 Jul 2015
Status: Offline
Points: 6447
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote wardog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Mar 2018 at 8:20am
That Patriot Kit is very likely Samsung b-die IC's, single rank, single side. Guessing so anyways as it usually the case with high speed mem.

That's still not a compatibility guarantee.
Back to Top
TANWare View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24 Sep 2017
Status: Offline
Points: 120
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TANWare Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Mar 2018 at 8:29am
It may not be the issue but the memory is advertised as 1.35v where as 2100 on the board by default is , I think set too (at least on mine), 1.2v. maybe setting the voltage on ram higher? I do know using the XMP on ram should increase it as well. Be careful there though as TR4 AGESA is not as mature a AM4's AGESA.

Edited by TANWare - 25 Mar 2018 at 8:35am
x399 Taichi, 1950x, 32GB 3466 DDR4
2x500GB 960EVO,Asus 1080TI
Passmark
Back to Top
Kad5118 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24 Mar 2018
Location: Uae
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kad5118 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Mar 2018 at 2:13pm
Update

SORRY for late reply ladies and gents 

well, I have discovered in my device manager I see an error code43 by one of my rx480s.

Win 10 seems to run a little bit better, but still, my system locks up and still randomly restarts.

My plan of actions is to trouble the 43 error code with one of my rx480s I hope the card did not die
1900x,tachix399,16gb viper3777ddr4 ram,2x rx 480gpu,1500watt silerston psu,ThermalTake Core X9 Black,ADATA XPG SX6000,ADATA XPG SX8000
Back to Top
Kad5118 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24 Mar 2018
Location: Uae
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kad5118 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Mar 2018 at 12:37am
Update

my gaming rig is still crashing with win 10

As i mentioned before one of my rx480 are giving a error code 43.when i do manage to get the win 10 stable i may try to flash my gpu with an rx580 bios to see if that fix the issue.

I took out the rx480 with the error code and so far it does manage to stay on a little longer.

But still windows still freezes up or produce the BSOD error.

One thing that i kind of overlook was all possible update for win 10.When i went into the updates and security to launch the windows update.I have over 8 updates populate including an update for my rx480.

i was able to install 92% of the updates except for the windows creator v1709,For what ever reason this update refuse to install.Not sure why but i believe that this may play a major part in the inconsisty with win10 being stable

I went into the command prompt and typed in sfc /scannow ,the end results was a message stating that some of the files were courpted and has been fixed.

Still in all windows 10 just loves to crashes win i am doing an download thats over 1.6gb.Not sure whats thats all about.Or the system will freezes up if i leave it on for a long time.I have to restart the computer inorder for it to be responsive.

This is by far the most pain in the A$$ build that i have ever done.I just dont understand it.


1900x,tachix399,16gb viper3777ddr4 ram,2x rx 480gpu,1500watt silerston psu,ThermalTake Core X9 Black,ADATA XPG SX6000,ADATA XPG SX8000
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 22208
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Mar 2018 at 1:37am
If you have a spare drive, maybe try downloading the latest installation media for Windows from MS and install it on a clean drive (with all your others disconnected). Update windows fully before installing any drivers and then install the drivers, chipset first then all others once all updates are complete, see if that gets you stable. That should rule out the OS as the issue if it still won't run stable for you.

Edited by Xaltar - 29 Mar 2018 at 1:38am
Back to Top
Kad5118 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24 Mar 2018
Location: Uae
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kad5118 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Mar 2018 at 2:31am
Originally posted by wardog wardog wrote:

That Patriot Kit is very likely Samsung b-die IC's, single rank, single side. Guessing so anyways as it usually the case with high speed mem.

That's still not a compatibility guarantee.

Yes thats true once i get win10 and ubuntu install stable and working I will focus more in the bios to get the ram to run at a higher speed other than the 2100mhz that its stays at.
1900x,tachix399,16gb viper3777ddr4 ram,2x rx 480gpu,1500watt silerston psu,ThermalTake Core X9 Black,ADATA XPG SX6000,ADATA XPG SX8000
Back to Top
Kad5118 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24 Mar 2018
Location: Uae
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kad5118 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Apr 2018 at 4:12am
Was up every body I was finally able to fix and stabilize win 10

The fix for the issue was to update the AMD chip set driver from the AMD site. I choose the auto detach device option like I have before. 

This time I just choose to update the chipset driver only this time. Once that was done I was able to run many different programs and the Pcsx2 emulator without dancing with the BSOD. Needless to say I am well beyond relieved. So now that challenge is over I can try to see what is wrong with one of my rx480 GPU.

Win 10 creator update was able to install without any issues including all windows update. As mention previously I was catching all hell with the updates doing the right thing without seeing the BSOD.
I haven?檛 been able to fine tune my ram yet as for it still being seen in the bois as only 2100 MHz?檚

1900x,tachix399,16gb viper3777ddr4 ram,2x rx 480gpu,1500watt silerston psu,ThermalTake Core X9 Black,ADATA XPG SX6000,ADATA XPG SX8000
Back to Top
Kad5118 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24 Mar 2018
Location: Uae
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kad5118 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Apr 2018 at 4:24am
Originally posted by wardog wardog wrote:

Kad, list ALL your hardware, including the Model and or Part Numbers.

  •          ADATA XPG SX6000 PCIe 128GB 3D NAND PCIe Gen3x2 M.2 2280 NVMe 1.2 R/W up to 1000/800MB/s Solid State Drive (ASX6000NP-128GT-C)
  •          OWC Accelsior S PCIe Adapter for 2.5" SATA III SSD Drives
  •          ADATA XPG SX8000 PCIe 512GB 3D NAND MLC NVMe Gen3x4 M.2 2280 Solid State Drive with Heatsink (ASX8000NPC-512GM-C)
  •          HGST Ultrastar 7K4000 HUS724030ALE641 (0F17731) 3TB 64MB Cache 7200RPM SATA III 6.0 GB/s 3.5" Enterprise Internal Hard Drive (Certified Refurbished)
  •          Patriot Memory Viper 4 Series DDR4 16GB (2 x 8GB) 3733MHz (PC4-29800) Dual Module Kit - PV416G373C7K
  •          Mushkin TRIACTOR-3DL - 1TB Internal Solid State Drive (SSD) - 2.5 Inch - SATA III - 6Gb/s - 3D Vertical TLC - 7mm (MKNSSDTR1TB-3DL)
  •          AMD Ryzen Threadripper 1900X (8-core/16-thread) Desktop Processor (YD190XA8AEWOF)
  •          Seagate 2TB FireCuda Gaming SSHD (Solid State Hybrid Drive) - 7200 RPM SATA 6Gb/s 64MB Cache 3.5-Inch Hard Drive (ST2000DX002)
  •          ASRock X399 TAICHI sTR4 SATA 6 GB/s USB 3.1/3.0 ATX AMD Motherboard
  •          Silver stone 1500 watt psu
  •          MSI rx480 x2 with cool master AIO water-cooling mode
  •          Windows 10 x64 with all updates


1900x,tachix399,16gb viper3777ddr4 ram,2x rx 480gpu,1500watt silerston psu,ThermalTake Core X9 Black,ADATA XPG SX6000,ADATA XPG SX8000
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.