Print Page | Close Window

FM2A88X PRO3+ sensors not working in Ubuntu 15.10

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: AMD Motherboards
Forum Description: Question about ASRock AMD motherboards
URL: https://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=1306
Printed Date: 14 Apr 2024 at 6:48pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: FM2A88X PRO3+ sensors not working in Ubuntu 15.10
Posted By: highball
Subject: FM2A88X PRO3+ sensors not working in Ubuntu 15.10
Date Posted: 22 Nov 2015 at 7:31am
Hello!

I have a question regarding my AsRock FM2A88X PRO3+... I actually use this MB with Ubuntu 15.10 Server and try to get the sensors working... I have found out the it uses the following sensors:

Driver `nct6775':

  * ISA bus, address 0x290

    Chip `Nuvoton NCT5573D/NCT5577D/NCT6776F Super IO Sensors' (confidence: 9)


Driver `k10temp' (autoloaded):

  * Chip `AMD Family 15h thermal sensors' (confidence: 9)


But the problem is, that I do not see any correct data calling "sensors":
radeon-pci-0008
Adapter: PCI adapter
temp1:         -5.0°C  (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)

nct6776-isa-0290
Adapter: ISA adapter
Vcore:          +0.94 V  (min =  +0.00 V, max =  +1.74 V)
in1:            +0.18 V  (min =  +0.00 V, max =  +0.00 V)  ALARM
AVCC:           +3.33 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)
+3.3V:          +3.31 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)
in4:            +0.47 V  (min =  +0.00 V, max =  +0.00 V)  ALARM
in5:            +1.69 V  (min =  +0.00 V, max =  +0.00 V)  ALARM
in6:            +1.83 V  (min =  +0.00 V, max =  +0.00 V)  ALARM
3VSB:           +3.41 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)
Vbat:           +3.38 V  (min =  +2.70 V, max =  +3.63 V)
fan1:           763 RPM  (min =    0 RPM)
fan2:             0 RPM  (min =    0 RPM)
fan3:             0 RPM  (min =    0 RPM)
fan4:             0 RPM  (min =    0 RPM)
fan5:             0 RPM  (min =    0 RPM)
SYSTIN:         +26.0°C  (high =  +0.0°C, hyst =  +0.0°C)  ALARM  sensor = thermistor
CPUTIN:         +30.0°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
AUXTIN:         -25.5°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
PCH_CHIP_TEMP:   +0.0°C
PCH_CPU_TEMP:    +0.0°C
PCH_MCH_TEMP:    +0.0°C
intrusion0:    OK
intrusion1:    OK
beep_enable:   disabled

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1:         +0.0°C  (high = +70.0°C)
                       (crit = +70.0°C, hyst = +69.0°C)

fam15h_power-pci-00c4
Adapter: PCI adapter
power1:           N/A  (crit =  65.19 W)

Can some give me a hint what I have to do to see all Fans, Temps and Voltages here?! 
By the way, I can see all CORRECT values in BIOS...

Thanks and best regards from Germany :-)
Jens





Replies:
Posted By: wardog
Date Posted: 22 Nov 2015 at 10:50am
Jens, take the fun out of letting Ubuntu guess it and read exactly what sensor chip your board uses by looking at it directly, between the start of PCIE4 and the edge of the board. Below where your BIOS chip resides.


Posted By: highball
Date Posted: 22 Nov 2015 at 8:13pm
sensor-detect was right... NCT5573D is on my MB....
This does actually not help... correct module, but does not work :-(

Perhaps I need a special configuration? Does anyone can help me?

Thanks and best regards
Jens


Posted By: wardog
Date Posted: 22 Nov 2015 at 9:17pm
http://comments.gmane.org/gmane.linux.drivers.sensors/38139


Posted By: highball
Date Posted: 22 Nov 2015 at 9:22pm
I have found this before... But this means they will NOT work without the help of AsRock to support in defining GPIO adresses needed to be configured...

Does anyone here know what needs t be configured...? Is someone from AsRock around here that may help?

Thanks and best regards
Jens


Posted By: wardog
Date Posted: 23 Nov 2015 at 6:55pm
You can ask ASRock Tech Support through the asrock.com website.



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net