Print Page | Close Window

No keyboard or mouse working in UEFI

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: Intel Motherboards
Forum Description: Question about ASRock Intel Motherboards
URL: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=15157
Printed Date: 04 Dec 2021 at 6:42pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: No keyboard or mouse working in UEFI
Posted By: deken
Subject: No keyboard or mouse working in UEFI
Date Posted: 10 Aug 2020 at 12:38pm
Hi - strange issue - there is no power provided to USB keyboard or mouse until windows boot. If i remove the PCIe video card and use onboard graphics, USB power is restored to keyboard and works in UEFI.

Anyone got any ideas of a work around to enable keyboard and mouse in UEFI with video card still in, so i can change UEFI settings (and not have to remove video card / clear CMOS by removing batter every time)?

thanks
Deken



Replies:
Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 10 Aug 2020 at 2:16pm
Dear Deken,

Thanks for posting your query.

Could you tell us the model name of the motherboard that you are using?

Also, kindly provide the BIOS version and graphics card model name so that we are able to check for you.

Before providing the mentioned information, kindly try with different USB ports to see if it will work.

With thanks,
ASRock TSD


Posted By: deken
Date Posted: 10 Aug 2020 at 2:46pm
Hi

Motherboard: Asrock z87m extreme4
Bios version: 2.20
Graphics card: Galax GeForce GTX 1650 Super

I have tried all usb ports, i even bought a ps/2 to USB adaptor to see if it would work with PS/2 port. it doesn't. As i said - there is no power going to the usb at all during post and the lights do not turn on keyboard or hub until windows login.

thanks
Dyan


Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 10 Aug 2020 at 4:51pm
Dear Deken,

Thanks for the feedback.

Sorry, we do not have the same motherboard to check with anymore.

But here are some information that might help.
With the combination of the followings, it might cause the system not working properly.

New graphic card + early released motherboard.
Old graphics card + recently released motherboard.

We will recommend save the BIOS settings with the onboard graphics first then install the graphics card to the system to apply the BIOS settings.

With thanks,
ASRock TSD


Posted By: andreamark543
Date Posted: 12 Aug 2020 at 1:38pm
I am also facing this similar issue.


Posted By: deken
Date Posted: 13 Aug 2020 at 3:19pm
So I put in an older graphics card (R9 280x) and the issue went away.

This would suggest ASUS team is correct that newer cards are incompatible with A87m boards.

I also found clearing the CMOS let it work with the new card for the first boot (sometimes even second, definitely not third).



Posted By: elvar
Date Posted: 15 Aug 2020 at 11:44pm
I have exactly the same problem with my Asrock B85M Pro4. I upgraded to an RTX 2070 Super. No keyboard or mouse during boot.
Updating the BIOS to 2.60 beta does not help. The settings remain untouched.

@deken: Clearing CMOS, removing the graphics card and boot once. Reinstall the graphics card, and then it will work only for the first time.

If you only boot to BIOS, USB seems to be stable. If you do a full boot to OS, then USB is gone again.   





Posted By: elvar
Date Posted: 18 Aug 2020 at 7:05pm
Hello,

here is a easy fix for the problem. Get a PS/2-Adapter for your USB-Keyboard. And you will have a working input device for BIOS/UEFI - even USB mouse is working then.

greetz



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net