Print Page | Close Window

Error code A2 - Cannot reset BIOS

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: Intel Motherboards
Forum Description: Question about ASRock Intel Motherboards
URL: https://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=17737
Printed Date: 22 May 2024 at 5:09pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: Error code A2 - Cannot reset BIOS
Posted By: dani958
Subject: Error code A2 - Cannot reset BIOS
Date Posted: 07 Jan 2021 at 12:58am
Hello there,
I am Dani and I am new on this forum.
And I have a BIG problem.

My PC won't boot and show up the A2 code.

I tried to clear CMOS, removed CMOS battery, pull out all SATAs.
I tested on minimum configuration (CPU, 1 stick of RAM at a time) and USB keyboad: got the same A2 code.

Help me please!

I am desperate

-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X



Replies:
Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 07 Jan 2021 at 2:08pm
Dear Dani958,

Thanks for posting your query!

Since you have already tried to clear CMOS and minimum bootable system and the system is still not booting up.

Kindly try the suggestions below:
1. Try installing other RAM on different slots.
2. Reinstall the power supply and the CPU.
3. If possible, kindly try with a different power supply.

With thanks,
ASRock TSD


Posted By: dani958
Date Posted: 08 Jan 2021 at 5:19am
I unfortunately have only those 2 RAM sticks and I tried every combination.
And I have only that PSU.

I tested the min config without RAM, the computer starts, but displays nothing: is it normal?
The monitor works and the HDMI cable also works because I tested on other monitor/TV.

...
I can try to reinstall the power supply and the CPU: I'll test it tomorrow.
Thanks

-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X


Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 08 Jan 2021 at 3:23pm
Dear Dani958,

Thanks for the reply.

There is often a situation where the system starts but does not have the signals of the monitor.

One of the causes of this problem is that the system cannot get the RAM to work.

If reinstall the PSU and CPU result in the same behavior, we will recommend contacting the store directly to check all of the parts.

With thanks,
ASRock TSD


Posted By: dani958
Date Posted: 08 Jan 2021 at 9:59pm
I tried to reinstall CPU & PSU. Stuck at A2.
Then I place all the components and used the hairdryer and now it magically works again.

What can the problem be?

-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X


Posted By: dani958
Date Posted: 08 Jan 2021 at 11:23pm
I ran Intel processor Diagnostic Toll and my cpu is ok.

Humidity on the mobo?

My GPU has a little damp spot on the top.

-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X


Posted By: dani958
Date Posted: 09 Jan 2021 at 7:16pm
Today it's same story.
I turn the pc on and stuck at A2 code.

CPU is ok.
GPU is ok.
PSU and RAM are ok otherwise it wouldn't start yesterday, am I right?

Maybe the problem is the mobo (ASRock Z170 Pro4)...


-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X


Posted By: dani958
Date Posted: 09 Jan 2021 at 9:49pm
OGM!
I turn the pc on, it is stuck at bios (A2 code), after about 1h it magically booted into Windows 10.

What can the problem be?

-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X


Posted By: RLGL
Date Posted: 10 Jan 2021 at 10:01pm
When it does boot run Memtest. If the ram is good then I would try a different power supply.

-------------
Asrock Z370 Gaming K6,Intel i7 8700K,
Asrock x570 Taichi



Posted By: dani958
Date Posted: 12 Jan 2021 at 7:38pm
Thanks RLGB, I will try to run Memtest when the pc will boot again, but it won't start now.

-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X


Posted By: dani958
Date Posted: 14 Jan 2021 at 6:56pm
I did run memtest64 and no error found.

Here the log:

Module 0:
Empty
Module 1:
DDR4, 8192 MB, 64-bit, 2133 MHz
ChannelA-DIMM1 BANK 1 Kingston KHX2133C14D4/8G
Module 2:
Empty
Module 3:
DDR4, 8192 MB, 64-bit, 2133 MHz
ChannelB-DIMM1 BANK 3 Kingston KHX2133C14D4/8G

0.000: Detecting usable memory (16332 MB theoretical max)...
16.047: 14144 MB Test starting on 4 CPUs...
16.093: Allocating memory...
24.812: Starting loop 1
24.828: Stuck Address Test...
29.156: Random Data Test...
34.453: Move Data Test...
36.593: Bitpattern Test...
144.593: Starting loop 2
144.609: Stuck Address Test...
148.640: Random Data Test...
153.797: Move Data Test...
155.953: Bitpattern Test...
263.843: Starting loop 3
263.859: Stuck Address Test...
268.000: Random Data Test...
279.093: Move Data Test...
281.234: Bitpattern Test...
388.359: Starting loop 4
388.359: Stuck Address Test...
392.390: Random Data Test...
397.531: Move Data Test...
399.672: Bitpattern Test...
506.187: Starting loop 5
506.187: Stuck Address Test...
510.203: Random Data Test...
515.328: Move Data Test...
517.484: Bitpattern Test...
625.125: Starting loop 6
625.140: Stuck Address Test...
629.140: Random Data Test...
634.281: Move Data Test...
636.422: Bitpattern Test...
743.078: Starting loop 7
743.078: Stuck Address Test...
747.093: Random Data Test...
752.265: Move Data Test...
754.406: Bitpattern Test...
862.578: Starting loop 8
862.578: Stuck Address Test...
866.593: Random Data Test...
871.797: Move Data Test...
874.015: Bitpattern Test...

... it looped for another 76 times ...

10005.140: Test finished with no errors detected

-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X


Posted By: Xaltar
Date Posted: 14 Jan 2021 at 10:29pm
RAM should be installed in slots A2 and B2 for optimum performance with 2 modules.

Try this for clearing CMOS:
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=630&title=how-to-clear-cmos-via-battery-removal

-------------


Posted By: dani958
Date Posted: 20 Jan 2021 at 12:19am
Thanks Xaltar
I already did clear CMOS many times and the RAM sticks are in the right position

Module 0: A1
Empty
Module 1: A2
DDR4, 8192 MB, 64-bit, 2133 MHz
ChannelA-DIMM1 BANK 1 Kingston KHX2133C14D4/8G
Module 2: B1
Empty
Module 3: B2
DDR4, 8192 MB, 64-bit, 2133 MHz
ChannelB-DIMM1 BANK 3 Kingston KHX2133C14D4/8G


In the last few days I have tried to turn the PC on, but it's stuck at bios page with A2 code.


-------------
Intel i5 6600k - EVGA GTX970 SSC - HyperX 2x8GB 2666MHz - ASRock Z170 Pro4 - XFX P1-650G-TS3X



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net