Print Page | Close Window

How to force M2_2 PCI support with b450 pro4

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: AMD Motherboards
Forum Description: Question about ASRock AMD motherboards
URL: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=26950
Printed Date: 24 Feb 2024 at 7:45am
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: How to force M2_2 PCI support with b450 pro4
Posted By: Cuban
Subject: How to force M2_2 PCI support with b450 pro4
Date Posted: 01 Nov 2023 at 7:58pm
Hi. My new Crucial P3 1TB won?t show up in UEFI if plugged in the second nvme slot of my motherboard.

the disk is functional and works in the pocket. I found on another website a bios update for the Asrock B450 pro4 R2.0 board that forces the use of the M2_2 slot.

It has a beta bios with a new option called Force M2_2 to support PCIe type device which will force switch between SATA or PCI-E M2_2.


Please help me with my issue ;)



Replies:
Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 20 Nov 2023 at 2:07pm
Dear Cuban,
Thank you for the posting.

For this case, please kindly download the BIOS 10.03A from the link below and update the BIOS to see if the M.2 SSD installed in the M2_2 slot can be recognized.
https://download.asrock.com/TSD/Desktop/11828/Temp/B45P4T1003A.zip" rel="nofollow - https://download.asrock.com/TSD/Desktop/11828/Temp/B45P4T1003A.zip

Instant Flash: https://www.asrock.com/support/BIOSIG.asp?cat=BIOS10" rel="nofollow - https://www.asrock.com/support/BIOSIG.asp?cat=BIOS10

Thank you

Yours truly,
ASRock TSD


Posted By: asrock_user_999
Date Posted: 28 Dec 2023 at 1:42am
I have the same issue! Asrock b450 Pro4 trying to put Crucial PCIe 3.0 NVMe M.2 SSD on the M2_2 slot and boot just hangs. I don't have SATA 3_1 or 3_2, I just have M2_1 filled and that boots fine. When I install the Crucial SSD in M2_2 I get the BIOS screen but nothing else and keyboard doesn't work.

The link above didn't work for me. Could you please provide a link for the beta BIOS with Force M2_2?


Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 29 Dec 2023 at 2:53pm
Dear Customer,
Thank you for the posting.

For this case, please kindly download the BIOS 10.03A from the link below and update the BIOS to see if the M.2 SSD installed in the M2_2 slot can be recognized.
https://download.asrock.com/TSD/Desktop/Temp/B45P4_10.zip" rel="nofollow - https://download.asrock.com/TSD/Desktop/Temp/B45P4_10.zip

Thank you

Yours truly,
ASRock TSD


Posted By: Vlada
Date Posted: 30 Dec 2023 at 6:53am
I have the same issue with asrock b450m pro4 r2.0 the version of teh UEFI does not work for me. It sasy image not found when I try to Instant flash. Please help. The M2-2 slot isnt working


Posted By: Vlada
Date Posted: 30 Dec 2023 at 7:20am
The SSD in question are Samsung 970 EVO Plus and Kingston NV2 1TB PCle 4.0 M.2 2280 NVMe


Posted By: j0m3r
Date Posted: 01 Jan 2024 at 4:27pm
Please give me the one for B450M Pro4 R2.0 too, this link has a BIOS file with .03A filetype and it's not recognize on my MB (need 0.1)


Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 03 Jan 2024 at 6:05pm
Dear Customer,
Thank you for the posting.

For this case, we are sorry to inform you that M2_2 slot only supports SATA3 6.0 Gb/s module.

Please kindly refer to the specification of Storage.
https://www.asrock.com/MB/AMD/B450M%20Pro4%20R2.0/index.asp#Specification" rel="nofollow - https://www.asrock.com/MB/AMD/B450M%20Pro4%20R2.0/index.asp#Specification

Thank you

Yours truly,
ASRock TSD


Posted By: j0m3r
Date Posted: 03 Jan 2024 at 6:41pm
It's say ASRock Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4)
what the hell are you on about?
I asked for BIOS


Posted By: vikifah
Date Posted: 05 Jan 2024 at 6:09pm
please give me for B450M steel legend.
i cant use slot M.2_2 with my nvme.


Posted By: bownser
Date Posted: 11 Jan 2024 at 11:59pm
Hello
Can you confirm that I can use this BIOS with my B450 Pro4 (not B450M)
I'm having the same issue, board does not POST after installing m.2 nvme om m2_2, and there are no storage devices connecteD to SATA 3_3 and 3_4
Post stays on error A0 which indicates a SATA issue
NVME is Crucial MP600 Core XT PCIe 4.0 2TB of you can check compatibility
I found it weird that mobo did not post even with that installed on M2_1 alone with no other storage devices
Thanks in advance


Posted By: bownser
Date Posted: 12 Jan 2024 at 12:01am
Originally posted by ASRock_TSD ASRock_TSD wrote:

Dear Customer,
Thank you for the posting.

For this case, please kindly download the BIOS 10.03A from the link below and update the BIOS to see if the M.2 SSD installed in the M2_2 slot can be recognized.
https://download.asrock.com/TSD/Desktop/Temp/B45P4_10.zip" rel="nofollow - https://download.asrock.com/TSD/Desktop/Temp/B45P4_10.zip

Thank you

Yours truly,
ASRock TSD
i meant this bios
I have a 2700X installed as cpu


Posted By: kerberos_20
Date Posted: 12 Jan 2024 at 6:00am
Originally posted by vikifah vikifah wrote:

please give me for B450M steel legend.
i cant use slot M.2_2 with my nvme.

https://www.asrock.com/mb/amd/b450m%20steel%20legend/#Specification" rel="nofollow - https://www.asrock.com/mb/amd/b450m%20steel%20legend/#Specification

- 1 x M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module

as you can see, m2_2 supports just SATA drive, m2_1 supports both nvme and sata
if you plan to use multiple nvme drives, you would need to use pci-e to m2 adapter

-------------
http://valid.x86.fr/diq4l4" rel="nofollow">
http://www.userbenchmark.com/UserRun/47132492" rel="nofollow - userbenchmark


Posted By: ribasmudj
Date Posted: 17 Jan 2024 at 9:45am
I just stumbled on this thread since I'm having the same issue with the B650M-HDV/M.2 board, the second "Hyper" M2_2 slot isn't working on my gen4 Lexar NM790 drive, it's just not recognized ever in BIOS or Windows.

It does work on my older SN550 drive but it is dropping out on every sleep or cold boot, only restarting the PC makes it reappear.

Are there any beta BIOS versions for this board that may resolve this?


Posted By: skardanaario
Date Posted: 12 Feb 2024 at 11:01pm
Hello,

I have this same issue with B550M Pro4! When I attach a Kingston NV2 2TB NVME drive to M2_2 the board does not POST and boot just hangs. I have no SATA etc. devices attached, only another NVME on M2_1. The board boots just fine if I remove the secondary NVME from M2_2.

Could you please provide me a link for a beta BIOS for B550M Pro4 with Force M2_2?



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net