Print Page | Close Window

B650 + Corsair Vengeance DDR5-6400 64GB: boot loop

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: AMD Motherboards
Forum Description: Question about ASRock AMD motherboards
URL: https://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=32820
Printed Date: 22 May 2024 at 7:08pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: B650 + Corsair Vengeance DDR5-6400 64GB: boot loop
Posted By: nixtosay
Subject: B650 + Corsair Vengeance DDR5-6400 64GB: boot loop
Date Posted: 17 Mar 2024 at 6:30am
Hi

I have just finished a new PC build using the B650 PG Lightning Mainboard with Corsair's DDR5 64 GB Vengenance (CMK64GX5M2B6400C32).

When booting into the BIOS the memory banks are being detected in the A2/B2 slots with their total memory correctly. However, the frequency is stated as 4800 MHz.

I was expecting the memory to run at 6400 MHz. So I adjusted the speed accordingly, loaded the detected XMP profile in the submenu, save all changes that come with it and reboot.
However, the pc then reboots automatically and I am not able to get back to the BIOS. After a complete power off I can get back to BIOS where the memory again is stated @ 4800 MHz.

Am I doing something wrong? What do I need to do in order to run the advertised 6400 MHz? I noticed a lot of different parameters have changed when I loaded the XMP profile - do I need to find these values by myself and adjust? I am by any means not experienced in overclocking and don't intend to.

Any help is appreciated.



Replies:
Posted By: M440
Date Posted: 17 Mar 2024 at 9:37pm
Originally posted by nixtosay nixtosay wrote:

Hi

I have just finished a new PC build using the B650 PG Lightning Mainboard with Corsair's DDR5 64 GB Vengenance (CMK64GX5M2B6400C32).

When booting into the BIOS the memory banks are being detected in the A2/B2 slots with their total memory correctly. However, the frequency is stated as 4800 MHz.

I was expecting the memory to run at 6400 MHz. So I adjusted the speed accordingly, loaded the detected XMP profile in the submenu, save all changes that come with it and reboot.
However, the pc then reboots automatically and I am not able to get back to the BIOS. After a complete power off I can get back to BIOS where the memory again is stated @ 4800 MHz.

Am I doing something wrong? What do I need to do in order to run the advertised 6400 MHz? I noticed a lot of different parameters have changed when I loaded the XMP profile - do I need to find these values by myself and adjust? I am by any means not experienced in overclocking and don't intend to.

Any help is appreciated.


update to newest bios,

the first memory training takes up to 5 minutes (after the training it boots fast)

you reboot the PC before the training ends or the training fails - the motherboard resets the RAM settings to stock 4800mhz,

so i would wait that 5 minutes, if it fails training try changing the training options to 'auto' like described here:

https://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=30954&title=solved-b650m-hdv-m2-bios-memory-stability-issues" rel="nofollow - https://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=30954&title=solved-b650m-hdv-m2-bios-memory-stability-issues

-------------
asrock b650m/hdv.m2, ryzen 7700x@85watt


Posted By: nixtosay
Date Posted: 27 Mar 2024 at 6:12pm
I am already on the latest version of BIOS.

Maybe I am misunderstanding something: on the main bios screen should the frequency be the one that the RAM is currently running with? Or is that the default/ out of the box speed?

Because on the main bios screen it says 4800 MHz. On the profile page the 6400 MHz are set.

Also: could you please elaborate about memory training? Is this maybe the process that I am describing as 'boot loop"? The PC reboots automatically multiple times.

Thank you for any help.


Posted By: M440
Date Posted: 27 Mar 2024 at 11:16pm
it says DDR5-4800-*capacity* @ *current speed*

if its boot looping proceed like i described in my previous post

https://ibb.co/hLgDtXf" rel="nofollow">

-------------
asrock b650m/hdv.m2, ryzen 7700x@85watt


Posted By: nixtosay
Date Posted: 28 Mar 2024 at 2:32am
I have just applied the settings as advised. Works like a charm.
It is reading just as you are describing: DDR5-4800-32GB @6400MHz

Thank you M440

As this system has just been setup and everything is out of the box, is there something that you would recommend taking a closer look at? Or certain settings that I should apply?

I greatly appreciate your help.


Posted By: M440
Date Posted: 28 Mar 2024 at 1:02pm
Originally posted by nixtosay nixtosay wrote:

I have just applied the settings as advised. Works like a charm.
It is reading just as you are describing: DDR5-4800-32GB @6400MHz

Thank you M440


thank you for letting us know,


Quote
As this system has just been setup and everything is out of the box, is there something that you would recommend taking a closer look at? Or certain settings that I should apply?

I greatly appreciate your help.


Nothing if you plan to run the setup at stock.

If you like tuning you can undervolt the CPU (PBO2 Curve Optimizer).

-------------
asrock b650m/hdv.m2, ryzen 7700x@85watt


Posted By: nixtosay
Date Posted: 28 Mar 2024 at 8:19pm
Hi M440,

I kind of need to revert what I have said previously.

As described earlier, I was able to set the memory clock speed to 6400 MHz. As I am running Debian Sid 6.7.9-amd64 with an NVidia 4070 Super using driver version 550.54.14 the system became very unstable.

I noticed first by not being able to start any games using Steam. In addition, I booted into memtest86+ and was confronted with failures half way through the test.
Tried stepping down with the frequency still following your guide until I was able to run the system stable at 5800 MHz.

Will this be improved with upcoming BIOS updates?
Can I report this to ASRock directly to have a look into this? Or are you part of ASRock's team?



Posted By: M440
Date Posted: 29 Mar 2024 at 2:41am
Originally posted by nixtosay nixtosay wrote:

Hi M440,

I kind of need to revert what I have said previously.

As described earlier, I was able to set the memory clock speed to 6400 MHz. As I am running Debian Sid 6.7.9-amd64 with an NVidia 4070 Super using driver version 550.54.14 the system became very unstable.

I noticed first by not being able to start any games using Steam. In addition, I booted into memtest86+ and was confronted with failures half way through the test.
Tried stepping down with the frequency still following your guide until I was able to run the system stable at 5800 MHz.

Will this be improved with upcoming BIOS updates?
Can I report this to ASRock directly to have a look into this? Or are you part of ASRock's team?



have you applied the xmp/expo profile?

i use arch btw

-------------
asrock b650m/hdv.m2, ryzen 7700x@85watt


Posted By: biosbandit
Date Posted: 02 Apr 2024 at 10:13am
I am about to purchase exactly the same memory, 2x32GB sticks for a B650i (ITX) AsRock system.

Which CPU are you using?

Have you had any luck in isolating this issue? Often memory issues are easily fixed with simply a tiny bit more voltage.

These seem to be 1.1V modules, it may be worth going to 1.15 volts for example.
However, this is old information from long ago, I am unsure if it's still valid.



Posted By: nixtosay
Date Posted: 03 Apr 2024 at 12:12am
Originally posted by biosbandit biosbandit wrote:

I am about to purchase exactly the same memory, 2x32GB sticks for a B650i (ITX) AsRock system.

Which CPU are you using?

Have you had any luck in isolating this issue? Often memory issues are easily fixed with simply a tiny bit more voltage.

These seem to be 1.1V modules, it may be worth going to 1.15 volts for example.
However, this is old information from long ago, I am unsure if it's still valid.



Hi biosbandit,

The state as of now is that I was able to have a stable system going @ 5800 MHz as of now.

Please keep in mind that I have absolutely no clue about voltages and the different settings I could apply in that regard. So chances are that running them at the suggested clock speed of 6400 MHz is possible. I just have not figured it out - yet.

In Debian Sid a dmidecode provides me with this information:

Handle 0x0015, DMI type 17, 92 bytes
Memory Device
     Array Handle: 0x0010
     Error Information Handle: 0x0014
     Total Width: 64 bits
     Data Width: 64 bits
     Size: 32 GB
     Form Factor: DIMM
     Set: None
     Locator: DIMM 1
     Bank Locator: P0 CHANNEL A
     Type: DDR5
     Type Detail: Synchronous Unbuffered (Unregistered)
     Speed: 4800 MT/s
     Manufacturer: Unknown
     Serial Number: 00000000
     Asset Tag: Not Specified
     Part Number: CMK64GX5M2B6400C32
     Rank: 2
     Configured Memory Speed: 5800 MT/s
     Minimum Voltage: 1.1 V
     Maximum Voltage: 1.1 V
     Configured Voltage: 1.1 V
     Memory Technology: DRAM
     Memory Operating Mode Capability: Volatile memory
     Firmware Version: Unknown
     Module Manufacturer ID: Bank 3, Hex 0x9E
     Module Product ID: Unknown
     Memory Subsystem Controller Manufacturer ID: Unknown
     Memory Subsystem Controller Product ID: Unknown
     Non-Volatile Size: None
     Volatile Size: 32 GB
     Cache Size: None
     Logical Size: None

Handle 0x001A, DMI type 17, 92 bytes
Memory Device
     Array Handle: 0x0010
     Error Information Handle: 0x0019
     Total Width: 64 bits
     Data Width: 64 bits
     Size: 32 GB
     Form Factor: DIMM
     Set: None
     Locator: DIMM 1
     Bank Locator: P0 CHANNEL B
     Type: DDR5
     Type Detail: Synchronous Unbuffered (Unregistered)
     Speed: 4800 MT/s
     Manufacturer: Unknown
     Serial Number: 00000000
     Asset Tag: Not Specified
     Part Number: CMK64GX5M2B6400C32
     Rank: 2
     Configured Memory Speed: 5800 MT/s
     Minimum Voltage: 1.1 V
     Maximum Voltage: 1.1 V
     Configured Voltage: 1.1 V
     Memory Technology: DRAM
     Memory Operating Mode Capability: Volatile memory
     Firmware Version: Unknown
     Module Manufacturer ID: Bank 3, Hex 0x9E
     Module Product ID: Unknown
     Memory Subsystem Controller Manufacturer ID: Unknown
     Memory Subsystem Controller Product ID: Unknown
     Non-Volatile Size: None
     Volatile Size: 32 GB
     Cache Size: None
     Logical Size: None


I would love to learn more about what could be done to improve stability while going further towards the 6400 MHz.




Posted By: nixtosay
Date Posted: 03 Apr 2024 at 12:16am
Originally posted by M440 M440 wrote:

Originally posted by nixtosay nixtosay wrote:

Hi M440,

I kind of need to revert what I have said previously.

As described earlier, I was able to set the memory clock speed to 6400 MHz. As I am running Debian Sid 6.7.9-amd64 with an NVidia 4070 Super using driver version 550.54.14 the system became very unstable.

I noticed first by not being able to start any games using Steam. In addition, I booted into memtest86+ and was confronted with failures half way through the test.
Tried stepping down with the frequency still following your guide until I was able to run the system stable at 5800 MHz.

Will this be improved with upcoming BIOS updates?
Can I report this to ASRock directly to have a look into this? Or are you part of ASRock's team?



have you applied the xmp/expo profile?

i use arch btw



Well, I think I did... How do I do it correctly?

The only thing that I have tested was smth around AMD Agesa, Competitive or Aggressive.


Posted By: biosbandit
Date Posted: 03 Apr 2024 at 5:36am
I found someone with an AMD system and this memory, working at 6400 (apparently) on Amazon reviews.


Therefore, I've decided to order it and see how I go

I may be content with 6000 CL30 if it can do that.

My intended processor is a 7950X3D and I'll be using the onboard GPU. (So I'm probably very unlikely to achieve 6400 to be honest)

In the BIOS you should see an option for voltage adjustment. You may find if you select 6000 again and increase the voltage slightly (very slightly) it may start working.



Posted By: nixtosay
Date Posted: 05 Apr 2024 at 2:43pm
Originally posted by biosbandit biosbandit wrote:

I found someone with an AMD system and this memory, working at 6400 (apparently) on Amazon reviews.


Good news,

Yesterday I have started looking a bit into the memory adjustments in order to achieve greater speeds. Apparently these modules come from different sources. If you are lucky like me the modules contain SK Hynix dies. Which also seem to be fairly stable and robust.

Long story short. With a few adjustments I was able to run stable at 6400 MHz. Notably UCLCK = MEMCLCK, a memory controller (AMD Infinity Band) clock of 2133 MHz and a main voltage (I believe it's VDD) of 1.35 V took me there. Also, I updated to the latest BIOS v 2.10 which includes an updated AGESA rule set.

I may push a bit more on the frequency side next. But I am already very happy with that. Or, as a second step, play with actual timings.


Posted By: M440
Date Posted: 05 Apr 2024 at 7:22pm
Originally posted by nixtosay nixtosay wrote:

Originally posted by M440 M440 wrote:

Originally posted by nixtosay nixtosay wrote:

Hi M440,

I kind of need to revert what I have said previously.

As described earlier, I was able to set the memory clock speed to 6400 MHz. As I am running Debian Sid 6.7.9-amd64 with an NVidia 4070 Super using driver version 550.54.14 the system became very unstable.

I noticed first by not being able to start any games using Steam. In addition, I booted into memtest86+ and was confronted with failures half way through the test.
Tried stepping down with the frequency still following your guide until I was able to run the system stable at 5800 MHz.

Will this be improved with upcoming BIOS updates?
Can I report this to ASRock directly to have a look into this? Or are you part of ASRock's team?



have you applied the xmp/expo profile?

i use arch btw



Well, I think I did... How do I do it correctly?

The only thing that I have tested was smth around AMD Agesa, Competitive or Aggressive.


oc tweaker tab, DRAM Profile Configuration, DRAM Profile setting (pick your XMP/EXPO profile)

set the memory training options afterwards

https://ibb.co/PGNnsG0" rel="nofollow">

-------------
asrock b650m/hdv.m2, ryzen 7700x@85watt


Posted By: nixtosay
Date Posted: 09 Apr 2024 at 6:41pm
Originally posted by M440 M440 wrote:



oc tweaker tab, DRAM Profile Configuration, DRAM Profile setting (pick your XMP/EXPO profile)

set the memory training options afterwards


Thanks M440 - as mentioned above I was able to get a stable clock set @ 6400. Thank you for your help :)



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net