Print Page | Close Window

Need Help with UEFI, 990FX Extreme9

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: AMD Motherboards
Forum Description: Question about ASRock AMD motherboards
URL: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=4522
Printed Date: 05 Mar 2024 at 4:35pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: Need Help with UEFI, 990FX Extreme9
Posted By: jgt1942
Subject: Need Help with UEFI, 990FX Extreme9
Date Posted: 03 Mar 2017 at 12:34pm
I have the ASRock 990FX Extreme9 MPOBO and need to flash the BIOS in my LSI SAS9211-8I  controller card. I've been informed that I need to boot into EFI. I have all the necessary files on a DOS bootable formatted USB pendrive but at this point I'm totally lost and need the instructions for dummies. When I power on the system and press F11 I see that there is an option for the UEFI Shell. I've selected it, several screens of text appears and finally a Shell prompt. At this point I don't know how to access the pendrive and execuite the sas2flash.efi nor do I know if I'm in the correct function to execute the file.

If this is not the correct area to post this request please tell me where I should post.

As I stated above, I'm totally lost and need instructions for dummies. Confused


-------------
jgt1942



Replies:
Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 12:54pm
Moved


Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 12:59pm
" rel="nofollow - Ok.

9211-8i huh? I have a few of 'em.

What are you doing?? Upflashing the LSI FW or cross-flashing to achieve non-RAID IT Mode?


Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:01pm
" rel="nofollow - AZ? I'm in Apache Junction AZ !


Posted By: jgt1942
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:01pm
I need the non-RAID IT mode



-------------
jgt1942


Posted By: jgt1942
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:02pm
I'm in Prescott

-------------
jgt1942


Posted By: jgt1942
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:04pm
I could drive down if you can help and if it would be easier. 

-------------
jgt1942


Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:06pm
" rel="nofollow - Ok. First up ..........

Booting to the pen drive, can the utility see your card? That's important. If simply booting to DOS and using the util it can see your card you're half way there w/o fooling with an EFI shell.


Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:10pm
Originally posted by jgt1942 jgt1942 wrote:

I could drive down if you can help and if it would be easier. 


Let's see what happens if the util can address your card first.

Somewhere here I have a batch file I created that simplifies this to simply editing the batch file to match your cards identifiable numbers, the simply entering "flash', press enter, and it's done.


Posted By: jgt1942
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:11pm
I want to use Windows 10 Storage Spaces and it will NOT work with any form of RAID on the PC. Once I have the LSI SAS9211-8I 8 Port in IT mode I can implement Storage Spaces on 4-6 TB and 2-3TB drives. They are in the tower, most are connected to the LSI card, I have four other drives which are connected to the MOBO (along with one of the 6 TB drives that will be part of the Storage Space) for a total of five drives directly connected to the MOBO. I have a SSD for my boot drive directly connected to the MOBO as well.

-------------
jgt1942


Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:44pm
My 990FX Extreme9 is running BIOS version 1.80.

Somewhere here in a packing box, as we moved here a year ago, let me find them and discover here if they're addressable in DOS. I know they're here but just what box ............

You seem skittish of doing this. And if that's the case then yea don't. Done incorrectly this can brick your card(s).

PM me your phone number and a good time to reach you.





Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 1:50pm
" rel="nofollow - OH!

I better ask.

Are the card(s) you have real LSI SAS9211-8i's? Or maybe the less expensive yet just as capable and still LSI Falcon2008 based IBM M1015's?


Posted By: jgt1942
Date Posted: 03 Mar 2017 at 2:20pm
Originally posted by wardog wardog wrote:

" rel="nofollow - OH!

I better ask.

Are the card(s) you have real LSI SAS9211-8i's? Or maybe the less expensive yet just as capable and still LSI Falcon2008 based IBM M1015's?
It is a real LSI SAS9211-8I 8 Port card. I got it last week just for this function, e.g. to act as a controller card. I don't recall where I got the info but originally I thought it was just a controller card. You can imagine the surprise when I discovered it was a RAID card. I wanted to stay away from a RAID card because I wanted to use different size drives.

The only way you can flash the IT bios is to do it at the EFI mode. I've never worked with UEFI thus it is totally confusing for me. I tried flashing by booting to DOS and that is when I discovered it had to be EFI.

I was referred to http://brycv.com/blog/2012/flashing-it-firmware-to-lsi-sas9211-8i/ and it helped until it got to the EFI section at which point I was in over my head.

YES I'm very skittish thus the need for the dummies instructions. As I understand I must first erase the existing BIOS and then flash it. The actual instructions are in the above link.  Also I've exchanged a LOT of emails with LSI support. Confused


-------------
jgt1942


Posted By: jgt1942
Date Posted: 03 Mar 2017 at 2:32pm
If I had an older MOBO without UEFI I could flash it at the DOS level but if the MOBO had UEFI then it cannot be done at the DOS level. As to why not, I have zero idea. I only know what I know at this point having painfully learned it today. I had the link I referenced and though I could do it at the DOS level. LSI gave me the following and I've downloaded and put it on the bootable pendrive. My problem at this point is understanding how to work with EFI. I've read some of the documentation and it put me into a tailspin and I crashed. 

sas2flash for efi

https://docs.broadcom.com/docs/12350820" rel="nofollow - https://docs.broadcom.com/docs/12350820

 

see the kb below for efi

https://www.broadcom.com/support/knowledgebase/1211161503960/efi-tips-and-troubleshooting" rel="nofollow - https://www.broadcom.com/support/knowledgebase/1211161503960/efi-tips-and-troubleshooting



-------------
jgt1942


Posted By: wardog
Date Posted: 03 Mar 2017 at 3:50pm
Just spoke on the phone.

Let me know via PM what the weekend looks like for you.

This won't be that hard and we'll have you flashed to IT Mode then.


Posted By: mgrandy@hotmail.co.u
Date Posted: 12 Mar 2017 at 9:10am
ok so you booted in to dos and your at the black screen and it is showing 

C:> or something similar

just use cd change directory like this

C>cd /bla /bla/ bla

to see a directory use ls
like this 

C>ls
file 1
file 2
file 3

(if it dont work type DIR ) sorry used to lunix

from memory so navigate to the directory in which your flash program is on 
so 
C>cd F:/folder1/

then your curser should change to 

F:/folder1>

at any time you can type help or help \all for a list of commands

but once you run the exe or bat it will take you to a normal ui(user interface style) and you just agree and flash 

if your unsure your in mdos type ver and it prints its version in a few lines 

the only thing you need to worry about if flashing is wrong drive
or a bad flash after you finally get the mdos program to run

lets say you agree and start the flash half way through, you lose power. dont fret as you can still reflash the device but the flash you just performed would be corrupt same as if it got stuck at 99% for an hour just try again.

while your in mdos your ok thou its 100% safe atm it sound like you cannot even locate the flasher program in mdos that you are going to use

usual a message like flash was successful would you like to reboot or exit hit y/n etc 



-------------
fx 9370 asrock, fatal1ty 970 performance 3.1, NZXT phantom f-atx, AeroCool Integrator 850W, Corsair Hydro Series H100


Posted By: jgt1942
Date Posted: 12 Mar 2017 at 4:55pm
Quick Update - I've pulled the plug on the attempt to install storage space and doubt that I will attempt again on my desktop. At this time I have invested over 100 hours on the project and still have problems. With the help of a local PC repair center I was able to flash the LSI card. We put the card in an older PC in his shop that did NOT have EUFI. The flash went as expected.

I had move all the stuff off of 4-6T drives, two were directly connected to the MOBO and two via the LSI card. I attempted to create a storage space and only one drive that was connected to the LSI card was accepted. I made several other attempts with no success and then pulled the plug.

Currently I have five hard drives connected to the MOBO and five drives connected to the LSI card. The drives are either 3TB, 4TB or 6TB. My "data" is on three drives 2-4TB and 1-6TB, one 6TB is used for my Acronis True Image backups and the other drives are used for copy 1 and copy 2 for my data backups. I had to play a lot of musical chairs to get the proper fit. Currently the final copies of the rebalance is running and I will verify everything tomorrow.  I have disconnected 8 USB drives I had attached to the desktop. The cable mess was a huge problem.

I've got some other pressing projects that require my time. Later this month or next I will try and install storage spaces on my laptop using 4or 5 3 TB drives (I'm waiting on a $5 eSATA to USB3 adapter). This then will be used for the 2nd copy of my backups.

Thanks to all that tried to help!!!!! Especially WarDog!!!


-------------
jgt1942



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net