Print Page | Close Window

Deskmini 310 hangs on power up/down

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: HTPC&Gaming Barebone&Others
Forum Description: Question about HTPC&Gaming Barebone&Others
URL: https://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9531
Printed Date: 19 Apr 2024 at 8:48pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: Deskmini 310 hangs on power up/down
Posted By: espitech
Subject: Deskmini 310 hangs on power up/down
Date Posted: 27 Aug 2018 at 7:13am
Hi,

I have exactly the same problem G7142h01 describes http://forum.asrock.com/forum_posts.asp%3FTID=9412&title=problem-with-deskmini-310-build" rel="nofollow - here . Unfortunately he didn't post what CPU he's using.

My setup:
 - Intel Celeron G4900T
 - 1 x 4GB G.Skill Ripjaws DDR4-2400 SO-DIMM
 - 128GB Intel E 6000p M.2 2280 PCIe 3.0 x4

 - Windows 10 Home Edition
 - Only additional installed apps are Firefox and KODI

If Windows starts normally, it works for hours without any problems. But when the machine is restarted or even just suspended, it tends to hang during power down (black screen or sometimes even a blue screen) or during startup on the turning circle. Once the problems start, sometimes it just takes several minutes to pass the turning circle screen. But I've got the impression that with every restart (doesn't matter whether the machine is powered off, restarted or suspended), the problem increases. After some restarts the pc never passes the circle screen or never powers down.

I examined the Windows system logs but no warnings or errors there that seem to be related to this issue. My assumption is that it is a driver problem (graphics maybe, since the Intel UHD 610 is quite new). But this is just an assumption.

It's a pity because I really like the Deskmini 310. I would appreciate if you have any solution for this problem. Otherwise I don't have an alternative but to send it back.

Cheers, Sascha
Hamburg, Germany



Replies:
Posted By: espitech
Date Posted: 27 Aug 2018 at 7:22am
Hmm, obviously it's not possible to copy/paste a link to another topic in this forum. The link to the other post doesn't work, at least for me.

The post I'm referring to can be found at:
http://forum.asrock.com/default.asp" rel="nofollow - Forum Home  >  http://forum.asrock.com/default.asp%3cC=2&title=mediausers-review" rel="nofollow - Media&User's Review  >  http://forum.asrock.com/forum_topics.asp%3cFID=5&title=htpc-mini-pc" rel="nofollow - HTPC & Mini PC  > "Problem with Deskmini 310 build"


Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 28 Aug 2018 at 5:42pm
Dear Sascha,

Thanks for posting your query to ASRock forum.

Regarding to what you are experiencing, could you kindly try the suggestions below:
1. Kindly use different memory modules and try
2. Kindly use different 4900T and try
3. Kindly disable the "Turn on fast startup" under Windows 10
4. Kindly clear CMOS and try
http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/DeskMini%20310%20Series.pdf%3F" rel="nofollow - http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/DeskMini%20310%20Series.pdf  Pg11
(To clear CMOS, please use metal material to touch both of the CMOS pads)
5. Kindly clear install the OS and try

With thanks,
ASRock TSD


Posted By: espitech
Date Posted: 11 Sep 2018 at 6:02am
Dear Tech Support,

Thank you very much for your assistance.

Regarding 1. and 2.: I don't know about you, but normally when I order PC components, I don't order spare CPUs and RAM modules. So using different modules is not an option.

Regarding 3., 4. and 5.: I actually spent about a week reinstalling Windows 10 over and over again. I cleared the CMOS several times, I tried different driver versions and combinations as well as different BIOS and OS settings.

I'm actually too old to spend my time with these things. Therefore I decided to return the DeskMini 310 and ordered a Mini ITX board from a different manufacturer. This board is now working perfectly with my other existing components.

Maybe it was just bad luck or faulty hardware. Anyhow thanks a lot for your support.

Cheers, Sascha


Posted By: beberliner
Date Posted: 14 Oct 2018 at 7:28am
" rel="nofollow -
Auch ich habe diese Probleme gemeistert und bin mit dem PC Asrock Deskmini 310

Es ist ein PC mit nur wenigen Tricks, so dass ich alle USB-Komponenten abziehen kann, wenn ich Glück habe, startet der PC. Dann friert das Motherboard bzw. die PC  oft wieder ein. Nur wenn das Motherboard warm ist, dann kann ich den PC mit 'weniger Problme starten. Cmos habe ich auch schon gelöscht und das UEFI mit mehreren Versionen korrekt aufgespielt.,An Arbeitsspeichern mit der  Problemlösungen. Aber auch wird das gro?e Geld verdient haben, dass ich die sehr schlechte UEFI Programmierung und Hardware Motherboard Arbeit nacharbeiten soll. Macht einfach ein Versuchslabor für die ganzen Problemlösungen zu erarbeiten! Ich benutze ein Windows 10 und Linux auf dem Pc, wenn er dann mal überhaupt funktioniert, oft sagt er kein Mux zum Murx und ist überhaupt nicht zu starten, wie Tod!




-------------
Alles ist ein Versuch, um Fehler auszuschlie?en!


Posted By: ASRock_TSD
Date Posted: 16 Oct 2018 at 7:38pm
Dear Beberliner,

Thank you for posting your query to ASRock forum.

Referring your question about system sometimes unable to boot.

Kindly provide the configuration below to us, we will check for you:
1. CPU
2. BIOS version
3. Memory used
4. Windows 10 version RS3/RS4

For a note: the motherboard mainly supports Windows 10.

Kindly use windows 10 to allow system function smoothly.

With thanks,
ASRock TSD



Posted By: stevebrat
Date Posted: 25 Nov 2018 at 6:50am
The user will manage the part which will be going to get the part to be placed it in such way where it can have the perfect part to be going to hangs on power up or down which has 310 to boot up in such way[URL=https://epsonsupports.net/blog/fix-epson-error-code-0x69/]Epson error code 0x69[/URL]that will be going to get the work part.


Posted By: stevebrat
Date Posted: 25 Nov 2018 at 6:51am
The user will manage the part which will be going to get the part to be placed it in such way where it can have the perfect part to be going to hangs on power up or down which has 310 to boot up in such way https://epsonsupports.net/blog/fix-epson-error-code-0x69/that will be going to get the work part.


Posted By: denisbill
Date Posted: 27 Dec 2018 at 2:36am
I am also having this problem. Only if the motherboard is warm, then I can start the PC with less problems. I also already deleted Cmos and the UEFI with several versions correctly loaded., To memory with the problem solutions. But also the big money will have earned me to rework the very bad UEFI programming and hardware motherboard work.Just make an experiment lab for all the problem solutions to work out! i tried the way as you said but it did not work. [URL=https://www.livewebtutors.com/]Online Assignment Help[/URL]



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net