ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - 5 Short beep on start up
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

5 Short beep on start up

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
pipipo3 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jan 2021
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pipipo3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: 5 Short beep on start up
    Posted: 26 Jan 2021 at 7:02pm
Good morning,

For the last couple of months I have been getting occassionally 5 short beeps when starting the PC, after that the system seems to restart and then it all works correctly. Other times it boots normally with no beeps nor problems.

My specs are: B450M Steel Legend
              Ryzen 5 3600
              GeForce GTX 1660 Super
              Ram 2x8gb 3000mHz Corsair Vengeance

I was worried at the beginning but since it all worked perfectly even after the beeps I didn't give it much attention until now. I don't know the reason for these occassional beeps, I would be very grateful should anyone help me out.

Thank you in advanced.
Back to Top
muziqaz View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 04 Jan 2021
Location: London
Status: Offline
Points: 590
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote muziqaz Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 2021 at 7:55pm
5 beeps is either CPU or GPU. Maybe reseat the GPU, and CPU as well.
folding@home
Back to Top
pipipo3 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jan 2021
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote pipipo3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 2021 at 8:32pm
Ok, but I don't understand why it only beeps sometimes and why it still works after it beeps
Back to Top
muziqaz View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 04 Jan 2021
Location: London
Status: Offline
Points: 590
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote muziqaz Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 2021 at 8:40pm
Originally posted by pipipo3 pipipo3 wrote:

Ok, but I don't understand why it only beeps sometimes and why it still works after it beeps


There might be loose connection, thus me suggesting to reseat both CPU and GPU :)
folding@home
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 15138
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 2021 at 10:35pm
What is your PSU? If the beeps only happen on a cold boot (after the system has
been switched off for a prolonged period) then it could be dying. I have seen it
before where the PSU produces lower than normal voltage when not warmed up, this
can cause POST failures, GPUs not initializing and all manner of other gremlins.

Once warmed up (which takes longer the more the unit degrades) the system functions
as normal.
Back to Top
pipipo3 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jan 2021
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pipipo3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 2021 at 11:03pm
It is a corsair cv550.

If I'm not mistaken it happens at random times, sometimes on a cold boot and others maybe 30 minutes after I have shut it down.

It boots normally more times than it does by beeping.

I have reseated the GPU and during the first boot it has not beeped. I will let you know if it beeps again.
Back to Top
pipipo3 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jan 2021
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pipipo3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jan 2021 at 7:00pm
This morning it beeped again although yesterday it did not beep neither of the three boots I did.
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 15138
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jan 2021 at 12:17am
If you have multiple PCIe power cables on your PSU try switching the one/s connected
to your GPU, just one if your GPU has 2. This should spread the load differently
and could help. If that does not help swap the PSU for another one if you have one
or see if you can borrow one to test with.
Back to Top
pipipo3 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jan 2021
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pipipo3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jan 2021 at 6:36pm
I have now done that, I will let you know
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 15138
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Jan 2021 at 12:31am
Good luck
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.