ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - X470 Taichi + 5900X - random freezes, reset
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

X470 Taichi + 5900X - random freezes, reset

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Luke108 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 16 Sep 2020
Status: Offline
Points: 69
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Luke108 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: X470 Taichi + 5900X - random freezes, reset
    Posted: 18 Jul 2021 at 3:29pm
Dear

2 moth ago I have bought Ryzen 5900X, and installed on my X470 Taichi. BIOS 4.70, latest AMD chipset drivers, CPU stock settings, no OC, two kits RAM tested, two gfx card drom AMD nad Nvidia. Same results.

I get random freezes and resets. It happens once a day, maybe two in random moments, always when idle. Windows does not register any error code, because it looks like freezes (similar when chip is too much overclocked) and reset with no bluescreen. Any kind of stress test does not show any problem. Both when testing RAM, GPU and RAM.

What can be a reason? Is it hardware CPU failure? Or beta BIOS issue? That Mobo used to work with Ryzen 1700 with no issue at all.

Anyone had similar problem? Perhaps there is some settings in BIOS that can be tweaked to avoid that bug?

Thanks a lot.
Lukas
Back to Top
Ghungha View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Jul 2021
Status: Offline
Points: 30
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ghungha Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Jul 2021 at 3:45am
Same problem here
I've upgraded a 2700x to 5900x 2 weeks ago, bios 4.70 and system gets random reboots even using bios defaults (memories set to 2133 MHz)
Back to Top
Luke108 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 16 Sep 2020
Status: Offline
Points: 69
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Luke108 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Jul 2021 at 3:48pm
Originally posted by Ghungha Ghungha wrote:

Same problem here
I've upgraded a 2700x to 5900x 2 weeks ago, bios 4.70 and system gets random reboots even using bios defaults (memories set to 2133 MHz)


Hi
If you have your RAM tested 100%, just set them on XMP, as they should be. It shouldn't be an issue. I have some tip for you. I found some info telling that PBO (Precision Boost Overdrive) can cause that issues. First what I've done was , reset BIOS to default, switch PBO into ENABLE (not AUTO as it was as default). Since that I haven't had any reset for few days. If I will get any reset, next step will be turn PBO off.
Back to Top
Ghungha View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Jul 2021
Status: Offline
Points: 30
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ghungha Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Jul 2021 at 9:12pm
The tip was great, thank you. Set PBO to enable and now it's working flawlessly.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.