ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Z97 Extreme4 USB 3.1 rear IO + front panel keep re
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Z97 Extreme4 USB 3.1 rear IO + front panel keep re

 Post Reply Post Reply
Author
Message
MyUsername View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 04 Jul 2022
Status: Offline
Points: 35
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MyUsername Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Z97 Extreme4 USB 3.1 rear IO + front panel keep re
    Posted: 04 Jul 2022 at 10:09pm
I bought a Z97 Extreme4 second hand recently. It's an older board I know so it might not be fully supported anymore. I'm having troubles with the four top USB 3.1 ports and my ports on the front panel connected through the USB 3.0 header on the. It seems like the Intel 3.0 driver keeps restarting.

I've spent ages troubleshooting. Things I've tried:

- Changing the power settings to max on windows.
- Reinstalling the drivers.
- Disabling the ports from turning off if the system doesn't have enough power.

The wattage is fine. The system has an i7 4790k with an RTX 2060 with a 600w PSU. I hooked it up to a power meter at the wall, during games like GTA 5 it only uses around 150 watts. I also tried swapping out to a different powersupply so I know the PSU is not faulty.

The issue is really random, sometimes it doesn't happen for hours and sometimes it happens several times as within a few minutes.

The bottom two USB 3.1 ports on the rear Panel work fine, these are as far as I know on the AsMedia driver.

If anyone has any experience with this if greatly appreciate your help.
Back to Top
threadzipper1957 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 05 Mar 2022
Status: Offline
Points: 4080
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote threadzipper1957 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jul 2022 at 9:10pm
Which OS, and which BIOS version, and did you try with only onboard graphics.
For more detailed help it would be best to use the support form
https://event.asrock.com/tsd.asp
When using Gmail, check your spam folder for replies.
Kind Regards
Back to Top
MyUsername View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 04 Jul 2022
Status: Offline
Points: 35
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MyUsername Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Jul 2022 at 7:17am
MOBO: Z97 Extreme4
OS: Windows 10 Pro x64
BIOS: 03/06/2018 P2.60 (latest)
CPU: Intel Core i7-4790K
RAM: 32GB (4x8GB) Kingston HyperX Fury 1600mhz 10-10-10-30
GPU: Gigabyte Nvidia GeForce RTX 2060 6GB
SSD: Kingston A2000 M.2 NVMe 250GB
HDD: Toshiba 2.5" SATA 5400RPM 750GB
DVD: DVD SATA Burner/Player
PSU: Shakroon SHP 600w 80+ Bronze

I will try without the GPU tomorrow
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.129 seconds.