ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - B550 Steel Legend and RAM timings
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

B550 Steel Legend and RAM timings

 Post Reply Post Reply
Author
Message Reverse Sort Order
ASRock_TSD View Drop Down
ASRock_Official
ASRock_Official


Joined: 20 Mar 2015
Status: Offline
Points: 7422
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRock_TSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: B550 Steel Legend and RAM timings
    Posted: 02 Aug 2022 at 5:17pm
Dear Ptselios,
Thank you for the posting.

I would like to provide some suggestions for you to verify the system.

1. Clear CMOS by referring to user manual page. 27 and then only enable XMP Profile to test.
User manual: https://download.asrock.com/Manual/B550%20Steel%20Legend.pdf
2. Only install CPU, PSU, Cooler, RAM, Graphic card to try.
3. Install one stick RAM on each slots by turns to repeat suggestion 2 to check if the problem relates to specific RAM stick or slot.

For further assistance, you can use our support form to contact us.
https://event.asrock.com/tsd.asp

Thank you,

Best wishes,
ASRock TSD
Back to Top
ptselios View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 28 Jan 2020
Status: Offline
Points: 118
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ptselios Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Aug 2022 at 3:07pm
Hello,
I have a Steel Legend B550 with Ryzen 7 5700G and 32GB RAM
The RAM is 2x16GB Vengeance LPX 3600.

However, it looks like if I manually setup RAM to 3200 (the maximum supported by the CPU) the PC is not turned on and I have the CPU and RAM red LEDs turned on.
I also tried to set it to 2400 or 2666 or 2933, still nothing worked.

Resetting the UEFI/BIOS to defaults and having the RAM to Auto, results to a speed of 2133Mhz, which is way too slow for a DDR4 in 2022! It's slower from my AMD 2700 setup on an MSI 470 with 64GB RAM, which runs at 2400 (the dimm's speed).

What I am doing wrong? How can I setup the speed to the maximum supported by the CPU speed (3200)?
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.129 seconds.