ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - X570 Pro 4 no longer reliably booting
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

X570 Pro 4 no longer reliably booting

 Post Reply Post Reply
Author
Message
reaperx3 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 10 Sep 2022
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote reaperx3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: X570 Pro 4 no longer reliably booting
    Posted: 10 Sep 2022 at 1:55am
My system that is based on an ASRock X570 Pro 4 worked fine for several years. Now it no longer boots without a workaround.

I get a number of errors and then a black screen. The errors are:

[1.1645141 ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\SB.PCI0.GPP0.VGA.LCD._BCM.AFN7], AE_NOT_FOUND (20210730/psargs-330)

[1.1657311 ACPI Error: Aborting method \SB.PCI0.GPP0.VGA.LCD._BCM due to previous error (AE_NOT_FOUND)))

Then there are two more that complain about symbol [\SB.PCI0.GP17.VGA.LCD._BCM.AFN7].

I have Linux Mint 21 installed, and the latest BIOS 4.30. Sometimes, the boot process gets to Grub, then followed by a black screen, sometimes just the black screen.

The workaround that permits booting in most but not all cases is to enter the BIOS, make some seemingly arbitrary change to settings, save settings, reboot. Then boot is usually successful.

The same set of symptoms occurs when I try to boot from a freshly downloaded Linux Mint 21 USB stick. This makes me think that there is something wrong with the board itself, not with my OS installation.

Thanks for helping!
Back to Top
threadzipper1957 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 05 Mar 2022
Status: Offline
Points: 5665
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote threadzipper1957 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Sep 2022 at 8:27pm
I know you use Linux, but did you try, for sa test, to conenct an SSD or such, and install Windows 10.
You can use it without registering for 30 days.
Install with default BIOS settings, if this works without problems, it is an OS problem, and the open source forums can maybe help
Kind Regards
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 284
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Sep 2022 at 1:16pm
Try different distros.
I use Ventoy on one USB flash drive, you can put any ISOs you like that will fit and boot any of them.
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050
Back to Top
paul420 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 18 hours 13 minutes ago
Location: algeria
Status: Offline
Points: 30
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote paul420 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 hours 3 minutes ago at 3:02am
try to install install Windows 10


snaptube vidmate
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 284
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 hours 33 minutes ago at 7:32am
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.148 seconds.