ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Motherboard Lights up But Won£t Turn On, no beep
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Motherboard Lights up But Won£t Turn On, no beep

 Post Reply Post Reply
Author
Message
marta View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2023
Status: Offline
Points: 80
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Motherboard Lights up But Won£t Turn On, no beep
    Posted: 11 Jan 2023 at 5:30pm
The motherboard lights up (Fatal1ty X370) but won?t turn on. It doesn?t beep, and the fan doesn?t start. I removed everything but the CPU. I aslo tried starting it with different components, like 1 RAM, 2 RAMS, the graphic card, etc, but with no success.
Is the motherboard defective? I?m asking because the motherboard lights up.

Thank you
Back to Top
marta View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2023
Status: Offline
Points: 80
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Jan 2023 at 6:02pm
I also replaced the PSU, removed the motherboard from the case, and started with a screwdriver.

Motherboard lights up but won't turn on, nothing.
Back to Top
cx5 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 15 Sep 2017
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 2383
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jan 2023 at 11:01am
thinking out loud.

errr, what bios version??? but mobo can't start can't get into bios ..... what a silly question .......

then what CPU?

some bios version have no beep sound !!! it's a fact....

without ram without GPU must have beep erro code 5 beeps is bad GPU or 4 beeps is bad ram or vise versa, completely no beep without ram without GPU is dead motherboard.

x370taichi@3.50gen4
AX750 Optane900P SN770
3800x PosdonZro4 BarrowPWM-17w>420x140x28
XFX SWFT319 6900XT
MSI RX560 LP to get Fluid Motion BlueskyFRC 75hz
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 21158
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jan 2023 at 3:58pm
If nothing happens when you press the power button make sure you have no shorts.
Under the motherboard the component legs can bend and touch each other in some
situations. This will cause power safety to kick in and prevent the system powering
up.

Make sure you are using the correct pins for your power switch.

Check to make sure your clear CMOS jumper is not set to the clear position, this
will also prevent the system powering on.

Remove the CPU and check for bent/missing pins.
Back to Top
marta View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2023
Status: Offline
Points: 80
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jan 2023 at 7:19pm
Thank you for your help
When I press the power button, the only thing that lights up are the motherboard lights.
Now I have the board out of the box only: board, fan, cpu and psu.
I turn it on with a screwdriver, I'm doing it correctly because I have another board where I can test it
I have tried the fan on another board and it does work.
I have reinstalled the cpu, and tested it.
I cleaned the board from dust with air and Isopropyl Alcohol 99%.
Clear CMOS jumper is not set and I removed the cmos battery


If the board is broken, why do the lights come on?


Thank you.
Back to Top
marta View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2023
Status: Offline
Points: 80
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jan 2023 at 7:28pm
the motherboard model is Fatal1ty X370, that has a pulsating red light when you turn it on.
Back to Top
marta View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2023
Status: Offline
Points: 80
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jan 2023 at 7:34pm
It?s been running for 4 years and one morning it just wouldn't start.
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 21158
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Jan 2023 at 1:59am
Unfortunately it would seem the board has died. The flashing lights only indicate
that the part of the board that controls the LEDs is getting power. The last thing
I can think of for you to try would be to disconnect power from the board completely
with no CMOS battery installed and leave it that way over night.

If that fails odds are high the board is dead. At this point you can try remove
the CPU, RAM and all other components. Connect the power to the board and bridge
the PSU's power on pins (on the 24 pin connector). This will force the PSU to
turn on. Leave it on like this for a minute or 2 and check to see if anything
on the board is getting excessively hot. If not, put your CPU, RAM and GPU back
in and try power up the board again normally (not by bridging the PSU pins). If
it still won't power up then I am afraid the board is toast. I don't recommend
bridging the PSU power on pins with components installed, if there is a serious
problem with the board it could fry them.

Good luck

Edited by Xaltar - 18 Jan 2023 at 1:59am
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.