ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - ASRock X670E PG Lightning 4 beeps
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

ASRock X670E PG Lightning 4 beeps

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Metatrob311 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 13 Feb 2024
Status: Offline
Points: 50
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Metatrob311 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ASRock X670E PG Lightning 4 beeps
    Posted: 13 Feb 2024 at 1:34am
Hi folks,

I built a new system based on the ASRock X670E PG Lightning and everything works as expected. But regularly when I turn it on I get 4 short beeps, although the system boots as expected.

Things I tried already:
- Turning off XMP
- Running memtest86 (no errors)
- Switching to only 1 Ram slot. Switching different slot combinations
- resetting CMOS
- Updating BIOS

I really don't know what else to try. Since it doesn't seem affect the functionality it is mainly annoying, but I would like to get rid of it.

Thanks for your help

Full build:


ASRock X670E PG Lightning AMD X670E So.AM5 Dual Channel DDR5 ATX Retail     

AMD Ryzen 7 7800X3D 8x 4.20GHz So.AM5 WOF     

32GB (2x 16GB) G.Skill Trident Z5 RGB silber DDR5-6400 DIMM CL32-39-39-102 Dual Kit     

2TB Corsair Force Series MP600 Pro XT M.2 2280 PCIe 4.0 x4 3D-NAND TLC (CSSD-F2000GBMP600PXT)

Inno3D Geforce GTX 1080     
Back to Top
Metatrob311 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 13 Feb 2024
Status: Offline
Points: 50
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Metatrob311 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Feb 2024 at 11:41pm
Now it even beeped 5 times. Is there a way to read an error log for those codes?
Back to Top
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 22943
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Feb 2024 at 7:34am
Those quick beeps typically mean the system didn't detect the display right away.
It isn't an issue, some displays take a while to switch from standby to on and if
the system is checking during the switch it won't find a display connected. Modern
boards are all designed to detect and use a display that is connected at any time
so it isn't a problem, as soon as the display registers the system will just continue
as normal. The beeping can happen for a number of reasons, it is only cause for
concern when you have no display being outputted at all.

The beeps will cut off immediately when a display is detected so that is why you
can get anything from 1 beep to 5 (5 being the no display detected code). If the
display is detected on 2 it will stop beeping there or 3 or 4 etc.

Hope this helps.

Edited by Xaltar - 14 Feb 2024 at 7:37am
Back to Top
Metatrob311 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 13 Feb 2024
Status: Offline
Points: 50
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Metatrob311 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Feb 2024 at 3:56am
That is very helpful, thanks for taking the time. I read some hints in other places to this explanation and was assuming this may be the case.
It would of course be great if asrock had these topics documented :)
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.234 seconds.